Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepiękne zestawienie kolorystyczne

Ja równiez postanowiłam czymś zadarnić kwadratowe grządki z różami.Wysypane tylko korą nie wyglądają dobrze. Moniczko, masz jakiś pomysł ? Myślałam o białym posłonku ale mam ochotę wprowadzić nieco niebieskości

Moniu proszę kolejny raz o pomoc w doborze róż...

MUSZĘ postawić dużą pergolę aż na 3 m wysokości i 10m. szer. ....jakie róze byś poleciła na obsadzenie? sprawdzą się jakieś przy tej wysokości, czy lepiej dać powojniki?chcę dac też tam akebię a u podnóza mam juz posadzone krzewuszki w kolorach od blado-różowej do ciemno prawie bordowej, strona słoneczna

no i nie musze chyba się powtarzać, ze dal nie również jesteś niekwestionowana królową róż?:)

Edytowane przez aka z Ina

Aka, dziękuję :)

W kwestii pergoli...

Nie bardzo rozumiem co znaczy, że posadziłaś krzewuszki u podnóża - pergoli? Jeśli tak, to niezbyt dobrze, bo krzewuszka to slinie rosnący krzew, który będzie miał za 3 lata ok.1,5m. Róże na tak wysoką pergolę, to najlepiej ramblery - piękna jest Lykkefund, ale kwitnie tylko w czerwcu/lipcu przez ok.3tyg. i nie powtarza później kwitnienia. Mogłyby być też inne pnące róże, powtarzające i między nimi klematisy, które dopełnią całości. Są pnące takie jak Laguna, New Dawn, Flammentanz i inne, które również by się nadały, ale urosną wielkie za jakieś 3-4 lata najwcześniej.

Moniu bo ja tam krzewuszki posadziłam juz w zeszłym roku a niedługo bede miała bardzo nadgorliwa sasiadkę, która prsto ze swego tarasu będzie miała oko na moje miejsce "imprezowe" . słowem na cały mój ogród i taras ,gdzie nieraz w zaciszu jest czas na rozmowę.....

to jak myślisz dac clematisy i tą akebię, które szybciej mi zarosną?

p.s. New Dawn 2 szt juz mam posadzone:wiggle:przy innym trejażu...

Gość Gosc_123

Moniko :) niekwestionowana Królowo Róż - Ty masz nie tylko przepiękną kolekcję róż, ale na poprzedniej stronie zobaczyłam zdjęcia cudnych piwonii! Uwielbiam te kwiaty. Czy masz może godny polecenia sklep internetowy gdzie można kupic podobne cuda? Czy możesz podpowiedzieć czym kierować się przy wyborze gatunków? Mam w ogrodzie trzy piwonie - dwie kwitną ,a jedna siedzi już 3 czy 4 lata i się zastanawia. Leniwiec jeden! :(

Serdecznie pozdrawiam i słonecznej pogody życzę. :)

Indy-k, witaj u mnie :)

Piwonia nie chce kwitnąć, bo prawdopodobnie za głeboko wsadzona. Wrzuciłam link na ten temat niedawno, ale nie pamiętam na której stronie. Polecam Ci zakupy u p.Bilskich http://www.paeonia.pl/peonie.html Mają też konto na allegro, ale na razie nie ma nic do sprzedania, dopiero jesienią http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=5670678

Gość Gosc_123

Dzięki Moniu :) To ogromna przyjemność gościć u Ciebie. :)

Strona piwoniowa niesamowita! Tę zasadę o sadzeniu piwonii nie za głęboko też znam. Myślę, że u mnie to jednak kwestia nasłonecznienia. Ogród się zmienia, zarasta, drzewa zaczynają zacieniać rabatę kwiatową... itd. Coś z tym muszę zrobić.

Słonecznie pozdrawiam.

dobry wieczór

Moniu mój Abrahamek rozwinął mi piękne trzy kwiaty:)

WUa mój abrahamek to ma ctery, nie ctery, pieć kfiatków i jeszcze mam słonika i żyrafkę :wiggle:a o lowelku nie powiem bo sie nie bede chwalił :wiggle:

ps.jutro wybory... pojutrze sylwestra ur. gospodyni owych komentarzy Niezapomnijcie

Edytowane przez doctor.jk
zm.