Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak??

A ja na długoterminowej prognozie czytałam, że październik ma być do połowy miesiaca ciepły i słoneczny. W przyszłym tyg. tylko kilka chłodniejszych i deszczowych dni, a później ciepełko jeszcze, co mnie niezwykle cieszy :wiggle:

Róże kwitną u mnie na całego. Na dodatek wypuszczają mnóstwo nowych pędów, ponieważ są teraz sprzyjające warunki - więcej wilgoci, a słońca nadal dużo. To mnie jednak troszkę martwi, bo te pędy nie zdążą zdrewnieć do zimy i wymarzną :(

Na razie napawam się ogromem kwiatów - jest naprawdę cudnie. Może to zabrzmi nieskromnie, ale uwielbiam swój ogród :yes:. Wiem, że jeszcze masę w nim do zrobienia, ale już moje oczekiwania spełnia powoli.

Przedwczoraj miałam w samochodzie pasażera, który rozsiadł się w drodze do domu na całych dwóch fotelach, łącznie z tylnymi. Na imię ma Hilli, jest wzrostu ok.1,7m i jest dość tłuściutki, więc musiałam go nieco wyszczuplić w kierunku stożka :D. Przebył do domku drogę ok.50km, ale leżał grzecznie przypięty pasami i tylko od czasu do czasu potrząsał grzywką nie mogąc się nadziwić, ze takie dziury na drogach:

http://i55.tinypic.com/9hqhvr.jpg

Piękny jest, gęściutki i mam nadzieję, że będzie chciał u nas zamieszkać przy wjeździe na podwórko. Wczoraj go ładnie wkopaliśmy przy przyszłej bramie (są już teraz dwa po obu stronach wjazdu) i przycięłam go ładnie w stożek, mimo, że to już nie mczas na cięcie cisów. Liczę na to, że jest silny i nie odchoruje tego zabiegu fryzjerskiego :sick:

Widzę Moniu ,że sporo masz już nsadzeń przed domem ,a i fajnego miałaś pasażera...:Dtaki....dorodny:yes:uwielbiam cisy ...niedługo zaczynam wsadzać żywopłot z cisów i grabów.Moniu ,mam pytanie dotyczące podbitki.Czy myślałaś już o niej? Będziesz robiła sztukaterię,czy drewno? W związku z tym ,że mamy nisko opadający okap to u nas podbitki nie będzie zbyt wiele widać,a położona bedzie "po skosie" i chyba zrobimy zwykłą,nie z drewna.Zastanawiam się tylko nad kolorem...chyba dobrać ją do koloru okien,co?

Beatko, u nas będzie drewniania podbitka - tego jestem pewna. Co do sztukaterii, to chciałabym zrobić delikatny pas na ścianie tuż pod podbitką - jeśli zdecydujemu się na skrzynkową podbitkę pod kątem prostym do ściany. Jeśli zrobimy skośną podbitkę, to również będzie z drewna. Nie wiem co masz na mysli pisząc "zwykłą"? Mam nadzieję, że nie pcv? Niby one teraz są niezłe, ale ... jednak co drewno to drewno.

Przed domem mam sporo nasadzeń - okrągła rabata w środku ronda, 6 stożkowych cisów, Obsadzona cała jedna strona - żywopłot cisowy wzdłuż przyszłęgo ogrodzenia, serby, sporo bukszpanów kulistych i stożków, cisy cięte w kule, rhododendrony, wrzośce, trzmieliny, hosty, hortensje, miskanty Zebrinus i Apache. Wszystko kwitnące na biało. Właśnie zdobyłam piękne wrzośce, na które długo polowałam. Mają jaśniutkie przyrosty i dodatkowo kwitną na biało :)

http://i51.tinypic.com/331my6u.jpg

A ostatni nabytek już dorównał kształtem do pozostałych cisów sadzonych w punktach, które chciałam podkreślić.

http://i51.tinypic.com/2nq8ksm.jpg

Wprawdzie to nie czas na cięcie, ale nie mogłam wytrzymać. Teraz tylko mam nadzieję, że Hillemu nie zechce się puszczać nowe przysrosty...