Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niestety jeszcze nie skończone schody. Mój stolarz pracuje z dokładnością jubilerską. Dzisiaj cały dzien pracowałam nad drobnymi detalami (których i tak nie dokończył) i bejcowaniem wszystkiego. Dopiero jutro będzie lakier, w poniedziałek szlifowanie całosci, ostateczne wygładzanie (nie wiem czego, bo wszystko gładkie :lol2:) i dopiero ostatnia warstwa lakieru.

W tej chwili schody są już takie (kolor jeszcze nie jest ostateczny, zresztą wyszedł jakoś dziwnie być może z powodu sztucznego oswietlenia, bo w rzeczywistosci ma inny odcień, będzie ciemniejszy nieco, bo lakier ma być taki, że ma je jeszcze przyciemnić):

http://i51.tinypic.com/16byro5.jpg

http://i55.tinypic.com/11ha2rb.jpg

http://i51.tinypic.com/348sppx.jpg

http://i53.tinypic.com/2nltpw7.jpg

Słupy są 4. Będą piękne, ale jak będą skończone :) Disiaj dojdą im jeszcze listwy na dole i u góry, a za jakieś 2 tyg. kule rzeźbione.

Co do tralek... Nie udało mi się zdobyć tych rzeźbionych, ale zadowolona jestem z tych, które są. Na zdjeciach nie widać, ale mają wzdłuż ryflowania ładnie pasujące do całej stolarki w domu, bo listwy wokół wszystkich drzwi też takie mają.

Edytowane przez monia i marek

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aka, Wusia, Anirac, Beatko, Aga -

dziękuję :)

Stolarz spisał się super, jestem b.zadowolona :) :) :). Póki co zakończył swoją wizytę u nas i pojawi się za jakieś 2-3tyg., żeby zamontować kule i być może zaczniemy obróbki łuków i listwy podłogowe - wszystko zależy od finansów. Choć nie wiem, czy nie wstrzymamy się do zakończenia ocieplenia. No i znowu bedziemy mieli budowlańców na głowie, bo przyjdzie stolarz z synem, a do tego ekipa od ocieplenia, ale cieszę się, bo wreszcie domek zyska kołderkę na zimę.

Ach, te wydatki... Na dodatek mam na głowie 18-kę syna. Salę już wynajęłam, ale trzeba pomyśleć nad resztą - napoje, jedzenie itp. Jakieś 2tys. jak nic :( A były za to drewniane łuki do salonu :)

Yuczko, dziękuję :)

Pachnie i to bardzo, zwłaszcza lilie wieczorem :)

A róze dopiero w tym roku zaczynają dawać zapach, że nie trzeba siedzieć z nosem w kwiatku, żeby poczuć zapach, tylko wystarczy stanąć lub przejść obok, aby upajać się zapachem róż :).

najlepiej tasiemkami lub sznurkiem :) Musi być niezbyt cienkie (nie polecam drucików), żeby się nie wcięło. Ja najczęściej kupuję bawełnianą 0,5cm tasiemkę lub wstążeczkę i wiążę do palików, pergoli itp.

Ach, te wydatki... Na dodatek mam na głowie 18-kę syna. Salę już wynajęłam, ale trzeba pomyśleć nad resztą - napoje, jedzenie itp. Jakieś 2tys. jak nic :( A były za to drewniane łuki do salonu :)

Z jednej strony Cię rozumiem moniu, a z drugiej 18-kę ma się tylko raz w życiu i niech syn ma co wspominać:yes::D

Moniko:rolleyes: Masz nowy dom masz piękny ogród ,wymarzone schody , nowe otoczenie:rolleyes:TO PRAWIE TAK, JAK BYŚ DOSTAŁA NOWE ŻYCIE;) a nic nie piszesz czy jesteś w nim SZCZĘŚLIWA. Chyba nie zadałas sobie tego pytania jeszcze , bo pewno Ci coś tam jeszcze brakuje i jest coś do zrobienia :) Moniko pamietaj:rolleyes: że Ci są naprawdę szczęsłiwi, którzy do szczęścia potrzebują niewiele .......Ps Jezeli masz ochote to nakrusz tu swoim szczęściem , chociaż nie musisz, ja bym nieodpisywał na takie brednie :p Edytowane przez doctor.jk
z

p Moniko ,może to i dobrze że piszesz chyba Tak sobie myślę ;)że trudno byłoby jednoznzcznie stwierdzić , jestem szczęśliwy, booo życie ma słodko gorzki smak,i jest coś takiego jak czas . Wczoraj byłem szczęśliwy ,dziś,chyba jestem , jutro już nie koniecznie. Ludzie mówią ze czas to pieniądz :) A to nie prawda , czas to złodziej odbiera nam młodośc , zdrowie i siły AA na samym początku odbiera nam poczucie humoru . Ja staram sie bronić tego początku bo na resztę nie mamy wpływu ;), i tego też tobie życzę ... Edytowane przez doctor.jk
z..

Patrzę na Twoje zdjęcia z ogrodu i podziwiam Twoją wiedzę oraz pomysły projektowe i konsekwencję w ich realizowaniu. Wszystko masz takie przemyślane, dobrze dobrane. Już jest ślicznie, a jak się rośliny rozrosną, to będzie bajecznie :)

Ja trochę eksperymentuję tylko ogrodowo w tym roku. Jeden z moich eksperymentów - moja rabatka z roślin jednorocznych, wyszedł bardzo zabawnie. Siałam wszystko uwzględniając opisy na opakowaniu - ile rośliny mają mieć centymetrów, zamiast zaufać swojej intuicji. Efekt? Na poczatku rabaty mam słonecznik ozdobny, który skutecznie zasłonił resztę :D Tzn zasłonił od strony drogi, bo od strony ogrodu widok jest ok. Ale szkoda, że przechodnie nie widzą mojego ślicznego trójkolorowego nagietka :D

Teraz szukam pomysłu na rabatkę przy samym domu, obok schodów. W związku z tym mam pytanie - te kule na Twoim ostatnim zdjęciu to są bukszpany? A ten w tle to cis? Szukam jakiegoś kolumnowego, ale niezbyt wysokiego iglaka. Musi lubić cień i niskie temperatury. Na razie mój typ to Cis pośredni 'Hatfieldii'. Może coś innego podpowiesz?