Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zuza, Beauty - dzięki dziewczyny :) :) :)

Aga, fuga jest jasna nr 132 z Mapei. Będę impregnować wszystko razem z trawertynem. W tym tygodniu mam mieć impregnat. Na razie w vałym hollu nie ma jeszcze fug, więc całość będzie jeszcze ładniejsza, gdy przyjdą fugi. Nie są jeszcze położone płytki przy zejściu do piwnicy (dzisiaj będą) i właśnie te końcowe przy stopniach do salonu i wejściu do kuchni. Muszę za chwilę dać płytkarzowi znać co i jak ma robić - jasne, czy ciemne. Być może dzisiaj będzie fugowanie, no i zaczyna się łazienka na parterze z Grazi. W sobotę kupiłam już Alabastrino na podłogi. Nie wiem, czy nie będzie za jasny do tych na ścianie. Na ekspozycji pasował idealnie, a jak przywiozłam do domu, to nieco wydaje mi się za jasny. Zobaczymy.

Beatko - jeśli mówisz, że z tym brązem ładnie, to może tak przykleimy. Cały czas się jeszcze waham. Wprawdzie w tym kolorze będą też szeroki listwy przypodłogowe, no i ta obudowa łuku, ale miałam wątpliwości, czy nie za bardzo się odetnie te pomieszczenia.

Edytowane przez monia i marek

monia, na podłodze wyszły śliczności...myślę, że będziesz bardzo zadowolona :yes:

Napiszesz, jakim środkiem będziesz impregnowała?

Mam jeszcze jedno pytanie. O ile dobrze kojarzę, będziesz miała przejście z trawertynu na parkiet. Jakiej grubości (wysokości) wyszła Tobie ta trawertynowa podłoga i jakiej grubości parkiet będziesz miała ? co robisz na połączeniu? Ja chciałam korek w płynie, ale mi odradzają, że jest zbyt miękki...

Gosiu, na zdjęciu są przylaszczki :)

Amtla, napiszę odnośnie środka - to środek firmy Novol o nazwie "Impregnat pogłębiający kolor powierzchni kamiennych". Zabezpiecza przed wchłanianiem wody, tłuszczów i innych płnów przez kamień. Trwale pielęgnuje i chroni.

Co do grubości powierzchni z kamienia - wyniosła ona ok.1,8 - 2cm. U mnie będzie parkiet w salonie, ale salon mamy obniżony w stosunku do całego mieszkania o ok.17cm - jeden stopień (chciałam, żeby był wyższy), więc nie będzie bezpośredniego łączenia.

Gosiu, na zdjęciu są przylaszczki :)

No nie wierzę google pokazuje tego rodzaju kwiat zupełnie inne liście

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSaiLDOmqtUvMzm-drL0aXuOHyfHh9lSzTdgJItOVDd2RALfRoX

http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Hepatica_nobilis.htm

otwórz w zakładce Hepatica PDF z cenami i zobacz przylaszczki... tylko na ceny nie patrz....:sick:

A swoją drogą jak można takiego ognika się dochować http://www.about-garden.com/forum/f1/pl/4323/

http://www.about-garden.com/images_forum/gallery/thumbs/11296/3976-pyracantha-hlohyne-035.jpg

sorry, ale w poszukiwaniu przylaszczek znalazłam to zdjęcie:oops:

Gosiu, te moje to jakaś inna odmiana, ale nie pamiętam co za jedne. Co do ognika - daje się dość łatwo formować, bardzo szybko rośnie,

jest niezwykle dekoracyjny.

Amtla - nie ma za co :) U mnie też cały holl nie jest zafugowany. Mam nadzieję, że jutro się uda. Na razie nie fugowaliśmy, bo wciąż ktoś tędy chodzi - za dużo fachowców na raz, a do tego dojechał dzisiaj zdun, więc trochę się obawiam takich świeżych fug. Dobrze, że w kuchni i u taty zostały od razu zafugowane.

Moniu- ale się u Ciebie dzieje... :lol2:

Ja też mam na paterze dokładnie tą samą fugę co Ty - Mapei 132- jasny beż :lol2:

Nasz impregnat nie wiele pomógł, bo się jednak brudzą. Muszę się rozejrzeć za czymś nowym.

Pokoje rzeczywiście wydają się bardzo przestronne, masz śliczny kolor okien- przypomina nasze okna w kolorze orzecha.

Pokój oliwkowy też bardzo ładnie się prezentuje- osobiście nie przepadam za żadnym odcieniem zieleni, ale najważniejsze, żeby właściciel czuł się w nim dobrze:yes:

Nie mogę się doczekać na efekty pracy zduna... ale Ci zazdroszczę tego pieca :D

Monia, tak się przyzwyczaiłam do relacji z ogrodu że zapomnialam o Twoim domu a zaczyna wygladać bardzo elegancko , pięknie wyszedł dywanik przed wiatrolapem. jednak co klasyka to klasyka :)

A z ogrodowych , przyziemnych spraw :) odwijać już róże czy jesczze nie ?

Fiu, fiu, moniu- kuchnia taty wytworna! I tylko dla jednego użytkownika takie królestwo?;)

Mam nadzieję, że Twój tata dobrze gotuje, bo ma teraz gdzie :lol2:

Piec zapowiada się super ciekawie- sama piszesz ile to pracy- teraz już wiadomo skąd takie ceny!

Stawianie pieca to nie lada wyzwanie, które się nie umywa do zwykłego kominka :)

Dzięki dziewczyny :) Kuchnia nie jest może szczytem marzeń (moich), ale jak dla taty wystarczająca w zupełności. Na ładniejszy okaz zaczekam w swojej kuchni :) . Mój tato ma już 75 lat i nie gotuje prawie wcale (już mu się nie chce) - kuchnia służy mu bardziej do przechowywania wszelkiego rodzaju porcelany, szkła itp, które miała moja mama, no i do odgrzewania obiadu, czy też zrobienia śniadania i kolacji. Nie dawałam tam w ogóle piekarnika, bo i po co. W dolnej zabudwie znajduje się lodówka i pralka (super, bo ich w ogóle nie widać), płyta indukcyjna i dokupiłam jeszcze mikrofalę. Szafki są całe zabudowane, bez przeszkleń ze względów praktycznych (tata już nie ma na to chęci, a ja za bardzo nie mam kiedy - wystarczy, że w pokojowych meblach ma same szyby, które trzeba myć mniej więcej co dwa tyg. ;)). Myślę, że będzie OK. Stół jeszcze kupię i krzesła, żeby było na czym usiąść :) .