Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pod wylewki - STYROPIAN 5cm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

bobiczek:

ziemia ma średnio w Polsce 10..12stopni więc raczej nie odda do domu gdzie masz mieć ok 20. Prawda?

prawda , zgodnie z zasadami logiki cząsteczki ciepła przenikają z obszaru cieplajszego do zimniejszego ( a nie odwrotnie )

ciepło jak i woda dąży do wyrównania poziomów w róznych przegrodach ( naczyniach)

W Waszych projektach nie ma przekrojów?

Anetabo

oczywiście, ze sa przekroje

ale wsród forumowiczów zdarzają sie bardziej papiescy niz sam papiez

projektnt zaprojektował 5 cm ...? tylko tyle ?

a ja mu pokaze ze jestem lepszy i dam 15 - 20 cm !

na pohybel projektantom !

ha ha!

Trafione!

Ja właśnie czytająć muratora wcześniej, "obiło mi się o oczy" liczba 10.... i jak zobaczyłem u siebie 5 cm, to się trochę przeraziłem :D

Ale będzie 5 i koniec (no, może jednak 6 frezowany).

Powiem Wam za rok, dwa jak jest :)

ha ha!

Trafione!

Ja właśnie czytająć muratora wcześniej, "obiło mi się o oczy" liczba 10.... i jak zobaczyłem u siebie 5 cm, to się trochę przeraziłem :D

:lol: projektant po to aby zmieścić się w normach. :( i były ładniejsze koszty budowy np : dla dewelopera, inwestora. Kto utrzymuje potem dom projektant? a może deweloper? :lol: oni mają to w d... jak wejdą certyfikaty energetyczne to te 5cm będzie w klasie D tzn. do d... :(

spoczko dawaj 5 cm ja tez tak mam i jest ok ale jesli ktos chce dac wiecej to tez mozna ale bez przesady

ja się nie zgodzie , Ty dałeś pięć i już po ptakach , on jeszcze moze dać więcej

policz ile więcej wzrośnie ci koszt jeśli dodasz kolejny 1 cm , jak zalejesz jastrychem to już koniec temetu ,

dzis jeszcze możesz coś zrobić za chwilę ,

ja dziś dołożyłbym z 2cm do moejgo styropianu na podłodze , ale niestety jest już za późno

pozdr

Jacek

Gość ZW
...

Zazdroszczę Ci bezstresowego podejścia ;)

Jedno wiemy już dziś - za rok, dwa, cena energii będzie taka jak dziś w Niemczech czyli 2x drożej.

pozdrawiam

możesz zamiast styro dać polistyren ekstrudowany. 5 cm tego daje tyle co prawie 10 cm styro

To jakie współczynnik przenikania ciepła ma XPS? Dwa razy niższy?! Chyba nie bardzo.....

prawie :)

chyba jednak nie... ; d

lambda 0.027 a styro 0.043

Kolega porównał najlepszy styrodur z najgorszym styropianem...

Ja daję płyty EPS o współczynniku 0,037 - 20 cm.

:wink:

Jeśli dam więcej to okna tarasowego nie otworzę.... :roll:

Ścinać teraz profile.... zamawiać nowe szyby..... ech.... I okna będą docelowo niżej od podłogi...

dlatego właśnie chciałem się poradzić czy 5 cm to bardzo źle.

możesz zrobić schodek przed oknem tarasowym albo gdzieś wcześniej, ja mam sytuację odwrotną zbyt wysoko zamontowane okno i chyba zrobię gdześ tak schodek

• 10 months później...

prawda , zgodnie z zasadami logiki cząsteczki ciepła przenikają z obszaru cieplajszego do zimniejszego ( a nie odwrotnie )

ciepło jak i woda dąży do wyrównania poziomów w róznych przegrodach ( naczyniach)

No ciekawą nową fizykę kolega wprowadza.

Ciepło to nie cząsteczki materii ale energia.