Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

oj, oj ona nie jest fragmentem ogrodu :rolleyes:

Moniu co to?

http://i39.tinypic.com/2zq9b8p.jpg

Gosiu, to bardzo wdzięczna bylina o nazwie wielosił biały.

Mam również wielosiła błękitnego. Warto mieć jedną i drugą odmianę, bo długo kwitnie i tworzy ładne zestawienia z innymi roślinami. Po kwitnieniu ma dekoracyjne liście. Plusem jest to, ze sam się rozsiewa, jeśli nie zetniesz po kwitnieniu i możesz mieć własne roślinki w kolejnym roku.

Wypatruję dla Ciebie białej szałwii, ale nigdzie nie ma. Jak spotkam, to kupię ;)

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wielosił - a to dlatego tak mi się podoba, mam trzy odmiany błękitnego :lol2: Ten biały u Ciebie ma wielkie kwiaty jak u mnie błękitnooki :D

Moje są młode, tegoroczne, tylko jeden ubiegłoroczny, z tym, że je ścinam, a wtedy powtarzają kwitnienie. Jestem pod urokiem całej rośliny :D

Jeśli myślałaś o mnie mówiąc o białej szałwii, to się wstrzymaj, na razie mam poważne kłopoty z kolanem tak, że o sadzeniu czegokolwiek nie ma mowy. Mąż ma do wykonania nadmiar prac budowlanych, a i tak ma do wsadzenia kilka roślin z doniczek :(

• 2 weeks później...
Tak, żeliwna. Kosztowała sporo - 700zł, ale jest bardzo ładna i będzie służyła wieczność. Niestety chciałam dokupić drugą i już nie ma. Jak gdzieś spotkam, to dam Ci znać, bo sama będę chciała dokupić. Widziałam na allegro inne, ale już bardziej prostsze w formie, za to w lepszej cenie ;) Edytowane przez monia i marek

• 3 weeks później...

Moniu, proszę, pisz poradnik jak założyć i pielęgnować ogród.:rolleyes:

Tytuł już masz "Różany ogród Moni".

Jestem pod wrażeniem, te cudne drobiazgi, nasadzenia rabaty, no a przede wszystkim piękne róże!

Zawsze myślałam, że to trudne do uprawy kwiaty, że takie piękne rosną tylko w szklarniach holenderskich.....

A tu proszę w ogrodzie przy domu. Czy Ty Moniu jesteś z zawodu ogrodnikiem? botanikiem?

Bardzo by mi się przydał twój poradnik, bo już mam pozwolenie na budowę "dworku", a ogród przy nim będzie całkiem spory.

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.

• 2 weeks później...
Moniu, proszę, pisz poradnik jak założyć i pielęgnować ogród.:rolleyes:

Tytuł już masz "Różany ogród Moni".

Jestem pod wrażeniem, te cudne drobiazgi, nasadzenia rabaty, no a przede wszystkim piękne róże!

Zawsze myślałam, że to trudne do uprawy kwiaty, że takie piękne rosną tylko w szklarniach holenderskich.....

A tu proszę w ogrodzie przy domu. Czy Ty Moniu jesteś z zawodu ogrodnikiem? botanikiem?

Bardzo by mi się przydał twój poradnik, bo już mam pozwolenie na budowę "dworku", a ogród przy nim będzie całkiem spory.

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.

Basiu, dziękuję :D

Nie jestem ani ogrodnikiem (chyba, że z zamiłowania), ani też botanikiem :) Ogród zaczął powstawać u mnie jeszcze przed budową. Wiele popełniłam błędów, wiele razy przesadzałam to i owo, ale w końcu osiągam zamierzony cel. Stworzenie dobrze skomponowanego ogrodu to niełatwa sztuka, ale można się jej nauczyć. Dasz radę i Ty! W razie potrzeby podpowiem :yes:.

Kiedy zaczynasz budowę? Jaki to będzie dworek?

Njalepiej jesienią, ale ja jestem niecierpliwa i przesadzam przez cały rok, nawet w upały ;)

Tajemnica powodzenia:

1. Wykopać docelowy dołek, wlać wiadro wody lub nawet dwa,

2. wykopać różę starając się zachować jak największy korzeń z ziemią,

3. przenieść na łopacie w nowy dołek,

4. wlać wiadro wody.

5. w razie zaobserwowania więdnięcia, szybko przyciąć pędy o połowę, jeśli jest OK, to zostawić tak jak jest

6. podlewać obficie przez najbliższe 2 tyg. codziennie wieczorem (można dodatkowo rano)

Edytowane przez monia i marek

Dla mnie też ogród Monii jest inspiracją :-).

(...) bo już mam pozwolenie na budowę "dworku", a ogród przy nim będzie całkiem spory .

Ale super, że w Krakowie (lub okolicach) będzie kolejny Dworek. Przyłączam się do pytań Monii: jaki, kiedy i gdzie? Założysz dziennik? Życzę powodzenia w budowie :-)

Moniś, przyszłam Cię prosić o zdjęcia Twojego parkietu :) Pamiętam, że nie kaponowaliście go żeby ściemniał z czasem. Jestem ciekawa jak teraz wygląda? Mój czeka na cyklinowanie i musze podjąć decyzję co do ewentualnego koloru... Ja chciałabym, żeby był ciemniejszy, taki trochę miodowy :D

obiecane fotki- jakoś nie jest najlepsza, ale na 2 i 3 mniej więcej widać kolor. Pierwsza - bardziej chodziło mi o listwy. Są wysokie na 12,5cm z wcięciami w górnej części.

http://i43.tinypic.com/2lo6k2x.jpg

http://i41.tinypic.com/23w38dz.jpg

http://i42.tinypic.com/2dcbyb9.jpg

Edytowane przez monia i marek