Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Juszczakówka - dziękuję :) Trawertyn impregnujemy w sobotę - w końcu, bo przekładamy to z tygodnia na tydzień i ciągle coś wypada - a to moja choroba, a to znowu parkiet się robi w salonie, no ale dzisiaj i jutro zapłenimy salon meblami, to może już da się zrobić to impregnowanie. Preparat czeka już prawie dwa miesiące :lol2:

Amtla - dziękuję :). O taki, dworkowy klimat mi chodziło. Myślę, że powoli się do niego zbliżam, bo w domku robi się coraz bardziej przytulnie :) A parkiet dębowy - od początku wiedziałam, że będzie właśnie dębowy ułożony w jodełkę :)

Aga - już wytępiłam - była istna plaga :)

Moniu, parkiet REWELACJA!

Mam tylko pytanie odnośnie oświetlenia. Wydaje mi się, że dwa żyrandole tak daleko od siebie nie dają dużo światła. Zwłaszcza, że żaróweczki (świeczki) są słabiutkie i skierowane do góry. A pewnie z czasem jeszcze dostaną jakieś czapeczki. Ile będziesz miała kinkietów? Ja mam ten sam układ i mam wątpliwości czy w salonie będzie widno?!? U mnie będą dwa w wykuszu i 2 na przeciwległej ścianie. Żałuje że nie dałam jeszcze między oknami (2).

Zapalałaś światło w salonie wieczorkiem? Może jak znajdziesz czas, wrzucisz do dziennika zdjęcie? To rozwiałoby moje wątpliwości, bo ja lubię jak jest wszystko dobrze oświetlone ;)

P.S. Kominek kaflowy to strzał w 10. Salon wygląda jak ze zdjęć z albumu z dworkami. I do tego zabudowa okien, dodaje ciepła... Sama bym się skusiła na taką zabudowę tylko za dużo tych okien mam, chyba że tylko w salonie :)

Każdy żyrandol ma po 5 świeczek, więc jest jaśniutko. Zadnych abażurków nie planuję, bo ... nie lubię. Do tego są 4 kinkiety po 2 świeczki - po dwa kinkiety przy każdym wejściu do salonu. Razem gdyby zapalić wszystko na raz to byłoby 18 lampek! Teraz jak świecimy jeden żyrandol, to jest OK - w sam raz do siedzenia. Po zapaleniu drugiego jest bardzo jasno. Myślę, że z kinkietów będziemy korzystali wtedy, gdy będą wyłączone żyrandole.

Wszystko zależy też jaki macie duży salon. Jeśli większy niż nasz (51,5m2 - wydało się przy parkietach, a zawsze myślałam, że jest równe 50), to nie wiem, może trzeba więcej świateł.

Jak nie zapomnę, to zrobię fotkę wieczorem.

Edytowane przez monia i marek

Każdy żyrandol ma po 5 świeczek, więc jest jaśniutko. Zadnych abażurków nie planuję, bo ... nie lubię. Do tego są 4 kinkiety po 2 świeczki - po dwa kinkiety przy każdym wejściu do salonu. Razem gdyby zapalić wszystko na raz to byłoby 18 lampek! Teraz jak świecimy jeden żyrandol, to jest OK - w sam raz do siedzenia. Po zapaleniu drugiego jest bardzo jasno. Myślę, że z kinkietów będziemy korzystali wtedy, gdy będą wyłączone żyrandole.

Wszystko zależy też jaki macie duży salon. Jeśli większy niż nasz (51,5m2 - wydało się przy parkietach, a zawsze myślałam, że jest równe 50), to nie wiem, może trzeba więcej świateł.

Jak nie zapomnę, to zrobię fotkę wieczorem.

U nas jest 60m2 z wykuszem (wykusz jakieś 6m2). Będę Ci wdzięczna za fotkę, wiele mi "rozjaśni" ;)

cobyś tylko nie zardzewiała od tego żelaza:lol2:;)... bo Cię trzeba będzie opryskać:D

Moniu po radę przylazłam... powiedz mi, czy Blairii Nr 2 to sobie u nas poradzi??? dbała będę najlepiej jak potrafię, ale jak by się miała nie nadawać:confused:... cudna jest:rolleyes:

Nie wiem, czy sobie poradzi, nie mam pojęcia.