Gość ZW 13.02.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 . a następnioe połóz 20 cm styropianu i napisz czy bedzie Ci 4 krotnie cieplej ... mnie nie będzie (mam swoje wewnętrzne źródło ciepła), ale licznikowi prądu czy gazu z pewnością. przez podłogę ucieka bardzo dużo ciepła, jeśli mamy podłogówkę. Jaka jest temperatura rurki (nie posadzki !!!) ? 40st. Różnica między rurką (40st) i gruntem (8st) to 22st różnicy temperatur. Dzień i noc, słońce czy śnieg. Niezależnie od temperatury powietrza. Jaka jest średnia temperatura okresu grzewczego ? chyba coś właśnie ze 2 stopnie. Więc jaki jest powód żeby podłogę ocieplać cieniej niż ścianę ? Przesąd z czasów gdy węgiel był tani. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ... przez podłogę ucieka bardzo dużo ciepła, jeśli mamy podłogówkę ... z tego wniosek, ze nalezy zrezygnować z podłogówki i grzac "po bozemu" chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 13.02.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 mam tyle miejsca co Ty, daje 5 cm styroduru jest drozszy ale cieplejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 13.02.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Czy wy troszkę nie przesadzacie ? 20 cm? a może niedługo i 50 cm? Jest jakieś racjonalne wytłumaczenie na wszystko co jest powyżej 10? Pytałem o to wcześniej... moze teraz ktoś odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.02.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Sasha, ja napisałem, że standardem jest 10 cm a NIEKTóRZY zmierzają do 20 cm.Czy słusznie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.02.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Czy wy troszkę nie przesadzacie ? 20 cm? a może niedługo i 50 cm? Jest jakieś racjonalne wytłumaczenie na wszystko co jest powyżej 10? Pytałem o to wcześniej... moze teraz ktoś odpowie przecież można policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 13.02.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 mi sie też wydaje że to przesada- 5cm w zupełności wystarczy. nie przesadzajcie ; p (dobrze ze styropian ma dość dobrą wytrzymałość na ściskanie... ;d ) ciekaw jestem czy o wieńce się tak bardzo martwiliście i bardziej je ocieplaliście ? ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 13.02.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ja mam podlogowke w calym domu i dawalem 10 cm na parterze i 5 cm na gorze z wyjatkiem pokoju nad garazem gdzie poszlo 10 cm. Wydaje mi sie ze wiecej niz 15 to juz przesada. Jak ktos slusznie wczesniej zauwazyl nie wiadomo jak bedzie sie zachowywala wylewka na takiej gabce. U mnie juz pojawil sie problem plywajacej wylewki czyli byly ruchy posadzki na szczelinach dylatacyjnych ruchy te ustaly po polozeniu gresu na calym parterze (ruchy byly odczuwalne w salonie). Moja zona lubi cieplo i jak kladli nam elewacje to juz marudzili na 15 cm styropian a teraz robia juz 25 cm nie dajmy sie zwariowac. Sadze ze warto docieplic dach wieksza iloscia welny np 25 cm do 30 cm ale to wszystko. Stajemy sie ofiarami komercjalizacji i reklam typu dom energooszczedny a nikt nie pisze jakie skutki beda mialy na nasze zdrowie wyziewy w takiej puszce po 5 latach mieszkania.Inne nowosci jak rekuperatory i kominki z plaszczem wodnym (sam mam) to wymysl ktory pozera kase a ktos policzy ile to kosztuje i jak sie szybko zwroci ich zakup a tak naprawde sa to nowosci o ktorych do konca nic nie wiemy ile podzialaja jak szybko padna i bedziemy musieli naprawiac badz tez kupowac nowy. Podobnie kominek nie wiadomo jaki okres zywotnosci ma to cudo sadze ze jakies 10 lat przy uzytkowaniu 3 razy w tygodniu w miesacach zimowych a co potem kupic nowy za 10 tys.. O odkurzaczu centralnym nie wspomne wyobrazajac sobie metry rur z roztoczami pod ciepla posadzka architekt stanowczo nam to wybil z glowy zamiast niego kupilismy sobie dwa nowoczesne wypasione odkurzacze na kazde pietro z filtrami i innymi bajerami.Trzeba dokladnie przemyslec co zrobic aby bylo dobrze a nie wydac tyle kasy. Moje przemyslenia co do energooszczednosci:max do 25 cm welny na dach12-15 cm na elewacje10-12 cm na podloge parter Zastanowmy sie czy kupujac rekuperator nie robimy tego tak naprawde dla szpanu, dla znajomych i mowimy bo ja mam to a tak naprawde nie wiemy jak duze oszczednosci to nam przynosi w zlotowkach a czytamy jedynie artykul ze jest fajny i tyle procent oszczedza ciepla.Obecnie po 3 miesiacach mieszkania i pierwszych rachunkach za gaz (370 zl) robie eksperyment i grzeje tylko kominkiem z plaszczem efekt za gaz przyszedl rachunek 200 zl w tym 84 faktycznia oplata reszta to koszty manipulacyjne nastepny rachunek bedzie bardziej wiarygodny.To moge obliczyc a jak oblicze ile zaoszczedze dzieki innym nowinkom technicznym. sorry za ta tyrade ale mialem taka wene tworcza. Pracuje w reklamie i wiem jak mozna manipulowac ludzmi i pismami aby cos sprzedac.