Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dorfi, zapomniałam dodać, ze domek nie ma już białej sukienki, tylko szarą - klejową, tylko zdjeć nie wklejałam :)

Aka, nie ma się czym chwalić, bo przesadzam w dużej części róże i floksy, których nie powinno się jeszcze przesadzać ;) Ja niecierpliwa jestem, bo chcę wszystko na 'już', więc przesadzam w różnym czasie :lol: Jeszcze się nie zdazyło, żeby coś padło, ale czasami róże mogą opuścić parę listków, a floksy kwiaty. Zależy mi jednak na odpowiednim zestawieniu kolorystyki, więc dlatego też przesadzam w czasie kwitnienia ;) A rabata w zasadzie nie jest zupełnie nowa, bo poszerzam starą :)

Początki przygotowań:

http://www.fototube.pl/pix/img6/org/d41d87520ddfcfddb1408ac18c6587e7.jpg

Mam nadzieję, że za rok bedzie ładnie. Właśnie natknęłam się na zdjęcie innej rabaty, którą tworzyłam rok temu i aż mnie zatkało, jak widzę tempo zmian. Już nigdy nie będę narzekać, ze rośliny wolno rosną :D

Rok temu:

http://www.fototube.pl/pix/img8/org/d41d80ac5318b4df869570b3fecb3229.jpg

W tym roku:

http://www.fototube.pl/pix/img6/org/d41d8cfd7353e59084ab601ef079375d.jpg

22 odmiany :jawdrop: aż tyle upolowałaś :rolleyes: Moich 8 ma się słabo :( Po różnych perypetiach wylądowały na słońcu co w połączeniu z okresowym zalewaniem okazało się dla nich zupełnie nieprzyjazne :( Najgorzej, że jeszcze nie mam dla nich miejsca w ich miejscu docelowym i boję się, że część nie przetrzyma :( Na dodatek funkie mam całkowicie zeżarte przez ślimaki :bash: Ale miło popatrzeć na Twój ogród :)

Niestety zanim cokolwiek zrobimy to musimy umocnić skarpę za domem. A na razie nie możemy znaleźć ekipy, która coś takiego zrobi (no i nie mamy pojęcia ile to będzie kosztować). Cokolwiek bym teraz posadziła, wszystko zniszczy koparka, która będzie potrzebna przy tej skarpie (sąsiednia działka jest ok. 2 metrów wyżej niż nasza).

Dlatego z lekką zazdrością patrzę na Twój ogród. Jak się wprowadzicie będzie już gotowy.

Dorotko, no to faktycznie macie jeszcze sporo przed sobą. U nas podobna sytuacja jest przed domem - trzeba wywieźć sporo gruzu, zrobić wykop pod szambo lub oczyszczalnię i znowu wywieźć kamień z wykopu. Później trzeba będzie jeszcze nawozić ziemię, ale to dopiero się okaże ile, jak uprzątniemy gruz.

Aka, żurawek jest chyba 50 odmian ;), a co jedna to piękniejsza. Tworzą barwne plamy cały sezon i cieszą zwłaszcza wtedy, gdy nic nie kwitnie wczesną wiosną lub późną jesienią (są zimozielone :) ). Polecam!

Edytowane przez monia i marek