Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Moniko ,bardzo mi pomogłaś .:hug:dlaczego taki zestaw roślin? ano tak to już ze mną jest ,że jak mi się coś podoba to od razu kupuję ,a później dopiero myślę:Da tak na poważnie to pojechałam do ogrodnika z zamiarem zakupu liliowców nad staw i tak się to skończyło...:D dokupiłam jeszcze przywrotników ostroklapowych ,liliowców(9 kęp) można je jeszcze podzielić .Zabiorę się we wtorek za wsadzanie ..bardzo bym chciała mieć taki ogród jak Twój ,masz już tak pięknie....

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję, Beatko. Ja jestem chyba uzależniona od kupowania roślin, bo chyba nie ma dnia, żebym coś nie przywiozła do domu. W sobotę kupiłam 3 świerki serbskie, rhododendrony, masę trzmielin Emerald Gold. Wszystko na przód domu. Muszę wybrać się gdzieś na giełdę roślinną, bo zapewne kupiłabym wszystko sporo taniej. W szkółkach ceny niewiele mniejsze niż w sklepach ogrodniczych. Taki fragment rabaty, jak policzyłam to koszt ponad 500zł, a jeszcze jest nieskończona, więc pewnie dojdzie do 700zł, a to zaledwie 2m2 powierzchni, a gdzie reszta ogrodu?

http://i51.tinypic.com/30mn394.jpg

Nie zazdroszczę Ci tworzenia wszystkiego teraz, bo podejrzewam, że już z 5tys. wydałaś na rośliny, a jeszcze sporo do wydania. Po ile są u Was bukszpany? Nasze szkólki powariowały - cena za mała sadzonkę od 8zł :( Ostatnio kupowałam większą ilość, ok.50szt., kopane prosto z gruntu, to udało mi się nieco zbić cenę, ale i tak była to niemała kwota. Wydaje mi się, że mocno podnieśli ceny roślin w tym roku - chyba ludzie więcej uwagi przykładają do ogrodów, jest większe zainteresowanie, więc wykorzystują swoje sezonowe 5 minut. U nas też nie ma zbyt duzej konkurecji w tej dziedzinie, to pewnie to też jest przyczyną windowania cen. Wiem, że w innych rejonach jest taniej, ale z kolei wysyłka w razie zakupu internetowego podnosi ogólny koszt. U nas brakuje też wielkiego centrum ogrodniczego z prawdziwego zdarzenia. Chyba sama kiedyś takie założę :lol2:

Liliowce podziel od razu, jeśli się da, bo w jednym sezonie się rozrosną ;)

Edytowane przez monia i marek

Moniko,rzeczywiście 8zł za bukszpan to już rozbój w biały dzień .:mad:Tak jak Ci kiedyś pisałam w naszej okolicy jest prawdziwie zagłębie szkółkarskie ,w związku z czym ceny są zdecydowanie niższe.Tu praktycznie każde gospodarstwo się w czymś specjalizuje,a przy tym jest sporo ogrodników zajmujących się eksportem roślin profesjonalnie. Przeciętnie sadzonka bukszpanu kosztuje 4-5zł.a w hurcie płaciłam po 3zł.Oczywiście dorodne okazy są odpowiednio droższe -takie do donicy kosztują w granicach 15zł.

Czekam z niecierpliwością na zakończenie prac ogrodzeniowych:yes: Będzie piękny mur.

Myszeczki śliczne i takie biedniutkie...:( Dałaś im coś jeść?

U nas bukszpany też drogie, zresztą jak wszystko w Wawie. Mieszkam tu od urodzenia i nie przestaję się temu dziwić:sick:

Hej, Moniś codziennie zaglądam sprawdzić co nowego w dzienniku, a tu nic!!! :( Może wkleisz jakieś nowe zdjęcia już udomowionego dworu???

No i jak Ci mur idzie??? Ja też mam dużo w lesie z takich wapieni, i myślę że podejrzę co nieco... zwłaszcza, że chcę wizualnie oddzielić las od reszty działki, a taki mur porośnięty bluszczem byłby idealny :) :) :)

A propos Blondynek to ja też ostatnio biała ;)

Agawi, myszki niestety padły, bo matka do nich nie wróciła, a były zbyt maleńkie i chyba zmarzły w nocy :(

Amtla - oczywiście, że pokażę gotowy murek. To nie jest ogrodzenie, a jedynie ściana częściowo dzieląca ogród - oddziela sad od reszty ogrodu. A jak się czuję? Akuratnie mam zapalenie oskrzeli :(

Hej, Moniś codziennie zaglądam sprawdzić co nowego w dzienniku, a tu nic!!! :( Może wkleisz jakieś nowe zdjęcia już udomowionego dworu???

No i jak Ci mur idzie??? Ja też mam dużo w lesie z takich wapieni, i myślę że podejrzę co nieco... zwłaszcza, że chcę wizualnie oddzielić las od reszty działki, a taki mur porośnięty bluszczem byłby idealny :) :) :)

A propos Blondynek to ja też ostatnio biała ;)

Zdjęcia z wnętrza jakieś tam są w dzienniku - m.in. część salonu, łazienka. Reszty nie chcę pokazywać - chcę zachować trochę prywatności. Już i tak za dużo pokazałam :sick:

Mur prawie gotowy tzn. jest już wszystko po obu stronach przejścia, tylko łuk nie skończony. Było kilka dni przerwy w murowaniu, więc dlatego się przedłużyło. Myślę, że jeszcze 2 dni trzeba będzie na skończenie łuku :rolleyes: Jestem bardzo zadowolona z tego muru - świetnie wygląda na żywo :wiggle: