Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

super muszę się wedrzeć na grządkę i zrobić porządek:oops: chociaż z ręka na sercu to te pędziki i na Abrahamie i na Aloha to wyrosły chyba dzięki mojemu zaniedbaniu:oops: bo o ile Abrahamka to jeszcze odsłaniałam z trawy i chwastów o tyle Aloha miała święty spokój aż patrzę razu jednego kilka dni temu a tam pęd:) i już tak z 20 cm ma i chyba też nie jest dziczkiem:)

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aka, oglądałam ofertę w Internecie, ale nie ma zbyt dużego wyboru - mnoże faktycznie na miejscu jest więcej niż w ofercie - często tak szkółki mają. Gratuluję Ci nabytków różanych :)

sama z ciekawości kiedyś zaglądnęłam i faktycznie nie za bardzo dbają o stronę internetową...

a tak na marginesie gdzie polecasz kupować angielki? Rosarium?

Wusia, obserwuj, zobaczysz, co wyrośnie z nowych pędów ;')

Aka, angielki możesz śmiało kupować w Rosarium - mają spory wybó tych najpopularniejszych, a teraz w jesiennej ofercie pojawiło się też sporo nowości róż Kordes'a i Tantau, któe są b.dobre jeśli chodzi o zdrowie i kwiaty ;).

Aka, angielki możesz śmiało kupować w Rosarium - mają spory wybó tych najpopularniejszych, a teraz w jesiennej ofercie pojawiło się też sporo nowości róż Kordes'a i Tantau, któe są b.dobre jeśli chodzi o zdrowie i kwiaty ;).

pięknie dziękuję! tak myślałam....

Joanno - listwy tanie nie są, bo jedno okno wraz z założeniem listw okalających okno, gzymsem i podparapetnikiem, to koszt ok. 300zł.

1m bieżący listwy okiennej to koszt ok.20zł

1m gzymsu to ok.25zł

1m podparapetnika ok.25zł

robocizna 25zł/m

Trzeba wziąć pod uwagę, że są skośne cięcia, więc trzeba kupować listwy z zapasem. Wszystkie listwy są wykonane bardzo solidnie. Można kupić powlekane tynkiem o grubszej wartswie, ale są droższe i wg samego producenta nie ma takiej potrzeby. Tynk może być z kolei do wyboru - drobnoziarnisty (ja będą taki kupowała) lub gruboziarnisty (akurat jest na próbce w dzienniku, ale mniej mi się podoba). No i wybór wzorów duuuży. Ja już mam wszystko sprecyzowane, tylko trzeba uzbierać fundusze :lol:

Beauty - nie wiem, w jakim sensie gładkie masz na uwadze? Gładkie - bez tynku? Nie, nie chcę, bo później jest problem z zatynkowaniem i styropian mógłby się kurczyć. Tak mi powiedziano w kilku źródłach. Chcę z tynkiem drobnoziarnistym (nie wiem, co to za tynk, ale wygląda jak posypane miałką mąką) - wtedy wyglądają jak gładkie (zwłaszcza po pomalowaniu), ale mają tynk :)

Jeśli chodzi o wzór zdobień, to będę chciała te, które pokazałam. Zastanawiam się jeszcze nad gzymsem nadokiennym, czy go w ogóle dam, czy nie. Póki co zrobimy listwy wokół okien, a później zobaczę - można pożyczyć z firmy takie gzymsy, pomierzyć i rozmyślać do woli (tak mi powiedziano). Na razie to i tak sprawa dalszego rzędu, bo teraz priorytetem jest założenie brakujących okien. Ponoć te na przód mają być już w tym tygodniu gotowe. Balkonowe muszę zamówić, ale wciąż nie wiem na 100% jaka będzie grubość balkonu. Był u mnie jeden Pan i jak mi powiedział ile ma być warstw na tym balkonie, to zwątpiłam - łączna grubość balkonu to chyba 30 - 40cm. Ostatecznie nie wiem też czym chcę pokryć ten balkon. Jest wielki i nie wiem, czy chcę tam płytki. Nie mam dobrych doświadczeń z płytkami na balkonie w obecnym domu - nie były chyba dobrze położone, nie wiem. Zastanawiam się czym jeszcze mozna pokryć balkon poza płytkami? Muszę przeanalizować temat obróbki balkonów, bo już dostaję obłędu w tym temacie. Mam masę wątpliwości - np., czy najpierw robi się ocieplenie na ścianach, a później te wszystkie warstwy - ocieplenie i wylewki balkonu, czy odwrotnie. O ile niżej powinien być poziom balkonu w stosunku do podłogi w pokoju?

W ogóle mam masę dylematów wykończeniowych...

Nie jest to wszystko łatwe,ale spokojnie dasz sobie radę.Jeżeli chodzi o izolację końcową balkonu to my to robiliśmy dopiero teraz ,tuż przed położeniem płytek, w technologii Sopro.A do tej pory balkon był tylko dobrze ".opierzony "blachą .Nie umiem Ci doradzić ,bo widzę ,że balkon też trochę inaczej macie zrobiony ,chodzi mi o samą konstrukcję i połączenie ze stropem. Myślę ,że dobrą alternatywa dla płytek jest płyta granitowa płomieniowana.Nieźle to wygląda i jest trwałe.

Natomiast jeżeli chodzi o gzymsy ,to myślałam o sztukaterii gipsowej,która byłaby tylko pomalowana farbą.Ale skoro mówisz ,że to jest gładkie ,to ok.Na zdjęciu wyglada na szorstkie ,może to się jeszcze jakoś szlifuje?

Beatko, niedokładnie czytałaś to, co pisałam w komentarzach - na zdjęciu jest fragment listwy i przykładowy wzór z oknem pokryte tynkiem gruboziarnistym, który mi się nie podoba. Ja chcę drobnoziarnisty, ale akurat w tym wzorze nie było takiego kawałka, bo ponoć większość zamawiających woli gruboziarnisty tynk. Widziałam z kolei ten drobnoziarnisty na innym gzymsie i był piękny, gładziutki, super - taki właśnie chcę :)

A ten granit właśnie chyba byłby dobrym rozwiązaniem na balkon, tylko pewnie ciężar nie z tej ziemi ... Ciekawe jak cenowo to wygląda - muszę się dowiedzieć.

Robiliście balkon teraz... , czyli dopiero po ociepleniu?

Sure, dzięki :) Już idę czytać :)

AAAAA, to przepraszam:):):) Myślę ,że Ty już tak zrobisz ,że będzie na pewno dobrze:)ale mój tekst też czytałaś niedokładnie ,bo ja nie mam styro tylko jest druga ściana elewacyjna ,a w środku wełna:lol2: robiliśmy teraz przed płytkami tymi klejami sopro ,chociaz m mówi,,że zaczyna się od papy termozgrzewalnej ,czy coś takiego.

Ten granit ,na pewno jest ciężki ,ale to jest materiał niezniszczalny.Kolega kupował takie płyty ,to płacił około 200zł za m2,jeżeli były by wieksze to na pewno jest dużo drożej

Edytowane przez Beauty