Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję Wam, kochane :) Cieszę się, że spodobał Wam się mój pomysł z zabudowaniem wnęk :) Wzięło się to z tego, że musielibyśmy dzwonić po tynkarza specjalnie do obrobienia jednej szpalety wokół tych nowych drzwi w salonie. M.stwierdził, że może zabudujemy wokół drzwi tak, jak przy wejściowych, no a ja wtedy wymyśliłam, żeby zabudować też okna, no i tak zdecydowaliśmy się na zabudowę. Myślę też o zrobieniu tego samego przy oknach w kuchni, a może i nawet przy wszystkich w całym domu :) Zobaczę jak wyjdzie to w salonie.

Moniu ,ja także popieram zabudowę wnęk.bedzie się prezentowac super.Ja zamierzam zabudować wnęki i zrobić obudowę karniszy w sypialni i wokół drzwi tarasowych.Stolarz przyjeżdża w następną sobotę.Znowu zaczynają sie negocjcje:DPodoba mi sieidea zrobienia pieca .Mnie się niestety nie udało ale ,życzę Tobie z całego serducha finalizacji tego zamiaru .Piękne kafle dostaniesz w Krotoszynie ,to jest zagłębie kafli piecowych.Patrząc na zdjęcie z salonu zastanawiam się jednak ,czemu majstrzy zatynkowali Ci wnękę na kominek ,będziesz go przez to miała wysuniętego bardzo do przodu i masz na suficie tam jakaś belkę ,ona musiała tam być?

Kafle sprowadzi mi zdun, bo lepiej się na tym zna, więc zdaję się na fachowca. Co do komina - przygotowany jest pod kaflak, a tego nie chciałabym pbudowywanego na kominie, tylko zbudowanego tradycyjnie, czyli dostawionego. Gdyby był kominek portalowy, to trzeba by było się wkuć w komin, żeby nie wystawał, bo w tym przypadku to nie pasuje. Belka tak, musi być, ale wg projektu miała być po drugiej stronie komina, a tam, gdzie belka miała być dalsza część komina, jedak nasi wspaniali murarze od stanu surowego tak wiele zepsuli, że również belkę wylali po odrotnej stronie komina, a komin poszerzyli po drugiej stronie. Nie wiem, czy pamiętasz, ale zorientowaliśmy się z tym, że komin jest nieprawidłowo na etapie dachu, kiedy panowie od więźby zadzwonili do mnie, że komin mi wyjdzie poza szczayt dachu i musimy zrezygnować z 50cm komina (pion gazowy i jeden pion wenylacyjny). Dlatego właśnie nie będziemy mieli gazu, a połowę komina, która była już wyciągnięta do strychu trzeba było wyburzyć :(Belka już została, bo zmienić się jej nie dało. Gdyby była po drugiej stronie, to optycznie oddzielałaby część jadalną od kominkowej, a tak jest jak jest - trudno. Nasi panowie od dachu powiedzieli nam też, że można było tę belkę zrobić na płycie i wystawałaby początkowo na podłodze poddasza, ale po wylewkach by się zakryła. Teraz już na nią staram się nie zwracać uwagi - jak przyjdą listwy przysufitowe, to jakoś ją trzeba będzie zgubić i już. Była też opcja zrobienia drewnianych belek na suficie i jedną z nich stać się miała ta żelbetowa (obudowana drewnem), ale z tego pomysłu zrezygnowałam już dawno. To dobrze, że i Tobie spodobał się pomysł z zabudową, bo zrobisz to wcześniej i zobaczę jak to będzie wygladało ;)

Nie wiem ,co się dzieje ,ale co chwilę wyświetla mi się jakiś błąd ,nie mogę wejść na wszystkie strony...:(

No tak Moniko ,myślę ,że jak będziesz robiła piec ,to pewnie obudujesz ten komin dookoła ,bo wbrew pozorom nie jest ten salon aż taki szeroki i piec bardzo wystawałby.U mnie kominek jest "wpuszczany",stoją obok dwie kanapy i już z trudem się można przecisnąć..Co do belki ,to my mamy taką od góry,więc sufit jest gładki ,ale jak spojrzałam na tę Twoją to od razu nasunął mi sie pomysł z tymi drewnianymi belkami ,ale jak ich nie chcesz ,to można zrobić takie podparcie przy ścianach i jakieś ażurowe ozdoby górą.... na pewno coś fajnego wymyślisz...ja będe robiła tylko zabudowę karniszy w sypialni i przy drzwiach tarasowych,na zabudowe wnek nie mam co liczyć ,poniewaz tam jest juz za mało miejsca między oknami i ścianą...nie otworzyłyby się okna do końca ,już był problem z otwieraniem się drzwi tarasowych po zamontowaniu listew przypodłogowych...takie rzeczy niestety trzeba przewidzieć wcześniej ...pozdrawiam serdecznie

