Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

monia jestem pod ogrooomnym wrażeniem :D tyle róż!! :D to będzie pięęęękny widok :D a dziś rano myślałam o twoim ogrodzie, bo jeden pan robił mi wykład, że jak jest budowa to się o ogrodzie nie myśli.. dopiero jak się robotę skończy to można drzewka sadzić.. taaa :evil: wyślę go z wizytą do ciebie!! :wink:

i miałam donieść, że nici z mojej październikowej wizyty w Chrzanowie :cry: dostała zaproszenie i okazało się, że moja współspaczka bierze ślub dokładnie w środku naszego pobytu na wczasach, a byłam przekonana, że tydzien później :cry: ale co się odwlecze... :wink:

monia jestem pod ogrooomnym wrażeniem :D tyle róż!! :D to będzie pięęęękny widok :D a dziś rano myślałam o twoim ogrodzie, bo jeden pan robił mi wykład, że jak jest budowa to się o ogrodzie nie myśli.. dopiero jak się robotę skończy to można drzewka sadzić.. taaa :evil: wyślę go z wizytą do ciebie!! :wink:

i miałam donieść, że nici z mojej październikowej wizyty w Chrzanowie :cry: dostała zaproszenie i okazało się, że moja współspaczka bierze ślub dokładnie w środku naszego pobytu na wczasach, a byłam przekonana, że tydzien później :cry: ale co się odwlecze... :wink:

Ja jestem odmiennego zdania - należy zacząć razem z budową, żeby po zamieszkaniu cieszyć się już rozrośniętym, starym ogrodem, a nie czekać kilka lat na jego powstanie :wink: :roll: Oczywiście wszystko zależy od wielkości działki, bo na małej działce trudno zakładać ogród, gdy cały czas jeżdżą ciężarówki, tną drzewo, stal, mieszają zaprawę, leją beton. Ja od frontu budynku nie robię na razie nic, bo to się mija z celem (dopiero na wiosnę zacznę), ale tył ogrodu za rok, dwa będzie już całkiem ładny :D

Szkoda, że nie przyjedziesz w październiku, ale może będzie inna okazja :wink:

Zacznij teraz jesienią - można teraz od 15.09. - 15.10. sadzić rosliny cebulowe, które od wczesnej wiosny cieszą oko, gdy jeszcze reszta roślin budzi się do życia. Ja właśnie dzisiaj w południe zaszalałam i powsadzałam ponad 120 cebulowych, a zamierzam jeszcze 2x tyle wsadzić, bo tylko sadzone w grupach dają niesamowity efekt :roll: . Można tanio kupić piękne tulipany, narcyze i inne na allegro. Jeśli chcesz, to mogę Ci wysłać na priv namiary na dobrego, sprawdzonego sprzedawcę. No i kolejny plus - nawet jeśli nie wyrosną w docelowym miejscu, to możesz je po kwitnieniu wykopać i na następną jesień wsadzić już we właściwe miejsce (cebule po wiosennym kwitnieniu zaczną tworzyć nowe, przybyszowe, które oddzielisz, więc w kolenym roku możesz mieć już więcej cebulek z własnej hodowli :D .

monia cholibka u mnie to tylko taki problem, ze szczegółowej koncepcji na zagospodarowanie działki brak :( ale skoro piszesz,że można przesadzić.. no i do połowy października jesczze trochę czasu jest.. ok! zabieram się za to!! pewnie nie wyjdzie mi to zbyt pięknie, ale zawsze to coś! i wiosną bedzie już przyjemnie!! prosze zatem o namiary .. plizzz :roll:

rozeznam temat i będe się do ciebie uśmiechać o porady.. co.. gdzie i jak.. :roll:

monia cholibka u mnie to tylko taki problem, ze szczegółowej koncepcji na zagospodarowanie działki brak :( ale skoro piszesz,że można przesadzić.. no i do połowy października jesczze trochę czasu jest.. ok! zabieram się za to!! pewnie nie wyjdzie mi to zbyt pięknie, ale zawsze to coś! i wiosną bedzie już przyjemnie!! prosze zatem o namiary .. plizzz :roll:

rozeznam temat i będe się do ciebie uśmiechać o porady.. co.. gdzie i jak.. :roll:

wysłałam na priv :wink:

Jestem pod wrażeniem trochę tych cebulek posadziłaś, mam nadzieję, że pięknie zakwitną na wiosnę. U mnie w poniedziałek pierwsza przymiarka do studni, a później może już z górki :D

Studnia to moje marzenie :roll: :roll: :roll: niestety nierealne na naszym terenie :( Bardzo nad tym ubolewam, bo teraz koło domu mamy studnię i to jest rewelacyjna sprawa.

Monia wielkie dzięki!! zapaliłam się do roboty!! mama nadziję, ze entuzajmu mi wystarczy, bo mój mąż go studzi jak tylko potrafi nalepiej :evil: ale ona tak ma zawsze.. na szczęście nie zawsze mu to wychodzi :D

:lol: :lol: :lol: mój odpuścił, bo wie, że nie na wiele się to zda :lol: :lol: :lol: Zwróć uwagę na ilość sztuk cebul w danej aukcji i różnicę cen u podanych sprzedawców - jeden może mieć taniej to, drugi tamto, więc warto przemyśleć. Zachęcam nawet do zaeksperymentowania kilkunastu, czy kilkudziesięciu sztuk. Najładniej sadzić je w grupach po 5-15 obok siebie (nawet takiej samej odmiany), to najładniej wyglądają. Ja kupiłam dodatkowo takie koszyczki o średnicy ok.20 - 30cm i tam układałam i w nich wsadzałam, bo widzę, że na działce mamy nornice, więc nie chcę ryzykować utraty cebulek. Koszyczki można kupić w ogrodniczych po 2-3zł/szt. Są o tyle dobre, że ułatwią po przekwitnięciu wyjęcie cebulek z ziemi i wsadzenie w inne miejsce. No i nie zagubią się w ziemi, gdybyś zapomniała ile sztuk było wsadzonych :wink:

pomalutku spróbuję rozgryźć te kwiatowe tajniki :D na razie to nawet nie wiem o co pytać :oops:

mojemu mężowi pewnie trochę trudno wyobrazić sobie mnie sadzącą kwiaty.. obecnie nie mamy ich w domu za wiele, choć uwielbiam jak jest zielono.. ale ja nie traktuję obecnego miejsca zamieszkania jako własnego domu, więc go olewam.. a że jestem maksymalistą to jak olewam to na całego :D :D :D

pomalutku spróbuję rozgryźć te kwiatowe tajniki :D na razie to nawet nie wiem o co pytać :oops:

mojemu mężowi pewnie trochę trudno wyobrazić sobie mnie sadzącą kwiaty.. obecnie nie mamy ich w domu za wiele, choć uwielbiam jak jest zielono.. ale ja nie traktuję obecnego miejsca zamieszkania jako własnego domu, więc go olewam.. a że jestem maksymalistą to jak olewam to na całego :D :D :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zobaczysz jak to wciąga :roll: :roll: :roll: :roll: