Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kasiu, Lovely Fairy mozesz kupić w szkółce Rosarium po ok.18-20zł. Mają niezłej jakości sadzonki i cenowo przystępne.

A ta Twoja różyczka śliczna :) Zabezpieczyć mozesz np.za pomocą bambusowych patyczków, do których zamocujesz mocniejsze pędy. Możesz też kupić ładny obelisk, choć prawdę powiedziawszy lepiej w nim wyglądają róże pnące.

jeśłi chodzi onazwe to nie wiem...nie pomoge, nie znam się ... zarobiona jestem ;) ale ona wygląde pięknie i pachnie cudnie....

upewnie się - rozmawiamy o tej szkółce?

http://www.rosarium.com.pl/k/?id=122&Lovely-Fairy-?

Jeśli jesienią, to teraz najlepsza pora na sadzenie, żeby do czasu zmrożenia gruntu zdążyły się zadomowić i wypuścić nowe włośniki - ziemia jest jeszcze wystarczająco ciepła, mimo chłodu w powietrzu. Ja lubię jesienne nasadzenia, choć jest ryzyko związane z zimą, ale ... wiosną szybciej ruszają jesienne sadzonki :)

Realizują zamówienia na bieżąco. Ja w ub.tyg. dostałam zamówienie - polecam Fortunę, White Rose, Pomponellę, Angelę, Augustę Luise, Red Eden, wszystkie Fairy (są w zasadzie bezobsługowe). Wszystkie w/w to zdrowe i obficie kwitnące róże.

Nie wiem, czy mają w sprzedaży Pastellę, ale jeśli gdzieś spotkasz, to kup bez zastanowienia :)

Dziękuję Wam :)

Dorotko, zamawiałaś drzwi również u stolarza, drewniane?

Wusia, żebyś wiedziała, że są śliczne i nie mogę się doczekać aż będę mogła je otwierać i zamykać jako domownik :lol: Gdyby te koszty budowy nie były tak ogromne ... Tak czy siak za rok w zimie chciałabym zamieszkać :)

Gosiu, dziękuję :) Ja również uwielbiam dąb we wszelkich wykończeniach - drzwi, podłogi, meble... Wewnętrzne wykończenia również chciałabym w dębie.

Beatko, montaż przewidziany za ok. 2 tygodnie. Możliwe, że będzie wcześniej. Jeśli nam się stolarz sprawdzi, to będzie mi również robił meble do kuchni, no i oczywiście schody i całą resztę wykończeń :wiggle:

Mam tylko nadzieję, że z zewnętrznym malowaniem uda się Panu trafić w kolor zbliżony do okiennego. Stolarz namawia nas na barwę nieco jaśniejszą od okien, ponieważ mówi, że drewno ciemnieje i za rok, dwa będzie już inne. Faktem jest, że okna zakładane w maju są już teraz ciemniejsze od tych, które zakładali nam ostatnio. Dostałam próbnik kolorów i mam zdecydować. Kolor, który proponuje stolarz jest jednak jaśniejszy, bardziej 'czerwony' niż okna. Jest również próbka innego koloru, identycznego jak okna, ale stolarz mówi, że ten kolor za kilka lat będzie bardzo ciemny, bo dąb nabierze intensywniejszej barwy, farba też się zmieni na bardziej stonowaną, a do tego drzwi są cały czas zacienione portykiem, co dodatkowo przyciemnia. No i co robić? Teraz są tak piękne, że najchętniej zostawiłabym tę naturalną barwę :lol:

Edytowane przez monia i marek

Ale właśnie w tym jest problem, że okna montowane w maju już są ciemniejsze. Te, które nam montowali ostatnio są w odcieniu, jaki proponuje stolarz, a te duże montowane wcześniej są w tym ciemniejszym. W zasadzie tego nie widać, dopiero przy dołożeniu próbników. Sama byłam wczoraj zdumiona, że jest aż taka różnica, bo wyglądają na pierwszy rzut oka tak samo. Muszę to jeszcze przemyśleć. Chyba jednak poproszę o zrobienie takiego pośredniego... To nie są aż tak znaczne różnice w kolorze, raczej minimalne. Mam dwa dni do namysłu, zanim dam odpowiedź ;)

Beatko, jak się nazywa Wasz kolor stolarki wewnętrznej? Jest b.ładny :)