U nas prawdopodobnie wymiary salonu są nieco inne, bo ja nie mam oryginalnego projektu Sajdaka. Nasz salon ma coś ponad 5m szer. i około 9,5m długości (łącznie 50,1m2), więc nawet odliczając 1m na piec, to nie będzie chyba tak źle?

Jeśli nie masz miejsca na obudowę okien, to mozna skuć tynk ze szpalet i to wystarczy, tak sądzę. U nas z listwami podłogowymi nie powinno być kłopotu, ponieważ salon jest niżej o cały stopień od drzwi tarasowych, ale jest tak, jak mówisz - trzeba pewne sprawy wcześniej przemyśleć. U nas przy obudowie drzwi w wiatrołapie nie obyło się bez delikatnego podkuwania, bo właśnie byłby kłopot z otwieraniem drzwi.

Ciekawa jestem tej zabudowy karniszy w drewnie :). Ja obecnie mam w domu karnisze mosiężne - stare, po dziadkach, ale bardzo je lubię. Kusi mnie jednak taka obudowa z drewna lub listw przysufitowych (Zuzanka ma fajną inspirację tego typu), ale waham się, bo nie wiem, czy dobrze będzie się zakładało firanki. Wiem, że są różnego rodzaju taśmy marszcące itp., ale ja nie lubię tych taśm. Mam swój sposób na układanie firanek, co daje ładny, równiutki efekt po upięciu i wolałabym przy tym pozostać. Sądzę jednak, że przy tym 'tunelu' za obudową trzeba by się sporo namęczyć, zanim bym to upięła.

Edytowane przez monia i marek

Moniko jeszcze nad tą sztukaterią się zastanów.To pieknie wygląda ,ale w przypadku kiedy pomieszczenia mają więcej niż3m wys.Przy tak długim salonie jak nasz i w sumie stosunkowo niskim nie wygląda to za dobrze.szczególnie jak listwy przypodłogowe są dość wysokie ,nie mniej jednak rozwiązanie jest super .Właśnie koleżanka ma taką sztukaterię namówiłam ją ,by zrobiła sobie od razu zabudowę karniszy i wygląda to cudnie(salon u niej wysoki jest na 3,2)i problemów z zawieszeniem firanek nie ma .Sztukateria oddalona jest od ściany o 25cm ,tak,że swobodnie można tam rękę zmieścić. A u nas o podkuwaniu już nawet nie myślę .Zostanie tak jak jest,tylko zrobię jeszcze tę zabudowę karniszy,ja już mnaprawdę mam tego wszystkiego dość i chciałabym juz z powrotem wrócić do wojaży po świecie,,, a ta budowa wciąż mnie ogranicza

Normalnie śmigasz po forum? bo mnie ciągle jakiś error wyskakuje .ki czort?

Niestety od wczoraj są jakieś problemy z forum i nie można otwierać dzienników - dzisiaj jest znacznie gorzej niż wczoraj.

Ja mam salon wysoki na 2,9m, ale jak dojdą wylewki i parkiet, to będzie mniej, czyli jakieś 275cm. Teraz mam w domu sztukaterię (widać w dzienniku na zdjęciu z choinką), ale w związku z tym, że pokoje są wielkości 25m2 i wys.2,65cm, to nie jest ona tak mocno szeroka i ma jakieś 10-12cm. Taka na karnisze ma pewnie ok.25cm. Sztukaterię na pewno bym chciała przy sufitach w każdym pomieszczeniu, ale jeszcze nie wiem jaką szeroką. Nie pomyślałam o tych listwach podłogowych, a u mnie muszą mieć 8cm, tak sądzę, ale będę wiedzieć na 100% dopiero po wylewkach.

Tak, na pewno się zmieni, tylko muszę skombinować 12tys., bo na tyle nam wyceniono wyleweczki :( Nie mówiąc, że ogrzewanie będzie też nieźle kosztowało... Doctor chyba wygrał i świętuje, bo nic się nie pochwalił (ze wygrał), ani nie pożalił (w przypadku przegranej), więc pewnie o nas zapomniał.