Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak. Ja chcę założyć w pierwszej koljnosci w kuchni i pokoju taty, ale najpierw zagruntujemy ściany i pomalujemy sufity. Jak będę malować sciany, to już takiego chlapania nie będzie, a poza tym folię zawsze można nałożyć. No właśnie... przypomniałam sobie - muszę kupić dzisiaj farby.

Pokój taty to niecałe 20m2 i obawiam się, że przy zielonym kolorze stanie się optycznie mniejszy niż jest. Myślałam raczej o jasnym kolorze, który go powiększy ;) Zwłaszcza, ze meble będą ciemne. Wprawdzie pokó ma aż dwa okna na dłuższym boku i jest jasny, ale zieleń chyba mimo wszystko nie pasuje.

Moniu-doskonale Cię rozumiem, bo ja wręcz obsesyjnie nie cierpię zielonego :yes:

Jak już Twój tata taki kolor chce, to może odcień jasnej oliwki będzie ok?

Dzień dobry p .Moniko :p.. Łóżko, laptop, wino , wbrew pozorom i twoim koleżankom , to bardzo bezpieczne zestawienie :yes: Mogło by być gorsze , nie bedę pisał jakie hi hi ,bo mógłbym dostać wyrok śmierci wirtualnej od Ciebie :lol2:..... ps... kurcze czy moja wyobraźnia jest normalna ?:(:(

zależy ci Ci wyobraźnia podpowiadała ;)

Moniu-doskonale Cię rozumiem, bo ja wręcz obsesyjnie nie cierpię zielonego :yes:

Jak już Twój tata taki kolor chce, to może odcień jasnej oliwki będzie ok?

Właśnie nad tym dzisiaj pracowałam, żeby przeforsować oliwkę :yes: - taką 'zieleń' jeszcze bym zniosła, nawet by mi się podobała. Nie wiem jednak, czy się uda...

Moniu... z tą zielenią... mam w kuchni "wytworny nefryt" jak dla mnie oliwka właśnie... może tą nazwę da się przeforsować:D

Tak, przypominam sobie, bardzo ładny kolor, tylko taty pokój zbyt mały. Musiałabym rozjaśnić ten nefryt. Z jakiej firmy jest ta farba? Może obejrzałabym na żywo próbniki?

Jeśli będzie wkład (to jedna z opcji), to nieduży 40x 55cm - czarny, taki jak na projekcie lub ze złotą fasadą (wówczas dopłata 1500zł). Biorę też pod uwagę klasyczne palenisko z żeliwnymi drzwiczkami - cena wychodzi identycznie. Jeszcze nie jestem pewna co wybiorę - do jutra mam czas. A wysokość pieca ok.220cm. Zdun zaczyna roboty od 1 marca :)

Magnata oglądałam dzisiaj - ładne ma kolorki. Muszę jutro coś zdecydować, bo czasu ni ma ... Na malowanie też czasu brak. Może w niedzielę nam się uda.

Edytowane przez monia i marek

Piec piękny będzie :)

A węglarkę będziesz mieć? Od razu mi się skojarzyła z kaflami ;)

Co do farb, my malowaliśmy Duluxem, do naszej sypialni wybraliśmy Rzymski poranek ale po próbie malowania okazał się trochę za ciemny. Dokupiłam więc małą buteleczkę rozjaśniacza, trochę mieszania i było ok.

A kolor oliwkowy jest bardzo dostojny, ładnie się komponuje ze złotymi dodatkami ;)

Andulko - węglarka obowiązkowo ;) Zaciekawiłas mnie pisząc o rozjaśniaczu - czy to jakiś uniwersalny środek nadających się do wszystkich farb?

Arctico - mamy dość wysoki salon, więc piec nie będzie po sam sufit. Chciałabym, żeby był zgrabniutki, taki w sam raz. Dostałam drugą wersję projektu z większym piecem i nie zaakceptowałam, bo jak dla mnie zbyt wielki. I nie jest to już kwestia ceny, bo przy wydatkowaniu 25tys. kolejny tysiąc więcej już nie gra większej roli. Co do drzwiczek z szybką, czy żeliwem w centrum... Cały czas dumam, ale mimo wszystko skłaniam się ku szybce, choć tu akurat wyjdzie drożej. Efekt grzania taki sam w zasadzie, bo kafle w jednym i drugim przypadku będą grzały i spełniały swoją tradycyjną rolę. Faktem jest, że z szybką (mimo, że niedużą) może bardziej przypominać kominek, ale coraz bardziej jestem za tym rozwiązaniem.