Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moniczko ślicznie urządzasz ogród:) u mnie to jeszcze nie za bardzo mogę coś posadzić żeby mi nie zrujnowali więc na razie kupuję nasionka, wysiewam do doniczki i liczę na to że koło sierpnia na działce się na tyle uspokoi , że będę moje roślinki mogła wysadzić do gruntu:-)

Moniczko ślicznie urządzasz ogród:) u mnie to jeszcze nie za bardzo mogę coś posadzić żeby mi nie zrujnowali więc na razie kupuję nasionka, wysiewam do doniczki i liczę na to że koło sierpnia na działce się na tyle uspokoi , że będę moje roślinki mogła wysadzić do gruntu:-)

Dziękuję :D

A co ciekawego posiałaś, Aniu?

Ja raczej mało korzystam z nasionek, roślin jednorocznych i takich, które trzeba na zimę wykopywać, bo brak mi na to czasu, ale wczoraj akurat pokusiły mnie dalie i zakupiłam 4 sztuki bulw tych pięknych kwiatów. Dzisiaj muszę je wsadzić do gruntu i mocno podlać, bo to już troszkę późno na wsadzanie, ale może coś z nich wyrośnie :wink:

A co ciekawego posiałaś, Aniu?

Ja raczej mało korzystam z nasionek, roślin jednorocznych i takich, które trzeba na zimę wykopywać, bo brak mi na to czasu, ale wczoraj akurat pokusiły mnie dalie i zakupiłam 4 sztuki bulw tych pięknych kwiatów. Dzisiaj muszę je wsadzić do gruntu i mocno podlać, bo to już troszkę późno na wsadzanie, ale może coś z nich wyrośnie :wink:

hmmmm.. więc moim ogrodzie ma być oczko wodne i koło niego piaszczysto kamienisty skalnik, więc zaczęłam od posiania żywych kamieni

http://img364.imageshack.us/img364/3553/kamioeniefg6.jpg

i płonącej pochodni - będzie fajnie wyglądała przy wodzie:-)

http://img413.imageshack.us/img413/7227/poncapochodniajc0.jpg

Monia, jestem zachwycona twoimi clemtisami Josephine i Crystal Fountain, są piękne :D , cięzkie są w utrzymaniu?

Mnie tez zauroczyły :lol: Niestety nie wiem jak zachowują się w uprawie, bo jest to w Polsce mało znana odmiana clematisów (stąd pewnie ich wysoka cena - 60zł/szt) i nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji na ich temat. Jak będzie, to się okaże w praktyce, a póki co zachwycają pięknem swoich barw i wielkich pełnych kwiatów :wink:

Witajcie :)

trafiłam tu przez przypadek, wędrując przez inne komentarze i dzienniki, ale już wiem, że będę tu zaglądać i kibicować!

Działka imponująca!!!!!!!!! a ogródka to aż zazdroszczę :D .

Sama nie chciałam mieć kwiatków, krzaczków, trawnika, zresztą u mnie na piasku i tak nic by nie urosło. Ale jak sobie popatrzę na takie cudności, to się zastanawiam czy może malutkiej grządki by się nie dało zrobić :D

I wspaniałe masz "okoliczności przyrody", u mnie sarenek brak, mimo, że las :D , ale mam ślimaki. W ilościach hurtowych; nigdy nie wiedziałam takiego zagęszczenia ślimaków na metr kwadratowy :o . Normalnie idziesz i gapisz się pod nogi, żeby nie rozdeptać.

O góralach nie wspomnę, szkoda gadać.

A domek cudny! :D

pozdrawiam,

bartolinka

Witajcie :)

trafiłam tu przez przypadek, wędrując przez inne komentarze i dzienniki, ale już wiem, że będę tu zaglądać i kibicować!

Działka imponująca!!!!!!!!! a ogródka to aż zazdroszczę :D .

Sama nie chciałam mieć kwiatków, krzaczków, trawnika, zresztą u mnie na piasku i tak nic by nie urosło. Ale jak sobie popatrzę na takie cudności, to się zastanawiam czy może malutkiej grządki by się nie dało zrobić :D

I wspaniałe masz "okoliczności przyrody", u mnie sarenek brak, mimo, że las :D , ale mam ślimaki. W ilościach hurtowych; nigdy nie wiedziałam takiego zagęszczenia ślimaków na metr kwadratowy :o . Normalnie idziesz i gapisz się pod nogi, żeby nie rozdeptać.

O góralach nie wspomnę, szkoda gadać.

A domek cudny! :D

pozdrawiam,

bartolinka

Na piasku też można sadzić, tylko trzeba dobrac odpowiednie rośliny i wykopywać większe dołki pod rośliny - jak u mnie, tylko ja mam problem z ziemią wapienną i kamieniem wapiennym, na którym podobnie jak na piasku są kłopoty z roślinami. Ja wykopuję pod rośliny głębokie i szerokie dołki na ok. 50 - 70cm w zależności od roślin i wrzucam tam odpowiednią ziemię - dla kwaśnolubych kwaśną, a dla pozostałych zwykłą, uniwersalną. Fakt, że to troszkę więcej kosztuje, ale zapewniam Cię, że warto, bo rośliny odwdzięczą się swoim bezcennym urokiem. Ze ślimakami współczuję - to kłopotliwe, ale jak będziecie na bieżąco kosić trawę, to będzie lepiej, częściowo się wyniosą.

Monia, a ja czekam na zdjęcia poddasza. Co jak co, ale wyobraźnię do skosów mam więc i pomiędzy szpejami dostrzegę ich urodę :)

A klematisy - cudne! Wczoraj łaziłam po Leroy i na widok połowy roślinek miałam ochotę natychmiast się zrujnować ogrodniczo. Na (nie)szczęście ogranicza mnie balkon i chłop :roll:

Monia, a ja czekam na zdjęcia poddasza. Co jak co, ale wyobraźnię do skosów mam więc i pomiędzy szpejami dostrzegę ich urodę :)

A klematisy - cudne! Wczoraj łaziłam po Leroy i na widok połowy roślinek miałam ochotę natychmiast się zrujnować ogrodniczo. Na (nie)szczęście ogranicza mnie balkon i chłop :roll:

Ja też wczoraj była w Leroy :lol: Możliwe, ze się nawet gdzieś po drodze spotkałyśmy :wink: Kupiłam piękną piwonię drzewiastą i kilka sadzonek lawendy. Fakt, zrujnować się można widząc te wszystkie cuda. W moim przypadku założenie ogrodu kosztowało mnie już ponad 10tys., a do końca daaaaaleeeeka droga. Biorąc pod uwagę, że nie zatrudniłam firmy ogrodniczej, tylko sama kopię, sadzę i kupuję, to i tak nieduża kwota.

A zdjęcia ze szpejami na poddaszu postaram się zaraz wrzucić :wink: