WojtekSz 14.02.2008 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 bobiczek:ziemia ma średnio w Polsce 10..12stopni więc raczej nie odda do domu gdzie masz mieć ok 20. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 14.02.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Ja u siebie daję 8 cm EPS100 na ocieplenie fundamentów (bloczki), 12cm EPS70 na ściany (suporek24), a na podłogi 8cm EPS100 (podłogówka tylko w kuchni, łazience, wiatrołapie). Na poddasze jeszcze nie wiem. Nie wiem chyba wystarczy Domek nie podpiwniczony z mozliwościa zabudowy poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 14.02.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 W Waszych projektach nie ma przekrojów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 14.02.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 W moim przekroju jest. 4 cm XPS na fundament oraz stare oznaczenie M30 4 cm na podłoge. Ściany z Ytonga jednowarstwowe. W przypadku nieadaptowania poddasza 10 cm EPS70. Zaadaptowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 14.02.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 bobiczek: ziemia ma średnio w Polsce 10..12stopni więc raczej nie odda do domu gdzie masz mieć ok 20. Prawda? prawda , zgodnie z zasadami logiki cząsteczki ciepła przenikają z obszaru cieplajszego do zimniejszego ( a nie odwrotnie ) ciepło jak i woda dąży do wyrównania poziomów w róznych przegrodach ( naczyniach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 W Waszych projektach nie ma przekrojów? Anetabo oczywiście, ze sa przekroje ale wsród forumowiczów zdarzają sie bardziej papiescy niz sam papiez projektnt zaprojektował 5 cm ...? tylko tyle ? a ja mu pokaze ze jestem lepszy i dam 15 - 20 cm ! na pohybel projektantom ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 14.02.2008 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Ja u siebie daję 8 cm EPS100 Co to jest EPS100? Mówiono mi, żebym szukał styropianu "twardego" - FS, a tu jakieś EPS.... eps to ja mam w poligrafii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 14.02.2008 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 projektnt zaprojektował 5 cm ...? tylko tyle ? ha ha! Trafione! Ja właśnie czytająć muratora wcześniej, "obiło mi się o oczy" liczba 10.... i jak zobaczyłem u siebie 5 cm, to się trochę przeraziłem Ale będzie 5 i koniec (no, może jednak 6 frezowany). Powiem Wam za rok, dwa jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 14.02.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 projektnt zaprojektował 5 cm ...? tylko tyle ? ha ha! Trafione! Ja właśnie czytająć muratora wcześniej, "obiło mi się o oczy" liczba 10.... i jak zobaczyłem u siebie 5 cm, to się trochę przeraziłem Ale będzie 5 i koniec (no, może jednak 6 frezowany). Powiem Wam za rok, dwa jak jest projektant po to aby zmieścić się w normach. i były ładniejsze koszty budowy np : dla dewelopera, inwestora. Kto utrzymuje potem dom projektant? a może deweloper? oni mają to w d... jak wejdą certyfikaty energetyczne to te 5cm będzie w klasie D tzn. do d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 14.02.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Co to jest EPS100? EPS100 wczesniejsze FS20 EPS70 wczesniejsze FS15 Takie sobie nowe oznaczenia wprowadzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario69 14.02.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 spoczko dawaj 5 cm ja tez tak mam i jest ok ale jesli ktos chce dac wiecej to tez mozna ale bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 14.02.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 spoczko dawaj 5 cm ja tez tak mam i jest ok ale jesli ktos chce dac wiecej to tez mozna ale bez przesady ja się nie zgodzie , Ty dałeś pięć i już po ptakach , on jeszcze moze dać więcej policz ile więcej wzrośnie ci koszt jeśli dodasz kolejny 1 cm , jak zalejesz jastrychem to już koniec temetu , dzis jeszcze możesz coś zrobić za chwilę , ja dziś dołożyłbym z 2cm do moejgo styropianu na podłodze , ale niestety jest już za późno pozdr Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 14.02.2008 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Jeśli dam więcej to okna tarasowego nie otworzę.... Ścinać teraz profile.... zamawiać nowe szyby..... ech.... I okna będą docelowo niżej od podłogi... dlatego właśnie chciałem się poradzić czy 5 cm to bardzo źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 14.02.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 ... Ale będzie 5 i koniec (no, może jednak 6 frezowany). Powiem Wam za rok, dwa jak jest Zazdroszczę Ci bezstresowego podejścia Jedno wiemy już dziś - za rok, dwa, cena energii będzie taka jak dziś w Niemczech czyli 2x drożej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 14.02.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 możesz zamiast styro dać polistyren ekstrudowany. 5 cm tego daje tyle co prawie 10 cm styro To jakie współczynnik przenikania ciepła ma XPS? Dwa razy niższy?! Chyba nie bardzo.....prawie chyba jednak nie... ; dlambda 0.027 a styro 0.043 Kolega porównał najlepszy styrodur z najgorszym styropianem... Ja daję płyty EPS o współczynniku 0,037 - 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 14.02.2008 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Adamol! Mówimy o styropianie/styrodurze pod wylewki!!! Mam nadzieję, że nie zasypujesz ziemią pod wylewkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 14.02.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Jeśli dam więcej to okna tarasowego nie otworzę.... Ścinać teraz profile.... zamawiać nowe szyby..... ech.... I okna będą docelowo niżej od podłogi... dlatego właśnie chciałem się poradzić czy 5 cm to bardzo źle. możesz zrobić schodek przed oknem tarasowym albo gdzieś wcześniej, ja mam sytuację odwrotną zbyt wysoko zamontowane okno i chyba zrobię gdześ tak schodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 14.02.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Adamol! Mówimy o styropianie/styrodurze pod wylewki!!! Mam nadzieję, że nie zasypujesz ziemią pod wylewkami... Oj mi coś tak poszło z rozpędu... Przepraszam, jakaś głupota wyszła, zaraz zmienię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 04.01.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 prawda , zgodnie z zasadami logiki cząsteczki ciepła przenikają z obszaru cieplajszego do zimniejszego ( a nie odwrotnie ) ciepło jak i woda dąży do wyrównania poziomów w róznych przegrodach ( naczyniach) No ciekawą nową fizykę kolega wprowadza. Ciepło to nie cząsteczki materii ale energia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 04.01.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Jak się kładzie kafle na podłodze bez ogrzewania podłogowego to i 25 styro za dużo nie da i tak bosą stopą na nich nie staniesz, a po dłuższym czasie chodzenia w skarpetach będziesz sikał co 5 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts