Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj, Jankama :D

Pamiętasz, kiedyś pytałam jak macie rozwiązane podparcie dachu i wtedy wrzuciłaś fotkę poddasza od środka - u Ciebie jest duży, ale lżejszy dach i możliwe, że nie potrzeba innych podpór jak drewniane słupy. U nas w zasadzie też by mogły być te drewniane słupy jak u Ciebie, ale ich usytuowanie wypadłoby w takich miejscach, że nie byłabym zadowolona (np. środek pokoju). Bardzo chciałam zrobić betonowe skosy poddasza i wtedy uniknęłabym ram stalowych i tych drewnianych, pionowych słupów, ale niestety nie udało się. Ramy stalowe są o tyle dobre, że dają duże możliwości wykorzystania powierzchni poddasza, bo podtrzymują całą konstrukcję dachu i wtedy może nie być pod spodem ścian i wychodzą ładne, duże pomieszczenia. U nas na poddaszu nieco odbiegłam od układu w projekcie i mamy duży pokój dla syna + duża garderoba, duża, sypialnia + wielka garderoba (nareszcie zmieszczę swoje ciuchy :lol: :lol: :lol: ), mniejszy pokój, łazienka i mała pralnia. Miało być nieco inaczej i takie dziwne korytarzyki, ale dzięki małej zmianie jest dużo lepiej (nie wiem, czy to widać na fotkach). Ogólnie te ramy to niezła sprawa, tylko wtedy pozostaje wykończenie płytami k-g, które lubią pękać na łączeniach, a to z kolei mi nie odpowiada. Nooo, pozostaje jeszcze drewno na sufity - też może być całkiem fajnie :wink:

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj, Jankama :D

Pamiętasz, kiedyś pytałam jak macie rozwiązane podparcie dachu i wtedy wrzuciłaś fotkę poddasza od środka - u Ciebie jest duży, ale lżejszy dach i możliwe, że nie potrzeba innych podpór jak drewniane słupy. U nas w zasadzie też by mogły być te drewniane słupy jak u Ciebie, ale ich usytuowanie wypadłoby w takich miejscach, że nie byłabym zadowolona (np. środek pokoju). Bardzo chciałam zrobić betonowe skosy poddasza i wtedy uniknęłabym ram stalowych i tych drewnianych, pionowych słupów, ale niestety nie udało się. Ramy stalowe są o tyle dobre, że dają duże możliwości wykorzystania powierzchni poddasza, bo podtrzymują całą konstrukcję dachu i wtedy może nie być pod spodem ścian i wychodzą ładne, duże pomieszczenia. U nas na poddaszu nieco odbiegłam od układu w projekcie i mamy duży pokój dla syna + duża garderoba, duża, sypialnia + wielka garderoba (nareszcie zmieszczę swoje ciuchy :lol: :lol: :lol: ), mniejszy pokój, łazienka i mała pralnia. Miało być nieco inaczej i takie dziwne korytarzyki, ale dzięki małej zmianie jest dużo lepiej (nie wiem, czy to widać na fotkach). Ogólnie te ramy to niezła sprawa, tylko wtedy pozostaje wykończenie płytami k-g, które lubią pękać na łączeniach, a to z kolei mi nie odpowiada. Nooo, pozostaje jeszcze drewno na sufity - też może być całkiem fajnie :wink:

Fakt!Nie pomyślałam,że słupy ograniczają rozplanowanie pomieszczeń.Mam klapki na oczach bo u nas od początku musiałam powtykać pokoje między okna, ścianę nośną i kominy (niczego nie można było ruszyć dla zachowania estetyki bryły).Nie przyszło mi do głowy,że można mieć taki luksus projektowania. :lol: :lol: :lol: :lol:

Właśnie chodziło o to, żeby nie psuć estetyki bryły budynku, nie naruszyć symetrii, nie przesuwać ścian parteru, kominów i okien. Na naszym terenie te ramy są bardzo popularne (w zasadzie wrzucają je do każdego kopertowego dachu). Koszt niemały, ale później są tak wkomponowane w ścianach i suficie, że nic nie powinno być widać, a zyskuje się te spore pomieszczenia. U Ciebie to pewnie zaprojektowaliby 4 takie ramy. W dzienniku wrzuciłam fotkę z dzisiejszego dnia - duże ramy już są na gotowo.

Monia tak patrzę na te matalowe ramy i my chyba też takie damy, mamy duży dach 280m, a budynek 16 x 12, i chcemy trochę zmienić kształt dachu.

Jak patrzę, że Ty masz już taki piękny ogród to , aż :wink: mnie ściska u mnie dzisiaj 2 wielkie koszenie i wyrywanie zielska.

Kasiu, a gdzie ten Twój dziennik :roll: No doczekamy się nareszcie, czy nie??

dzien dobry, ja tu od rana w drzwiach czekam z upieczona szarlotka a Wy gdzie som??????????

Nooooooooooo, szarlotkę to ja z przyjemnością poproszę :D

Przyszłam tylko na moment, chwilka na kawusię z szarlotką zawsze się znajdzie :wink: .

Anjamen, jak tam grzywka?