kasja 13.02.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Może to już było ale wyszukać coś w wyszukiwarce to koszmar. dlatego proszę napiszcie z czego robicie ściany na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 13.02.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 zależy tez jaki strop , na monolitycznym można stawiać dowolnie, na terivie powinny być przewidziane wzmocnienia pod ścianki, zawsze można zrobić z płyt GK . Ja u siebie zrobiłem z BK 12 cm , ze względu na mały ciężar tych bloczków, duże wymiary i łatwość obróbki ( miałem dużo skosów , i docinanie trójkącików w innym materiale byłoby kłopotliwe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 13.02.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ja robie sciany działowe z bloczkow promonto.bloczek ma wymiar 500x666 i grubosc 8cm. jest idealnie gładki.nie potrzeba go tynkowac(spora oszczednosc - tynk 2x 25zł/m2) bo wystarczy pod malowanie pociagnac delikatnie gładzia co jest znacznie tansze.bloczki maja dosc przyzwoita dzwiekochłonnosc i bardzo szybko sie je muruje.koszt bloczka 15zł czyli 1m2 sciany kosztuje okolo 50zł na gotowo juz gładzia jezeli samemu sie to zrobi...a to nie jest trudne z takimi bloczkamihttp://images25.fotosik.pl/156/7a0b59c34fa6ed36.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.02.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ja robie sciany działowe z bloczkow promonto.bloczek ma wymiar 500x666 i grubosc 8cm. jest idealnie gładki.nie potrzeba go tynkowac(spora oszczednosc - tynk 2x 25zł/m2) bo wystarczy pod malowanie pociagnac delikatnie gładzia co jest znacznie tansze Tylko trzeba w takim wypadku dość dokładnie stawiać te ścianki. Co by tu nie mówić, tynk zakrywa niedociągnięcia i nierówności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 13.02.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ja robie sciany działowe z bloczkow promonto.bloczek ma wymiar 500x666 i grubosc 8cm. jest idealnie gładki.nie potrzeba go tynkowac(spora oszczednosc - tynk 2x 25zł/m2) bo wystarczy pod malowanie pociagnac delikatnie gładzia co jest znacznie tansze Tylko trzeba w takim wypadku dość dokładnie stawiać te ścianki. Co by tu nie mówić, tynk zakrywa niedociągnięcia i nierówności. a jaki problem sie przyłozyc do wymurowania sciany.jak bloczek dobrze wykonany to zaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 13.02.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Dokleje się do was, mam ten sam problem co na strychu. Mam terive, tzn nie moge z ceramiki i tam gdzie bym chciał. pawelurb Ja u siebie zrobiłem z BK 12 cm , ze względu na mały ciężar tych bloczków, duże wymiary i łatwość obróbki ( miałem dużo skosów , i docinanie trójkącików w innym materiale byłoby kłopotliwe Jak możesz wyjaśnij mi skrót BK12cm. Czy to może coś takiego jak Ytong. marcin_uja robie sciany działowe z bloczkow promonto.bloczek ma wymiar 500x666 i grubosc 8cm. jest idealnie gładki.nie potrzeba go tynkowac(spora oszczednosc - tynk 2x 25zł/m2) Marcin napisz więcej z jakiego materiału są twoje bloczki, dla mnie to płyta styropianowa, tak wynika ze zdjęć. Nie znam tych nowości a chętnie czegoś się dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 13.02.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 pepi to sa bloczki gipsowe. tu mozesz o nich poczytac http://www.multigips.pl/index.php?cat=338 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 14.02.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Jeśli nie chcesz non-stop słuchać tej samej muzyki, co Twoje dzieci, to silka. O ile strop pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 14.02.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Czy Silka to beton komórkowy, czy jest to samo co Ytong? Ytong znam natomiast z betonem nie miałem nic do czynienia. Chodzi przede wszystkim o ciężar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.02.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Czy Silka to beton komórkowy, czy jest to samo co Ytong? Ytong znam natomiast z betonem nie miałem nic do czynienia. Chodzi przede wszystkim o ciężar Na takie pytania nawet się nie chce starym wyjadaczom odpisywać. Ytong to beton komórkowy. Silka to cegła/pustak silikatowy. Bardzo ciężki, ale na ściany działowe najlepszy jeśli chodzi o izolację przed dźwiękiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 14.02.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 A czy ktoś stosował albo ma opinie o pustakach akustycznych np.:Porotherm 25 AKU lub Thermpor 25 AKU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 14.02.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 A jeśli mielibyśmy wybierać między lekkimi ścianami: - beton komórkowy- płyta g-k- bloczki promonto (gipsowe) Jak wybrać najefektowniej, najkożystniej, najzdrowiej. Co z wykończeniami, chodzi mi o tynk, gładź itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 15.02.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 ja robie sciany działowe z bloczkow promonto.bloczek ma wymiar 500x666 i grubosc 8cm. Mój brat miał taką ścianę w mieszkaniu. Bardzo akustyczna, mało sztywna. Bloczki faktycznie bardzo równe. Moim zdaniem nadają się do jakiś deweloperskich mieszkań, u siebie w domu bym nie zastosował. Z wierceniem otworów pod puszki osprzętu elektrycznego trzeba uważać, żeby nie przelecieć na drugą stronę ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.02.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 ja robie sciany działowe z bloczkow promonto.bloczek ma wymiar 500x666 i grubosc 8cm. Mój brat miał taką ścianę w mieszkaniu. Bardzo akustyczna, mało sztywna. Bloczki faktycznie bardzo równe. Moim zdaniem nadają się do jakiś deweloperskich mieszkań, u siebie w domu bym nie zastosował. Z wierceniem otworów pod puszki osprzętu elektrycznego trzeba uważać, żeby nie przelecieć na drugą stronę ściany... a beton komorkowy to niby jest mniej akustyczny? jezeli ktos chce mioec cicho to tylko silka ale waga silki nie pozwala jej stosowac wszedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 15.02.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 No tak no może dwa bloczki obok siebie, czyli 2x8cm i juz jest 16. Beton ma różne grubości, nie myśle o 20cm, ale np. 15cm, 12cm, czy 10cm to nie 8cm. Nie mówicie nic o płycie g-k, to najgorsze rozwiązanie, czyli nie tłumi hałasu, ale w środku jest wełna to tez nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.02.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 No tak no może dwa bloczki obok siebie, czyli 2x8cm i juz jest 16. Beton ma różne grubości, nie myśle o 20cm, ale np. 15cm, 12cm, czy 10cm to nie 8cm. Nie mówicie nic o płycie g-k, to najgorsze rozwiązanie, czyli nie tłumi hałasu, ale w środku jest wełna to tez nic nie da. jak komus zalezy na cichej scianie moze dawac 2xpromonto lub grubszy BK...ale trzeba tez wziasc pod uwage ciezar tej sciany co ma znaczenie stawiajac ja na pietrze. izolacyjnosc sciany z promonto 8cm jest taka sama ,a nawet troche lepsza jak sciany z BK12. Zawsze mozna dac sciane z 2xpromonto i mamy 16cm grubosci(nie trzeba tynku) a sciana bedzie cichutka.Jak sie da BK12 to trzeba doliczyc po min 2x 1cm tynku z kazdej strony i mamy 14cm wiec grubosc podobna a sciana znacznie bardziej cicha. http://www.multigips.pl/index.php?cat=431 http://www.solbet.pl/izolacyjnosc_akustyczna.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 16.02.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 A z jakiego materiału obmurować klatke schodową, zamiast ażurowej balustrady( mam na myśli część klatki na strychu) Myśle, że powinno to być coś mocniejszego niz ściana z promonto.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 16.02.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 A z jakiego materiału obmurować klatke schodową, zamiast ażurowej balustrady( mam na myśli część klatki na strychu) Myśle, że powinno to być coś mocniejszego niz ściana z promonto.[/b] promonto nie jest takie słabe,moim zdaniem mocniejsze niz BK12. A jak potrzeba gdzies wzmocnic to mozna w spoine pozioma dodac paski tasmy stalowej dla wzmocnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 16.02.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 marcin_n a co ze ścianą z płyty g-k. Pytałem juz wcześniej a tu nic. Sucha robota bez wilgoci., tynku czy gładzi. W tym wątku sami zwolennicy bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 16.02.2008 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 marcin_n a co ze ścianą z płyty g-k. Pytałem juz wcześniej a tu nic. Sucha robota bez wilgoci., tynku czy gładzi. W tym wątku sami zwolennicy bloczków. sciane z G-K to stawiałbym tylko tam gdzie trzeba ze wzgledu na niski ciezar tej sciany.zeby na takiej scianie powiesic cos ciezkiego to trzeba to przewidzic juz podczas montazu dajac tam wzmocnienie.sciana ta tez nie jest taka tania jezeli chce sie miec cicha sciane to trzeba dac wew. dobra wełne do wyciszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts