Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obejrzałam nowe zdjęcia .Drzwi masz dopracowane w każdym calu. Pracuj nad stolarzem ,bo warto przytrzymać takiego fachowca. Cenę za drzwi wew. ma raczej zbliżoną do moich,od razu mi ulżyło:DTylko podszas wylewek dopilnuj Moniu ,aby Ci dobrze je pookrywali,bo cement w drewno jak się wedrze ,t o ciężko doczyścić.

Wusia, Dardurdko, dziękuję :)

Beauty, będę dbać o to, żeby cały czas na bieżąco zlecać stolarzowi coś do wykonania. Jutro przyjedzie, bo chce mi jeszcze zamontować jakąś jedną listwę i od razu zamówię drzwi wejściowe na bocznej ścianie domu. Sądzę, że wcześniej jak na styczeń ich nie zrobi, ale to nic nie szkodzi - przecież jeszcze się nie przeprowadzam. Jak zrobi drzwi, to będę chciała złożyć kolejne zamówienie - może na jakieś drzwi wewnętrzne. Do wewnętrznych jednak muszę mieć wylewki. Sądzę, że temperatura pozwalająca na wylewki to najwcześniej koniec marca. Chyba, że zima będzie wyjątkowo łaskawa i odpuści wcześniej. Aaa, to może zamówię u Niego parapety, a drzwi tuż po wylewkach.

Drzwi zewn. będziemy opatulać foliami przed wylewkami - są zbyt piękne, żeby je niszczyć. Niestety fachowcy nie szanują tego, co nie jest ich. Dzisiaj była u mnie koleżnka i stwierdziła, że drzwi na żywo są znacznie ładniejsze niż na zdjęciach - było mi niesamowicie miło :) :)

Dzisiaj zamówiłam drzwi do salonu - nareszcie udało mi się zdążyć dojechać do Igies w godzinach otwarcia firmy. Ciekawa jestem jak będą wyglądały...

Edytowane przez monia i marek

Monia sorki ze cie tak mecze z ta szkola ale nie mam nikogo innego bardziej zorientowanego :)

Na jakiej zasadzie dzialaja kolka w szkole? czy to jest w ramach wolnego czasu czy jakis obowiazkowych godzin czy dodatkowo płatne nadgodziny?

Martusiu, obawiam się, że niewiele Ci tutaj pomogę, bowiem w każdej szkole koła mogą działać na zupełnie różnych zasadach. U nas na ten przykład spora część kół realizowana jest przez nauczycieli nieodpłatnie (tzn. nauczyciel prowadzi to społecznie, poza swoim pensum obowiązkowym). Dlaczego? Ano dlatego, że większość godzin z Art.42 Karty Nauczyciela, które moglibysmy przeznaczyć na koła, musimy przeznaczyć na funkcjonowanie świetlicy, a chcąc mieć dobrą ofertę szkoły, koła trzeba mieć i to rozmaite. Kolejną część kół realizujemy z pozostałych odzin z Art.42 KN, a jeszcze inną część z tzw. godzin do dyspozycji dyrektora, które każdy dyrektor ma w puli godzin. W sumie funkcjonują koła: teatralne, europejskie, plastyczne, zajęcia na basenie, koło muzyczne, koło matematyczne, informatyczne, ekologiczne, przyrodnicze, sportowe - część kół o tej samej nazwie funkcjonuje zarówno w klasach I - III, jak i IV - VI. Z godzin do dyspozycji dyrektora realizowane są również zajęcia dydaktyczno - wyrównawcze, dołożyłam też dodatkową godzinę na rozszerzenie matematyki w kl.VI i informatykę w kl.IV.

Nie umiem Ci powiedzieć, jak to jest u Ciebie, bo jest tutaj sporo dowolności co do przeznaczenia godzin z Art.42 oraz gdd i nie wiadomo na co zostały przeznaczone te godziny. Jedno jest pewne - wszystkie te godziny muszą być przeznaczone zgodnie z potrzebami szkoły, a nie na łatanie etatów nauczycieli, którym tych godzin brakuje. U nas w celu rozpoznania potrzeb corocznie przeprowadzam ankietę wśród uczniów i rodziców, w której określają, jakie zajęcia dodatkowe są najbardziej oczekiwane - to dla mnie podstawa podziału tych dodatkowych godzin. Czasami nauczyciele się krzywią, bo woleliby coś innego prowadzić niż im wskazuję, ale cóż - w końcu to my dla dzieci, a nie na odwrót ;). No i jeszcze jedno - te dodatkowe godziny muszą być każdego roku w kwietniu zaopiniowane przez Radę Rodziców. Może więc powinniście zadbać jako rodzice o dobrą RR?

Edytowane przez monia i marek

Fajnie, że ten sam stolarz będzie Ci robił drzwi wewnętrzne. Masz już wybrany wzór? A co do podłogówki pod parkietem to z doświadczenia powiem Ci, że działa super. Ja mam na dole parkiet w pokoju a w salonie płytki i drewno. Powiem Ci, że nic mi się z nim nie dzieje. Drewno to merbau - w pokoju klepka a w salonie długie deski i nic, kompletnie nic się nie zmieniło a grzejemy w domku już dwa lata i zarówno w salonie jak i w pokoju temperaturka otoczenia jest super.

Moniu, za C.O. wydaje mi się w normie (choć nas będzie to kosztowało taniej, ale u Ciebie w końcu krakowskie ceny...). U nas za nieco mniej podłogówki (wychodzi ona taniej) wyszło z mater. i robocizną 20tys. więc wydaje mi się że to podobny rząd cenowy w zależności od grzejników jakie wybrałaś (u nas aluminiowe buderusy ;-) )

Amtla - dziękuję za te wielkie pochwały :) :)

Wu - powoli nad Nim pracuję ;)

Nino - mam wybrany wzór drzwi wewnętrznych - zupełnie klasyczny, prosty, nic wymyślnego. Dookoła drzwi opaska z gzymsem w górnej części i to wszystko. Co do ogrzewania w salonie - ja chcę tam na podłodze dać klasyczny, dębowy parkiet ułożony w 'jodełkę' i jednak mam opory co do podłogówki pod ten parkiet. Ponoć do podłogówki nie każde drewno się nadaje i powinno być jakoś inaczej ułożone (z odstępami między klepkami). Nie znam się na tym, niestety.

Dardurdko - U Was chyba też spora powierzchnia? U nas dom niemały 10mx16m, więc jest co ogrzewać. Właśnie z tego powodu daliśmy większe ocieplenie (15cm) niż tradycyjnie się daje. U nas w tych pomieszczeniach, gdzie będzie podłogówka, nie będzie już grzejników. Wyjąkiem są łazienki, gdzie będą 'drabinki'. Grzejniki chciałabym Purmo panelowe - są zresztą podobne do Buderusów. Ja mam teraz Purmo w domu i jestem z nich bardzo zadowolona, dlatego chcę je również w nowym domu. Mam na myśli głównie to, że mimo 10 lat wciaż wyglądają jak fabrycznie nowe i niczym się nie różnią od tych ze sklepu - farba nie pożółknięta i nie odpryśnięta, mimo użytkowania. To b.ważne, bo przecież grzejników nie wymienia się co kilka lat.