Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no, to trzeba było tak odrazu..

ziemniaki pieczone..

to już znamy 8) :lol: :lol:

robimy w różnych wersjach, czasem dodajemy jeszcze pieczarki, czasem skrzydełka czy nóżki pomiędzy warstwy..

u rodziny monsza buraków nie dają, a u nas zawsze 8)

a kapustka taka pycha zawsze... :roll:

no, to trzeba było tak odrazu..

ziemniaki pieczone..

to już znamy 8) :lol: :lol:

robimy w różnych wersjach, czasem dodajemy jeszcze pieczarki, czasem skrzydełka czy nóżki pomiędzy warstwy..

u rodziny monsza buraków nie dają, a u nas zawsze 8)

a kapustka taka pycha zawsze... :roll:

Tiaaa, my też dodajemy czasami udka z kurczaka, a pieczarki to prawie zawsze.

Witaj Monia,

a ja zmienię na chwilkę temat z kulinariów na ogrodnictwo: wrzosy mnie interesują, a widzę, że u Ciebie pięknie rosną; napisz proszę jaka do nich ziemia jest konieczna, jakie warunki?

Myślimy o całkiem dużym kawałku wrzosowiska w tym naszym lesie, pani w ogrodniczym mówi, że jak najbardziej w las sosnowy można sadzić, teściowa mówi, że w życiu tam nie urosną wrzosy, a ja nic o nich nie wiem :roll:.

pozdrawiam,

b.

Cześć, Bartolinko :D

Wiesz jakie som teściowe... dobrze nie życzą :lol: :lol: :lol: , a wrzosy urosną, nie martw się - masz idealne warunki :D

Sadzę wrzosy w torfowym, kwaśnym podłożu i za bardzo o nie nie dbam, a właściwie poza podlewaniem od czasu do czasu aż się ukorzenią w pierwszym roku, to później już nic nie robię :oops: , a rosną coraz lepiej. Musisz koniecznie, zwłaszcza w pierwsym roku dopilnować wilgotności podłoża, bo są wrażliwe na suszę, a poza tym to wymagań nie mają :wink: Jak będziesz sadzić wrzosy, to kup też wrzośce - zakwitną sla odmiany na wiosnę :D

a widzisz :D, to chyba nie dla mnie, bo u mnie kwaśno (ok), ale i sucho, piach wgłąb na 15 metrów, czyściutki piaseczek, plaża, piaskownica.

Co oznacza, że jak mąż jednak się uprze przy tych wrzosach, to nas podlewanie regularne czeka, hmmm, a ja już myślałam, że toto samowystarczalne.

Panicznie :wink: się boję ogródka, bo ja mam dwie lewe ręce ogrodnicze i zerową wiedzę, albo tylko zerową wiedzę, przez co w sumie nie sprawdzam w praktyce, jak to z tymi ręcami.

Zaparłam się, że u nas las, mech i ślimaki i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba, ale jednak już kombinuję co by tu na froncie zasadzić, co wzdłuż płotów i czym zatkać dziurę po tej drodze, co nam przez działkę szła. I syn zażyczył sobie grządkę :o :roll: , aaaaaaaaa i córka też :wink:.

Kurczę, chyba zacznę się szkolić.

b.

Bartolinko... jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz jak jest z Twoimi ręcami :wink: Myślę, że może być lepiej niż myślisz. Zrób trochę torfowego podłoża i zobaczysz. Ja naprawdę nie robię moim szczególnych udogodnień, a wedle teorii niewiele powinno chcieć rosnąć, bo podłoże mam zasadowe i b.wapienne. Ja stawiam na to, że Ci się udadzą wszelkie uprawy, bo stanowisko iglaste masz znakomite. Piach, to nie znaczy, że będzie aż tak sucho ... będzie grunt przepuszczalny, a to też nie jest źle, bo rośliny nie lubią "stać" w wodzie. Bądź dobrej myśli i działaj po trochu. Wsadź teraz kilka wrzosów (tanie są, więc można od nich zacząć ogród) i zobaczysz jak się powiedzie :wink: Tylko nie przeraź się wiosną kiedy będą wyglądały na suche, bo one tak naprawdę teraz zaczynają żyć :lol: Zobacz na zdjęcie mojego wiosennego skalniaczka, a obecne - różnica ogromna - tam wrzosy nawet nie były widoczne, a mam je już jakieś 3 lata :roll:

Bartolinko, ja też mam same piachy wokół domu..

i wszystko rośnie :wink:

jak było gorąco to codziennie podlewałam, dużo i po zachodzie, teraz rośnie wszystko już bez mojej pomocy 8)

zasyp ziemię korą, to jeszcze bardziej utrzyma wilgotność podłoża, ja dodatkowo mam agrowłókninę, choć większość osób jej nie poleca. Ale dzięki temu zawsze jest mokro, woda nie odparowuje tak szybko :wink:

Bartolinko, ja też mam same piachy wokół domu..

i wszystko rośnie :wink:

jak było gorąco to codziennie podlewałam, dużo i po zachodzie, teraz rośnie wszystko już bez mojej pomocy 8)

zasyp ziemię korą, to jeszcze bardziej utrzyma wilgotność podłoża, ja dodatkowo mam agrowłókninę, choć większość osób jej nie poleca. Ale dzięki temu zawsze jest mokro, woda nie odparowuje tak szybko :wink:

witaj DarioAS :D,

ja właśnie od dawna podczytuję Twój dziennik i oglądam zdjęcia i czytam z jaką pasją Ty, Monia i inne dziewczyny dbacie o każdy krzaczek :), że aż mnie też ochota naszła te moje piachy i mchy zagospodarowcać.

Dzięki za wskazówki, pewnie jeszcze nie raz zadam Wam dziewczyny jakieś pytania.

pozdrawiam,

b.

Dzień dobry :lol:

Nawet ja, jak czytam, to bym se w ziemi pogrzebała, ino ni mam :-? :wink:

:lol: U mnie 30 arów do grzebania, to przyjedź se pogrzebać :lol: :lol: :lol:

A tak poważnie, to jeśli masz balkon, to zachęcam do upraw donicowych - nawet róże można tak uprawiać (sa odmiany na patio, które świetnie rosną w donicach), hortensje i inne.