Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moniu,stolarz spisał się na medal.... trzeba hołubić takich fachowców ,bo rzadko się zdarzają.:yes: Ja mam do ciebie pytanie ogrodnicze...czy żurawki masz w całym ogrodzie ,czy na określonej rabacie? mogłabyś zrobić zdjęcie miejsca gdzie masz ich najwięcej? na zdjęciach z oddalenia nie mogę rozpoznać wszystkich roślin.

Moniu,stolarz spisał się na medal.... trzeba hołubić takich fachowców ,bo rzadko się zdarzają.:yes: Ja mam do ciebie pytanie ogrodnicze...czy żurawki masz w całym ogrodzie ,czy na określonej rabacie? mogłabyś zrobić zdjęcie miejsca gdzie masz ich najwięcej? na zdjęciach z oddalenia nie mogę rozpoznać wszystkich roślin.

Dziękuję :). Żurawki mam w róznych miejscach na obrzeżach rabat, ale mam też rabatę z hostami, rhododendronami, azaliami, tawułkami i właśnie żurawkami. Mam już chyba ok.30 żurawek w różnych miejscach. Uwielbiam je :). Zaraz wrzucę fotki.

Żurawki rosną w kępkach dość gęstych, ale nie rozrastają się aż tak, żeby trzeba było zachowywać jakieś szczególne odlegości. Moje niektóre mają kilka lat i jak widać nie są jakieś olbrzymie, a jedynie gęściejsze. Wg mnie dają najlepszy efekt posadzone w grupach właśnie w bliskiej odległosci. Jałowce ... w zasadzie staram się ich unikać, ponieważ lubią sprowadzać choroby do ogrodu, no a przede wszystkim kocha je przędziorek, który błyskawicznie przenosi się na inne rośliny. W zasadzie poza hmm, może 2-3 odmianami, to i tak jałowce niezbyt mi przypadają do gustu. Ja wolę raczej miękkoigłowe tuje i cyprysy, które sadzę namiętnie, w szczególności odmianę Danica - to moja ulubiona odmiana tuji obok Shmaragdów :) Te dwie odmiany dominują w moim ogrodzie, ponieważ mają piękną, ciemną zieleń ładnie oddającą kolor kwiatów.

Monia wpadam sie przywitac w Twoim wątku. Lazienkę masz przecudnęj urody, a skrzynka na sztućce jedyna w swoim rodzaju. Gdzie ty znajdujesz fachowców potrafiących robić takie cuda? Ja się na takich jeszcze nie natknęłam...Ogród marzenie..u mnie może za 10 lat tak będzie a biorąc pod uwagę moją chęć do działania ostatnio w ogrodzie to za 15...Zdjęcie zasłony postaram sie wrzucić jeszcze dzisiaj.

Agawi:p powiedz dlaczego niedowierzasz doctorkowi .Nie, nie żebym miał jakiś żal albo uraz do ciebie w tej kwestii, chodzi mi dlaczego :(Napisz proszę prawdę jak mnie postrzegasz , bo od tego bedzie zależało czy kiedykolwiek coś tu napiszę..... OK. AGA :yes: Mnie się wydaje ze niektóre panie widzą mnie jak jakiegoś trola , piepszonego pokemona który się im wpiepsza w świat kfffiatków firanek :( aa łasuchem też mnie jakaś zimna lady nazwała , i wcale to o jedzenie nie chodziło:lol2: będę wdzięczny jeśli odpiszesz , tylko bądź odważna :yes:

Qrczę, ale się wkopałam...:lol2: Doctorku, nie miałam niczego złego na myśli, serio... może jesteś przewrażliwiony na swoim punkcie?:rotfl: Żarcik. Po prostu zauważyłam, że lubisz żartować i stąd pomysł na zmyślone urodziny Moniki:p

POZDRAWIAM i pisz, pisz nie przestawaj:no:;)

Doctorku, dlaczego skasowałeś odp.? Była OK ;)

:o Ja Moniko niczego nie kasowałem:no NOOOO to chyba musiała być moja womenn, pewno nie chciała żebym jechał na tę wycieczkę do Lichenia :lol2::lol2:

Ale tak naprawdę , to ja usunąłem ten wpis :yes:Booo nie jestem pewien czy wszyscy znają sie na żartach (moich)i czy przypadkiem nie wzbudzam złych emocij albo co gorsza zzz...... eeeeee muszę już kończyć, bo zaczynam brrrredzić :p . Ps.przypuszczam że sama wiedziałas dlaczego usunąłem ,a zapytałas dlatego, żeby sprawdzić mój nastrój.Nooo i wkońcu zauważyłas powietrze :p Dużo zdrowia dla M.M.iP.

Może wieczorkiem, bo teraz panowie szlifują wykończenia stopni.

Schody będą ładne, ale problem będzie z mocowaniem tralek ze względu na spierniczone pod spodem schody betonowe. Pomijam fakt, że każdy stopień był innej wysokości i szerokości (stolarz to zniwelować częściowo skuwając, częściowo nadkładając), ale za bardzo zachodzi bieg dolny pod bieg górny i trzeba będzie tralki zamocować aż 16cm od brzegu stopni lub bliżej brzegu, ale wówczas końcowe tralki w górnej części dolnego biegu będą musiały być coraz krótsze od góry i poręcz byłaby mocowana do spodu górnego biegu - to drugie rozwiązanie jest do d...

Wiedziałam, że nam góralne sp...li te schody, ale nie spodziewałam się, że jeszcze taki problem wyniknie.

Na pocieszenie wybrałam się do Krakowa na zakupy ogrodnicze i przywiozłam całe auto kwiatków :lol2: Ledwie to zapakowałam :) Od razu lepiej mi się zrobiło i optymistycznie spojrzałam na te 16cm od brzegu do tralek :lol2:

Moniu, no szkoda, że tak wyszło z tymi schodami...:(:mad: Nie wiem co Ci poradzić... nie miałabyś problemu gdyby poręcz była mocowana z boku schodów, ale przy tralkach to niemożliwe:( Mimo wszystko mam nadzieję, że będzie ładnie.

A pochwalisz się kwiatowymi zakupami?:D