Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie,że nie. Powiedziano mi, że muszę mieć tylko nr domu i to wystarczy. U nas z kolei robią problem z nadaniem nr domu - chcą, żeby był zakończony odbiór domu.

to macie fajną elektrownię bo ja musze oddać budynek żeby zmienić taryfę i pierwszy raz słysze że wystarczy samo nadanie numeru

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co do zasady to powinien wystarczyć świstek od elektryka że instalacja jest wykonana poprawnie taki jak do odbioru ale na ogół wymuszają jednak odbiór budynku:(

a do numeru domu to faktycznie Moniu wymagają odbioru bo to numer policyjny ale u nas np można bez problemu otrzymać numer nieruchomości, który po odbiorze stanie się numerem domu:) czyli dadzą Ci np nieruchomości przy ul. Pięknej numer 7 a po odbiorze będziesz mieć adres zameldowania Piękna 7:)

co do zasady to powinien wystarczyć świstek od elektryka że instalacja jest wykonana poprawnie taki jak do odbioru ale na ogół wymuszają jednak odbiór budynku:(

a do numeru domu to faktycznie Moniu wymagają odbioru bo to numer policyjny ale u nas np można bez problemu otrzymać numer nieruchomości, który po odbiorze stanie się numerem domu:) czyli dadzą Ci np nieruchomości przy ul. Pięknej numer 7 a po odbiorze będziesz mieć adres zameldowania Piękna 7:)

co województwo to inaczej bo ja dostałam numer jak tylko zapragnełam go mieć, mało tego nie podpisałabym umowy z gazownią gdybym go nie miała i jestem zameldowana w domu od wakacji ;) ale taryfę mogę zmienić jak zdam budynek :(

Monia - nadanie numeru nic ci nie da :( ja mam numer od poczatku budowy a chyba nawet wcześniej

żeby zmienić taryfę musisz oddać budynek do uzytkowania

U nas tez tak było. Dopiero po oficjalnym odbiorze budynku zmienili taryfę na normalną. A nr budynku mieliśmy od dawna.

No cóż, ale co kraj to obyczaj :yes: Może moni się uda...

U nas zmiana taryfy mogła nastąpić dopiero po odbiorze budynku. Ten rachunek za prąd jest tak duży ,bo zawiera również opłatę za ogrzewanie .Pompa w te mrozy żarła prądu m.w. za 6 stów miesięcznie , co za dwa miesiące daje 1200. 800 zł to już jest pozostałe zużycie .Ale chyba jest to i tak dużo? Ile średnio płacicie ?

Ojej, to strasznie kosztowna ta pompa. Nie dość, że tak droga przy zakupie, to teraz taka prądoercza.Moim zdaniem strasznie duży rachunek. Ja normalnie w obecnym domu płacę za prąd ok.100 - 150zł, ale trzeba pamiętać, że mam piec gazowy w kuchn, COi i wodę również ogrzewaną gazem.

Moniu, a może odpuść sobie malowanie do czasu uruchomienia pieca wszak farba to też wilgoć a piszesz że masz jej trochę w domu - u nas też tak było dlatego chodziły osuszacze co by panowie mogli nie przerywać prac gk bo łączenia nie schły ale jak rozbujalismy piec to schło ale i wilgoć wyszła z każdego najmniejszego centymetra domu :( sauna była w domu :(

u ciebie powinno być lepiej bo tynki miałaś wcześniej robione ;)

a tak w ogóle to gdzie te fotki łazienki już zafugowanej !!

Moniko ,faktycznie bardzo mało płacisz za prąd ..!50zł to za dwa miesiące rozumiem...Jestem zaskoczona w takim razie ,czemu u mnie tak dużo wychodzi.....faktem jest ,że mam kuchnię na prąd ,dwie lodówki,dwa kompy .....ale główny powód to jest chyba taki ,że nikt w tym domu nie stara się oszczedzać ...wiecznie pozapalane są wszystkie światła.A pompa ? nie wiem ,czy to jest dużo? ja cały czas porównanie mam z olejem ,gdzie w te mrozy na ogrzanie o wiele mniejszego domku potrzebowaliśmy 500l(co daje 1100zł) Nie wiem jak u Ciebie pójdzie z tym ekogroszkiem ,ale jak sie orientowałam ,to ludziom w tym czasie szła tona ekogroszku ( u nas tona dobrej jakości ekogroszku kosztuje 780-800zł).

Malujemy tylko w tych pomieszczeniach, gdzie zasłoniliśmy wejścia i jest cały czas ciepło. Nie da się wszędzie na raz, bo za zimno. Aż takiej wilgoci nie ma, może źle to napisałam, ale czuć ją lekko w powietrzu w tych miejscach, gdzie mniej dogrzewane. Temp. w domu ok.10'C., ale nie jest to aż taki luksus jak by się chciało. Dla rygipsów nie za dobrze, dlatego panowie czekają, aż bedzie grzanie na całego, żeby powietrze było zupełnie suche. Wprawdzie konstrukcja jest gęsta, co 40cm, ale mimo wszystko boją się podczas tej temp. montować.

Ojej, to strasznie kosztowna ta pompa. Nie dość, że tak droga przy zakupie, to teraz taka prądoercza.Moim zdaniem strasznie duży rachunek. Ja normalnie w obecnym domu płacę za prąd ok.100 - 150zł, ale trzeba pamiętać, że mam piec gazowy w kuchn, COi i wodę również ogrzewaną gazem.

Moniu- my mamy pompę ciepła- jest to jedno z najbardzoej ekonomicznych rozwiązań na rynku Nasz sezon grzewczy wynosi ok. 1500 zł (za 6 miesięcy grzania) w tym jest już koszt cieplej wody.

Nasz kuzynka ma dom podobnej wielkości co nasz ok. 200m, grzeje gazem ziemnym i ją sezon grzewczy wynosi 6 tys.

W pompie ciepła najdroższe są odwierty, bo sama pompa to koszt dobrego pieca gazowego dwu-funkcyjnego. :yes:

Moniu, ja znowu w sprawie pieca...

Chciałam zapytać czy ktoś obliczał Ci (doradzał) w sprawie doboru mocy pieca??

Czy do naszej powierzchni 20kW nie będzie za mało? My też mieliśmy w zmienionym projekcie (po odcieńciu garażu) wskazany piec 20kw przed zmianą było 25kW. I wyszperałam jeszcze takie cuś...

http://semi7.strefa.pl/zdj/komfortekodane.JPG

Z tego wynika, że dla domów powyżej 200m2 - piec 25kW ?

Dardurko nie wiem jak Monia ale dużo zależy od producenta pieca, my pomimo że mamy dużo mniejszy domek to nasi hydraulicy kazali kupić piec o mocy 28 kW, wydawało mi się to strasznie dużo wiec nawet zadzwoniłam na pomoc techniczną producenta pieca i przesłuchali mnie szczegółowo ile podłogówki, jaki zasobnik na wodę, ile grzejników, ile osób będzie korzystać z domu no i stwierdzili że to nic za dużo:)

Ja biorę pod uwagę Defro (mam obecnie) lub Zębiec z podajnikami i dodatkowymi rusztami na paliwa stałe. 28kW to rzeczywiście bardzo dużo... Chyba muszę sama na taką pomoc techniczną zadzwonić bo i podłogówkę mam i dużo grzejników. U nas hydraulicy twierdza, że zębiec 20kW wystarczy. I bądź tu mądry!