Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Noo, na pewno z takim ociepleniem - to chyba więcej niż normalnie się daje? U nas będzie ciepło z powodu piwnicy. Już teraz w piwnicy jest duużo cieplej niż na parterze - jak jesteśmy na działce w czasie mrozów, to wystarczy zejść na kilka minut do piwnicy, żeby się zagrzać i zaraz nogi odtajają :). W lecie z kolei będzie fajny chłód od piwnicy :) Tam, gdzie sam grunt pod spodem (właśnie w salonie), będziemy dawać większe ocieplenie i grubszą wylewkę, za to na części podpiwniczonej tylko 3cm styropianu i 6cm wylewki. Myślę, że bedzie dobrze.

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie czytam wątek o ociepleniu pod wylewki - piszą, że nad ogrzewanymi pomieszczeniami wystarczy 2-3cm, a na nieogrzewane min.8cm, ale to takie naprawdę mini. Dobrze jest jak jest 12-15cm. To podobnie jak z ociepleniem zewnętrznym - jedni dają 8cm i uważają, że wystarczy i jest ciepło, a inni dają 20cm i mówią, że to dopiero daje oszczędności na ogrzewaniu. My na parterze nie możemy dać więcej, ponieważ nam pierwsza ekipa (murarze) zawalili z wysokoscią i musimy przyjąć te minimalne mozliwości położenia styropianu. Myślę jeszcze, że może byśmy dali styrodur... Ma znacznie większe właściwości izolacyjne i jest też twardszy. Chyba tak zrobimy.

Cześć Moniu! Rozgryzacie w dalszym ciągu wylewki? Ja mogę Ci napisać jak u nas było-chociaż wiele rzeczy się już zatarło w pamięci.Był styrodur 4cm ,styrpopian systemowy 3cm ,.rurki z ogrzewania i wylewka bodajże 7cm.Na pewno będzie inaczej w pomieszczeniach ,gdzie nie będziesz miała ogrzewania podłogowego...

To musicie mieć wysoko wody gruntowe. U nas nie ma takiego problemu - jest sucho i nawet jak mieliśmy wykop pod piwnicę zrobiony i padał deszcz, to woda nie stała ani chwili. Wszystko zależy od terenu. W takich przypadkach, jak piszesz, to lepiej zrezygnować z piwnicy. Skoro jednak nie macie piwnicy, to dlatego macie styrodur i styropian systemowy, żeby nie było grubo, a dobrze izolowało.

Ja już dostaję obłedu od tego wszystkiego i sama nie wiem na co się zdecydować. Jednego jestem pewna, że chciałabym ten trawertyn na podłogi. Dzisiaj przyglądałam się różnym odcieniom trawertynu - to piękny kamień i to w każdym kolorze. Jeśli jest dobrze dobrany kolor szpachlowania, to wygląda to bardzo naturalnie. Widziałam też żywicowany. Kiedyś oglądałam coś takiego, ale nie podobało mi się, bo były wtedy b.duze otwory,a dzisiejszy był super - idealny na podłogi i nawet z tym żywicowaniem OK - było to tak zrobione, że musiałam dotknąć, żeby zobaczyć, że otworki są zapełnione, bo sprawiały wyjątkowo dobre złudzenie, że jest tam pustka. Martwi mnie tylko cena, bo jednak nie jest tani - trzeba liczyć min.200zł/m2.

Moniu- pomysł z zabudową wnęk okiennych jest po prostu nadzwyczajny. Będzie bardzo dworkowo :D

Czyli decyzja zapadła- będzie piec??? Superrrrr!!! Jest to trochę droższe od portalu, ale za to jaki efekt! Już nie mogę się doczekać. Wklej jak możesz te kafle ręcznie formowane, które Ci się podobają, to chociaż sobie popatrzymy... :lol2:

To musicie mieć wysoko wody gruntowe. U nas nie ma takiego problemu - jest sucho i nawet jak mieliśmy wykop pod piwnicę zrobiony i padał deszcz, to woda nie stała ani chwili. Wszystko zależy od terenu. W takich przypadkach, jak piszesz, to lepiej zrezygnować z piwnicy. Skoro jednak nie macie piwnicy, to dlatego macie styrodur i styropian systemowy, żeby nie było grubo, a dobrze izolowało.

Ja już dostaję obłedu od tego wszystkiego i sama nie wiem na co się zdecydować. Jednego jestem pewna, że chciałabym ten trawertyn na podłogi. Dzisiaj przyglądałam się różnym odcieniom trawertynu - to piękny kamień i to w każdym kolorze. Jeśli jest dobrze dobrany kolor szpachlowania, to wygląda to bardzo naturalnie. Widziałam też żywicowany. Kiedyś oglądałam coś takiego, ale nie podobało mi się, bo były wtedy b.duze otwory,a dzisiejszy był super - idealny na podłogi i nawet z tym żywicowaniem OK - było to tak zrobione, że musiałam dotknąć, żeby zobaczyć, że otworki są zapełnione, bo sprawiały wyjątkowo dobre złudzenie, że jest tam pustka. Martwi mnie tylko cena, bo jednak nie jest tani - trzeba liczyć min.200zł/m2.

Moniko ,u nas poziom wody jest strasznie wysoki.Dwa lata temu teren się trochę osuszył przez nowopowstająca odkrywkę węgla,ale teraz już wszystko wróciło do normy...do tego stopnia ,że pracownik komunalny odpowiedzialny za odczyt wodomierzy do naszej studzienki musi nurkować w butach rybackich ...ostatnio go obserwowałam ,ubaw był po pachy...widać było ,że nie uśmiechało mu się tam wchodzić . a wracając do trawertynu ,to jeżeli Ci się podoba to go kupuj .bo póżniej będziesz żałować. Posadzki nie będziesz przecież za chwilę zmieniać.Ja za większość gresu też płaciłam chyba nawet ponad 2 stówy ,,,ból był niesamowity ,ale teraz w ogole nie żałuję..Podłoga jest piękna i w ogóle nie widać na niej brudu

Witaj Moniko in roses:) Więzieniem twych marzeń , wciąz pieniądze są,. a ty ciągle zamykasz oczy , i w myslach budujesz swój dom ... To jest trudne ,zwłaszcza ze los wczorajszej biedzie nowa suknie dał :bash:

To może się zmienić, bo może ja zagram i coś wygram?? ;)

zaskoczysz nas..... mnie zamurowało ;) fantastyczna nowina :D

Z rurą to faktycznie może być problem, najgorzej byłoby gdyby coś się działo, wtedy ruina przęsła może być realna :( Przenosić to chyba nie warto, zbyt kosztowne, nie mówiąc o papierologi, która byłaby nieodzowna. Na jakiej głębokości jest ta rura?, a tak na marginesie jakim cudem nie ma jej na mapach i co na to geodeta :jawdrop: