Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie u nas też bez, choć kupiłam ich sporo i wydałam na to całą stówę. Pan montażysta powiedział, że wystarczy zakołkować od spodu w trzech miejscach (kołki wbił aż pod okno). U nas w oknach jest jeszcze dodatkowo 1cm wpustu na parapety. Miałam obawy, ale Pan powiedział, że daje gwarację, że będzie OK. Mam nadzieję :) Ciężar takiego parapetu w każdym razie jest niemały, zwłaszcza, że nasze szerokie na 27cm.

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Monia:D Faktycznie idealnie dobrałaś te parapety do koloru okien!!! Super to wygląda.

Powiedz mi, te parapety opierają się trochę na murze? Bo dla mnie powiedział jeden pan w sklepie z parapetami, że na zewnątrz, to one (w sensie kamienne) się nie nadają, bo właśnie są za ciężkie.... Być może jest to wina tego, że my mamy okna zamontowane w warstwie ocieplenia i w zasadzie cały parapet opiera się tylko na styropianie... Ale te z blachy nie bardzo mi się podobają.... Parapety to jeszcze jestem w stanie przełknąć, ale te boczki, wrrrr...

Wusia, parapety mamy szerokie, bo

ocieplenie z klejem to ok.17cm +7cm trzeba zostawić na umieszczenie podparapetnika (listwa ozdobna) + 3cm to na kapinos (wystarczyłoby 2cm, ale wolałam 3 na wypadek np.pogrubienia listwy podparapetowej z powodu kleju) No i tym samym robi się 27cm :)

Yuczko, nasze parapety leżą nie leżą na murze, choć są nieco wpuszczone ok.1,5cm - są oparte na specjalnych listwach, które montażysta wbił pod okna (listwy rozłożone co ok.30cm) . Klinują na tyle, że parapety ani drgną, nawet gdy na nie Pan stanął w ramach pokazu :lol: Oprócz tego wszelkie szczeliny są wypełnione pianką.

Moniko ja mam parapety zewnętrzne na 23cm (wew37).Myslisz ,ze zmieszczę tam jakiś gzyms podokienny?Na ile cm on by sie musiał kończyć przed krawedzią parapetu ,ażeby dobrze wyglądał? Zdecydowałam,że dookoła okien jednak nie będe robić gzymsów ,ale rozważam zrobienie ich pod oknami.

Monia ,a można jeszcze coś w ogródku wsadzać? .Nie jest już za późno?

Beatko, moje parapety, jak wspomniałam, wystają poza ścianę 10cm - listwa podparapetowa, jaką chcę ma 7cm grubości, ale są też cieńsze. Nie wiem, czy macie kapinos (nacięcie pod spodem) - jesli tak, to musi być odsłonięty, więc jeszcze jakieś 2cm trzeba się odsunąć od zewn. brzegu parapetu. W ofercie firmy, w której ja będę zawiać listwy najcieńsze miały chyba 4cm.

A sadzić można ;) Ja wczoraj posadziłam 32 bukszpany :)

Dzięki .Pobiegłam zmierzyć i mam od ściany 9cm i kapinos też jest .To jest nadzieja ,że coś tam zmieszczę.:) jestem pełna podziwu dla ciebie, posadziłaś 32 bukszpany?:jawdrop::jawdrop:Pędze zatem do ogrodniczego ,a najpierw jeszcze muszę się ubrać i wyskoczyć na dwór ,bo widzę ,że nadjechał kowal i m coś tam już z nim uzgadnia beze mnie.;)

Posadziłam 32 bukszpany jako obrzeże rózanej rabaty wewnątrz ogrodu. Brakło mi jeszcze 20, ale to już chyba na wiosnę ...

Teraz czekam jeszcze na róże z niemieckich szkółek i to będzie koniec sadzenia na ten rok.

Masz w sam raz odległość od ściany :)

Edytowane przez monia i marek

Yuczko, nasze parapety leżą nie leżą na murze, choć są nieco wpuszczone ok.1,5cm - są oparte na specjalnych listwach, które montażysta wbił pod okna (listwy rozłożone co ok.30cm) . Klinują na tyle, że parapety ani drgną, nawet gdy na nie Pan stanął w ramach pokazu :lol: Oprócz tego wszelkie szczeliny są wypełnione pianką.

Dzięki Moniczko za odpowiedź:D

Chyba jednak u mnie nie przejdą... Gdyby listwy były wbite pod okno, to zostają tylko na styropianie.... Jeżeli sięgnęłyby do muru, to już w pokojach się pojawiają.... Ale u Ciebie pięknie wyglądają:D:D:D