Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ogród jak zwykle cudowny, samo patrzenie na niego uspokaja mnie i wycisza :lol:

garaż... też kiedyś mieć będę... chyba

I tak samo jak u Ciebie trzeba będzie znieść niedogodności budowy - za to gdy będzie można parkować samochody, od razu zapomnisz chwilę budowy i z radością będziesz kożystać z niego :yes:

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monia ..mam pytanie dotyczace tych donoic ,które kupiłam...Już wiem ,ze mozna je traktować jako donice a nie tylko osłonki...:) Tylko powiedz mi jak to było by ze wsadazaniem tych kul bukszpanowych...co z nimi póżniej zrobic przed zimą zostawić ? udżwignąc tego chyba nie da sie rady chcąc je gdzieś schować ...One same w sobie sa cięzkie a co dopiero z ziemią ....co robić ?

Moniś, doczekałam się i ja swojego ogródka i pierwszych róż :lol2: Proszę o pomoc :) Czy po przekwitnięciu róże się podcina? Każdy pączek przekwitnięty czy jak już wszystkie przekwitną? (mam 2 białe wielkokwiatowe). I jeszcze jedno pytanie: jakie róże pnące doradziłabyś mi na metalową pergolę/altanę? Najlepiej żeby długo kwitły i w miarę szybko się rozrastały :) Pergola będzie wśród biało-niebiesko-wrzosowej rabaty, więc nie wiem czy dać białe czy różowe róże???

Każdy pąk po kwitnieniu przycinamy - ciecie skośne, żeby woda odpływała z pędu.

Całość po kwitnieniu również delikatnie modeluję :)

Na pergolę z różowych polecam porcelanową, klasyczną New Dawn (niestety nie każdy lubi to, że mocno śieci płatkami), Sabrinę (dostępna na razie tylko w zagranicznych szkółkach), nieco bardziej rózową Giardinę, Pirouette, Camelot lub zupełnie ciemniejszą, bardziej purpurową Parade lub Lagunę.

Z białych jest mniejszy wybór i w zasadzie mało dostępnych odmian w kraju - White New Dawn jest dostępna, ładna, ale też śmieci. Mnie to nie przeszkadza, a nawet podoba mi się, ale nie każdy lubi.

Moniś, mnie różane płatki absolutnie nie przeszkadzają, tworzą klimat :)Bardziej zależy mi na pięknych kwiatach oraz gęstym i długim kwitnieniu :) Ta giardina bardzo mi się spodobała, tylko gdzie je zamówić, żeby było pewne że dostanę zdrowe i dorodne sadzonki?

A to cięcie pąków to zaraz pod pąkiem, tak?

Moniś, wyczytałam, że New Dawn jest idealna dla początkujących bo "sama się prowadzi", ale na niektórych zdjęciach w necie jest prawie biała, ja chciałabym pastelowy, jasny róż :) Bo altanka będzie ecru więc nie chcę żeby się zlały. Wokół będzie biało-błękitna rabata, więc ten róż pięknie by się wkomponował... Już sama nie wiem... Giardinia z kolei jest droga i boję się że ją po prostu zmarnuję :( Nie znam się za wiele na roślinach, a róże są wymagające. Pomóż :)

• 3 weeks później...