Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Moniu... znalazłam chwilunię, więc jestem... chyba to leciało "myślę, więc jestem":rolleyes:, cóż czasy widać się zmieniły;)

Piękne te Twoje piwonie... drzewiaste, kwitną wcześniej? a mrozów się nie boją?

Kuchnia... jak dla mnie, jeżeli mogę się wypowiedzieć, same meble - przekombinowane, a o dodatkach się nie wypowiem bo o gustach podobno nie wypada...

Pozdrawiam serdecznie i zmykam, papapa:bye:

Arctico, piwonie drzewiaste kwitną wcześniej - w ubiegłym roku kwitły dokładnie w weekend majowy, w tym roku później z powodu opóźnionej wiosny. Na zimę zakrywam delikatnie gałązkami jodły lub świerka i nie zdarzyło się, żeby choćby fragment pędu przemarzł :) Ta zima była dobrym egzaminem dla ogrodów, zwłaszcza w chłodniejszych rejonach, a więc m.in. u mnie. Zamierzam dokupić jeszcze białą i ciemnoróżową, bo są naprawdę piękne :)

Cześć Moniko! ogród Twój co roku jest jeszcze piękniejszy!Jest się czym zachwycać i te piwonie faktycznie bardzo wcześnie zakwitły .Podpowiedz mi ,czy hortensje nadają się do donic?.Myślę ,że z nasadzeniami ogrodu ruszę dopiero jesienią ,a teraz chciałabym choć na tarasie mieć jego namiastkę.Jakie odmiany byś radziła i jak mam przygotować podłoże?

Aniu, u mnie też już są pąki :) Nie mogę się doczekać na kwitnienie :)

Beatko, hortensje polecam wszystkie, a do donic najlepiej te ogrodowe :)

http://www.fototube.pl/pix/img3/org/d41d8c4a743abd9966fb9b0981c6eeee.jpg

Ja dzisiaj (zupełnie przypadkiem) kupiłam taką odmianę, na którą polowałam około 6 lat!

http://www.fototube.pl/pix/img8/org/d41d803c0efc0dd2195a01f247d4b285.jpg

http://www.fototube.pl/pix/img6/org/d41d805d1a7260a770d6d25c7f4e9f70.jpg

Tych zwykłych białych mam już kilka - do donic jak najbardziej nadają się, a później zawsze możesz przesadzić do ogrodu. Donice oczywiście na zimę do piwnicy ;)

Do ogrodu, do gruntu z kolei polecam Ci odmianę Anabelle - jest b.prosta w obsłudze i nie wymaga okrywania na zimę ponieważ kwitnie na pędach jednorocznych, więc nawet, gdy wszystkie przemarzną, to nie szkodzi kwitnieniu :)