Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo już od wczoraj o dzisiejszym śniadaniu myśałam :lol: :lol: :lol:

Wiciokrzew przycinam po kwitnieniu, ale tylko same końcówki, gdzie były kwiaty, żeby niepotrzebnie nie osłabiać rośliny. Na wiosnę troszkę więcej można przyciąć. A winobluszcze, bluszcze itp wszystkie piękne, tyle że trój i pięcioklapkowe dzikie wino pięknie się czerwieni jesienią i przez to jest atrakcyjniejsze o tej porze roku. Zielony bluszcz natomiast cały rok jest piękny. A czemu mama nie chce jakiegoś innego pnącza np.któregoś z odmian clematisa?

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W kwestii pnaczy. Bluszcze mają przylgi, którymi doskonale przyczepiają się do murów i są do takich celów znakomite. Clematis w takiej sytuacji odpada na 100%. Chyba, że byłby wsadzony razem z buszczem, to się bedzie bluszcza trzymał swoimi wąsami :wink: Wtedy polecam wiosenną odmianę ALBINA PLENA albo BLUE BIRD - mają zachwycające kwiaty.

Clematisy były sadzone przy kratce, ale po paru próbach mama zrezygnowała - rosną rachityczne i byle jak, a zimą przemarzają.

Bluszcz idzie cudownie i nic mu nie przeszkadza, a winobluszcz z przylgami nie chciał się czepiać tynku :o Coś w tym tynku mu nie odpowiadało, czy co? Jak tylko trafił na jakąś inną podporę, to przekształcał przylgi w sprężynki i się chwytał. W którąś zimę zresztą przemarzł :roll: Ale żal widoku tej purpury jesienią :roll:

Eeee, tam, więcej uroku ... po prostu na fajniejszych chłopaków trafiam :wink: :lol: :lol: :lol:

A z tym, żeby bandytów łapali to aż się ugryzłam w język, żeby nie powiedzieć :lol: :lol: :lol:

Na dodatek wyszłam na blondynkę, bo kazali mi skręcić na pobocze, a ja z wrażenia skręciłam na stację paliw BP :lol: :lol: :lol: , ale znalazłam ich za chwilę. Pośmialiśmy się trochę, bo zapytali gdzie jadę, a ja szczerze powiedziałam, że po drzewo, trawę i ciuchy :lol: :lol: :lol: