buki75 12.02.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witajcie...Tyle styropianu mam w projekcie. Nie zwróciłem na to uwagi wcześniej, bo się na tym nie znam... Czy to źle? Za cienki? Widzę, że niektórzy "walą" 10 cm... a ja mam 5... trochę "zdębiałem".Okna już są, poziom drzwi tarasowych ustalony.... styropian będzie zdaje się max 6 cm frezowany, na to wylewka około 5 cm, tak aby całość zmieściła się w max 12 cm.Będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.02.2008 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 a masz wybór? daj jakiś twardy styropian, jest gęstszy..tylko rurek nie pochowasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 12.02.2008 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 mało możesz zamiast styro dać polistyren ekstrudowany. 5 cm tego daje tyle co prawie 10 cm styro. ja mam tylko 25 cm styro, ale są lepsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.02.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Standardem jest 10 cm ale co śmielsi już zmierzają do 20 cm.Także te 5 cm jakby faktycznie ciut mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.02.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witajcie... Tyle styropianu mam w projekcie. Nie zwróciłem na to uwagi wcześniej, bo się na tym nie znam... Czy to źle? Za cienki? Widzę, że niektórzy "walą" 10 cm... a ja mam 5... trochę "zdębiałem". Okna już są, poziom drzwi tarasowych ustalony.... styropian będzie zdaje się max 6 cm frezowany, na to wylewka około 5 cm, tak aby całość zmieściła się w max 12 cm. Będzie ok? Rozumiem, że bez podłogówki? Jeśli tak to OK. W jednym pomieszczeniu mam 10cm, w drugim 0cm (stary dom), na tym płytypod panele i same panele i nie czuję żadnej różnicy w ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.02.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 zbigmor, jakieś dziwy piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.02.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 zbigmor, jakieś dziwy piszesz. Po czym wnosisz Oczywiście nie polecam tego rozwiązania (ja już taki stan zastałem. Absolutnie nie jestem wrogiem nowości, ale nie przesadzajmy. Nie wszystko, co kiedyś robiono to były idiotyzmy (szczególnie w budownictwie). Podłogą nie ucieka nam aż tak dużo ciepła, żeby nad nim płakać. Zauważ, że dane teoretyczne podają ile procentowo ucieka nam ciepła przez dach, ściany i podłogi, ale czy te dane uwzględniają ucieczkę ciepła przez otwierane drzwi, źle wykonaną izolację na ścianach czy przez okna? Z tego co wiem podaje się dane dla pełnych przegród. Poza tym ile ucieknie przez ścianę na zewnątrz, gdzie jest do -20C, a do ziemii gdzie jest +...C? Na forum można poczytać informację od praktyków, którzy nie dali izolacji podłogi w garażu i mają temperaturę zimą wewnątrz bez ogrzewania powyżej zera. ja u siebie jak już napisałem nie narzekam. Oczywiście jeśli ktoś chce mieć dom zbliżony do pasywnego to 5cm styropianu to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.02.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Ja mam 5 cm styropianu - ale pod podłogą piwnicę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.02.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 [ Podłogą nie ucieka nam aż tak dużo ciepła, żeby nad nim płakać. nie zgodzę się... mieszkam w tej chwili w poniemieckim domu, w którym mam w dawnej piwnicy (która jest zagłębiona 1m w grunt) zrobioną kuchnię. Piwnica była niska (1,9m) )więc jak ją adaptowałem na kuchnię nie robiłem żadnych izolacji. Położyłem tylko płytki na podłogę. Podłoga jest tak zimna, że nawet w kapciach ciężko było tam wysiedzieć - tak ciągnęło zimno od podłogi. Dopiero jak położyliśmy na te kafle grubą wykładzinę dywanową (o grubości 1cm) to teraz jest ok - chociaż bez kapci i tak jest tam zimno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 13.02.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 to się dopiszę bo mam pytanie w temacie mam do zrobienia podłogę z ogrzewaniem podłogowym wodnym warstwypapa termozgrzewalna folia6 cm styropianu5 cm specjalnej maty pod podłogówkę 7 cm wylewki 2 cm wykończenie razem 20 cm pytanieczy warto położyć w takim przypadku lepszy styropian 6 cm ? W końcu jest specjalna mata 5 cm pod podłogówkę więc... ktoś przerabiał to u siebie lub zna odpowiedź czy jest sens ładowania kasy w lepszy sytro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.02.