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 13.02.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 termodynamika to nauka ścisła - jesli ogrzewanie podłogowe to styropianu powinno byc conajmniej tyle aby opór cieplny od rurek z ciepła woda w kierunku do góry powinien conajmniej 10x mniejszy niz w kierunku do dołu - ja mam 18cm stryropianu i uważam że jest OK - styropian jest ściśliwy z tym, że kładac beton na posadzkę poddajemy go stałemu obciązeniu które jest zazwyczaj wieksze niz obciażenie póżniejsze (pomiam obciązenie regałami z ksiązkami) - na razie po 2 latach nic się nie obniza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 13.02.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ja dalej sie upieram w posadzkach 5cm....natomiast jeśłi chodzi o poddasze- to tam naprawde nie żałować (moim skromnym zdaniem)]ale w posadzkach 15 tj przesada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draven 13.02.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 witam 5 lat temu podczas remontu wylewaliśmy podłogę w kuchni , daliśmy 6 cm styropianu i tyle samo wylewki z tego co pamiętam nic od tego czasy się nie dzieje . W nowym domu będzie 6 na dole i 5 na poddaszu. zgadzam się z CMYK , że wiele w budownictwie zwłaszcza podczas boomu kreowane jest przez marketing i warto zachować zdrowy rozsądek . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 13.02.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 możesz zamiast styro dać polistyren ekstrudowany. 5 cm tego daje tyle co prawie 10 cm styro To jakie współczynnik przenikania ciepła ma XPS? Dwa razy niższy?! Chyba nie bardzo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.02.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 możesz zamiast styro dać polistyren ekstrudowany. 5 cm tego daje tyle co prawie 10 cm styro To jakie współczynnik przenikania ciepła ma XPS? Dwa razy niższy?! Chyba nie bardzo.....prawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 13.02.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 możesz zamiast styro dać polistyren ekstrudowany. 5 cm tego daje tyle co prawie 10 cm styro To jakie współczynnik przenikania ciepła ma XPS? Dwa razy niższy?! Chyba nie bardzo.....prawie chyba jednak nie... ; d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.02.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 możesz zamiast styro dać polistyren ekstrudowany. 5 cm tego daje tyle co prawie 10 cm styro To jakie współczynnik przenikania ciepła ma XPS? Dwa razy niższy?! Chyba nie bardzo.....prawie chyba jednak nie... ; dlambda 0.027 a styro 0.043 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 13.02.2008 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 lambda 0.027 a styro 0.043 A możesz jaśniej ? czyli styropian ma większy współczynnik przenikania niż też poliester..... czyli? jak ma większy to jest gorszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 13.02.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 [ czyli styropian ma większy współczynnik przenikania niż też poliester..... czyli? jak ma większy to jest gorszy? jeśli chodzi o 'lambde' (przewodonośc cieplną) [W/mK] to tak- im mniej tym lepiej. lambda 0.027 a styro 0.043 tylko że porównujemy 5cm XPS i 10 cm styropianu.... : > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.02.2008 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 lambda jest współczynnikiem przewodzenia ciepła danego materiału. jestem w tej chwili pod wpływem "pamiętnika" ale np: dla U=0.15 gr styro wychodzi mi 28cm a dla tamtego 18cm co prawda jeszcze trzeba dodać opory przejmowania ciepła pow. wew. które zależą od kierunku przepływu ciepła ( inne w górę inne w dól i inne przez ściany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 13.02.2008 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Czyli zdecydowanie ten polistyren?A styrodur? Ktoś tu pisał o styrodurze? Jak on się ma do tego polistyrenu i styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 14.02.2008 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Styrodury, kosztowne sranie w banie.....Masz metr zagłębione.Dawaj 5 cm i starczy,wszystko co ponadto to strata kasy.....Ziemia odda cipełko, bzdura.Ja mam zagłębiona 1.20 5ka to absolutne maximum. Wszystko zrobisz więcej to dla komfortu psychicznego.5 w zupełności starcza na metrze zagłębienia.Słowo wybudowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts