Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no jest ryzyko że jak puścicie zimą ciepełko to zacznie wtedy pękać:( ale już będą na niej płytki więc mogą pękać płytki pod wpływem naprężeń wywołanych zmianą temperatury:( dlatego bezpieczniej goły beton wygrzać bo co ma strzelić to strzeli i płytkom nie zaszkodzi już:( wylewkę rozgrzewa się powoli do maksymalnej temperatury potem studzi i znowu grzeje schemat wygrzewania widziałam ostatnio bodaj u Lidszu w dzienniku:)

koleżanka tak miała że nawet nie to że od razu tylko za jakiś czas zaczęły pękać płytki:(

Nam się nic nie stało- mamy podłogówkę w całym domu i nic nie wygrzewaliśmy. U nas samo doschło. Wylewki były robione na jesieni, a płytki układali w grudniu. Podłoga i tak cały czas pracuje i zawsze jest ryzyko jakiegoś naprężenia niezależnie od wyschnięcia wylewek. Trzeba zrobić odpowiednie dylatacje.

Ja bym się bardziej na Twoim miejscu moniu martwiła o parkiety, bo one mogą chłonąć wilgoć. Płytkom nic nie będzie.

Agawi, wiem, wiem. Parkiety chyba sobie na razie odpuścimy aż do wakacji. Boję się własnie o to, że pogłoda będzie zbyt świeża. Na parterze to w zasadzie kwestia salonu - tylko, a może aż..., ale jakoś musimy wytrzymać.

No to mnie uspokoiłaś z tymi parkietami. Wytrzymacie bez do lata- musicie :yes:

Moniu, a co do tego grzania- jeżeli się na nie zdecydujecie-to wiem, że wylewka powinna odczekać ok 17-20 dni bez grzania podłogi, później 1 dzień grzania na pół gwizdka-odczekać 1-2 dni i znowu grzać kilka dni. I wtedy po ostygnięciu można kłaść terakotę. Tyle mojej fachowej wiedzy:D

Chociaż, tak jak Ci pisałam, my tak nie robiliśmy, no ale u nas było jeszcze ciepło jak robili wylewki, a teraz jest zima. Trochę możesz wygrzać.

Edytowane przez agawi74

Czy w perspektywie układanie płytek nie wcześniej niż od marca :(

Niedobrze... Popsuje mi to nieco plany. Będę miała tydzień urlopu, więc poświęcę go na maksymalną ilość zakupów, żeby już wszystko było gotowe jak wylewki będą pozwalały na układanie płytek. I tak już mamy sporo, bo dzisiaj kupiłam płytki do jednej łazienki, więc w razie, gdy zabraknie środków na drugą łazienkę, jedna będzie gotowa. O trzeciej na razie nie marzę, może dopiero za rok.