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 [ Podłogą nie ucieka nam aż tak dużo ciepła, żeby nad nim płakać. nie zgodzę się... mieszkam w tej chwili w poniemieckim domu, w którym mam w dawnej piwnicy (która jest zagłębiona 1m w grunt) zrobioną kuchnię. Piwnica była niska (1,9m) )więc jak ją adaptowałem na kuchnię nie robiłem żadnych izolacji. Położyłem tylko płytki na podłogę. Podłoga jest tak zimna, że nawet w kapciach ciężko było tam wysiedzieć - tak ciągnęło zimno od podłogi. Dopiero jak położyliśmy na te kafle grubą wykładzinę dywanową (o grubości 1cm) to teraz jest ok - chociaż bez kapci i tak jest tam zimno... No tak, ale ja mówię o podłodze nad gruntem, a nie pod. Prawdopodobnie u Ciebie ucieka dużo ciepła głównie przez ściany co wychładza podłogę. Wykładzina o niczym nie świadczy. Na zewnątrz też wyda się, że jest ona cieplejsza od betonu. Najzimniej będzie zawsze przy podłodze (chyba że jest zamontowana podłogówka). nie twierdzę, że będzie tak samo przy izolacji, tylko przy 5cm izolacji w podłodze po dołożeniu kolejnych 5cm niewiele się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 13.02.2008 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Rozumiem, że bez podłogówki? Jeśli tak to OK. Hm... w kilku pomieszczeniach (parter: kuchnia, wiatrołap, ubikacja i poddasze: łazienka) - będzie ogrzewanie podłogowe. Ale pod ogrzewanie nie daje się styropianu tylko jakąś folie aluminiową.... zgadza się? Czyli tam gdzie podłogówka to bez styropianu, a tam gdzie nie ma podłogówki: normalnie, 5 cm styropianu (lub dam 6 cm frezowany) + wylewka 5 cm. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.02.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Rozumiem, że bez podłogówki? Jeśli tak to OK. Hm... w kilku pomieszczeniach (parter: kuchnia, wiatrołap, ubikacja i poddasze: łazienka) - będzie ogrzewanie podłogowe. Ale pod ogrzewanie nie daje się styropianu tylko jakąś folie aluminiową.... zgadza się? Czyli tam gdzie podłogówka to bez styropianu, a tam gdzie nie ma podłogówki: normalnie, 5 cm styropianu (lub dam 6 cm frezowany) + wylewka 5 cm. Zwłaszcza pod ogrzewanie podłogowe daję się więcej styropianu, aby ciepło nie uciekło w grunt. Folię daje się również na styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 13.02.2008 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Myślałem, że top właśnie to zadanie spełnia folia aluminiowa, która odbija ciepło do góry.... edit: zle zrozumiałem.... rozmawiałem z instalatorem: najpierw styropian, potem podłogówka i wylewka.... czyli jakby się zgadza wszystko.Po prostu u mnie będzie cieńszy styropian. Ktoś tu wspomniał o estrudowanym.... nie wiem co to za cudo, ale podzwonie, popytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 13.02.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ja dałem 15 cm (3x5cm) i na to wylewka 6 cm wszedzei ogrzewanie podłowgowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Standardem jest 10 cm ale co śmielsi już zmierzają do 20 cm ... cienko spiewac zaczną, gdy pomiędzy cokolikiem a posadzka zacznie sie robić szpara ... a nastepnie powiekszac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.02.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Prawdopodobnie u Ciebie ucieka dużo ciepła głównie przez ściany co wychładza podłogę. ciekawa logika - mógłbyś to rozwinąć? a jak wyjaśnisz że położenie wykładziny zmniejszyło chłód od podłogi? dla utrudnienia dodam, że wykładzinę położyłem na podłodze nie na ścianach... nie neguję, że przez ściany TEŻ ucieka dużo ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.02.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Prawdopodobnie u Ciebie ucieka dużo ciepła głównie przez ściany co wychładza podłogę. ciekawa logika - mógłbyś to rozwinąć? a jak wyjaśnisz że położenie wykładziny zmniejszyło chłód od podłogi? dla utrudnienia dodam, że wykładzinę położyłem na podłodze nie na ścianach... nie neguję, że przez ściany TEŻ ucieka dużo ciepła. Odnośnie wykładziny napisałem już wcześniej. Usiądź na zewnątrz na betonie, a później połóż na nim wykładzinę i usiądź również. Gwarantuję zaobserwowanie różnicy co nie świadczy o tym, że wykładzina jest cieplejsza. Generalnie chodzi o subiektywne odczucia. To, że ktoś gdzieś odfczuwa zimno nie musi oznaczać, że znalazł miejsce ucieczki ciepła. U mnie po kilu dniach nie palenia nagrzałem pomieszczenie do 24C i nadal było odczucie zimna ze względu na wyziębione przegrody. jeśli masz pomieszczenie wkopane w ziemię to która przegroda będzie zimniejsza, gdy na zewnątrz jest temperatura -20C? Nieizolowana posadzka (gdzie z drugiej strony jest +5C) czy nieizolowana ściana (gdzie z drugiej strony jest -20C)? Oczywiście wszystko zależy od uwarunkowań lokalnych i nie chcę przesądzać o indywidualnym przypadku. ty tam mieszkasz i wiesz najlepiej jak to jest zbudowane i jakie są odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ... ciekawa logika - mógłbyś to rozwinąć? a jak wyjaśnisz że położenie wykładziny zmniejszyło chłód od podłogi? ... połóz sobie na tej "zimnej posadzce" zamiast wykładziny 5 cm styropianu i opisz wrazenia a następnioe połóz 20 cm styropianu i napisz czy bedzie Ci 4 krotnie cieplej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.02.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 czemu 4 krotnie a nie 17 krotnie albo 2 krotnie? sugerujesz że nie ma sensu dawać styropianu bo i tak bedzie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts