Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLAT ŁAZIENKA drewno drewniany

KARO1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na taki blat to najlepiej zastosować drewno TEKOWE albo MACHOŃ .Jak już z naszych rodzimych lasów to dąb , grab buk ewentualnie świerk ale dobrze wysyszony . I pozostaje dobre zaimpregnowanie przed wilgocią . Lakier typu higroskopijnego ,co pod wpływem wilgoci się utwardza polecam HARTZ-LAK . Moje mebelki w łazience już 20 lat i nie ma żadnego śladu że coś się z drewnem dzieje .

hej, ja mam w każdej łazience blaty drewniane, a dokładniej jest to płyta oklejona fornirem naturalnym... jeden oklejony jest -wenge,drugi -drzewo różane, a trzeci bukowy, wszystkie są polakierowane, ja tylko uwazam by za mocno nie chlapac na nie, a jak juz to od razu wycieram. Pronto 2x w tygodniu :)

Ten jest w głownej łazience..dzieci tu urzęduja, więc jest najmniej oszczędzany :lol:

http://images30.fotosik.pl/160/523327bab4b4af4f.jpg

• 2 weeks później...
Na taki blat to najlepiej zastosować drewno TEKOWE albo MACHOŃ .Jak już z naszych rodzimych lasów to dąb , grab buk ewentualnie świerk ale dobrze wysyszony . I pozostaje dobre zaimpregnowanie przed wilgocią . Lakier typu higroskopijnego ,co pod wpływem wilgoci się utwardza polecam HARTZ-LAK . Moje mebelki w łazience już 20 lat i nie ma żadnego śladu że coś się z drewnem dzieje .

szukałam właśnie lakieru :D wielkie dzięki

• 1 month później...
  • 1 year później...

Chcemy zamontować w naszym mieszkanku do łazienki drewniany blat ( drewno bambusowe). W blacie będzie zamontowana umywalka.

Czym takie drewno zabezpieczyć przed wodą i wilgocią? Z jednej strony polecali nam olejowanie z drugiej lakierowanie lakierem jachtowym.

Ponoć olej nie łuszczy się jak lakier ale trzeba go często odnawiać.

Natomiast nie wiem, co sądzić o tym lakierze jachtowym (z Castoramy) firmy Dulux lub V33?

Czy przed lakierowaniem / olejowaniem warto dać jakąś warstwę podkładową?

• 10 months później...
  • 10 months później...
Ja mam wprawdzie merbau, a nie teak, ale właśnie olejowany i jestem bardzo zadowolona. Olej v33 super się sprawdza i fajnie pachnie:). Olejowany był raz przed montażem zostawały wtedy ślady po kroplach wody jak ich od razu nie wytarłam. Problem zniknął po 3 olejowaniu. Moim zdaniem lepiej wygląda olejowany, nie ma z nim żadnego problemu, olej pięknie podkreśla kolor no i o wiele łatwiej w przyszłości będzie usuwać ewentualne zarysowania ( bez potrzeby zdzierania całej warstwy lakieru i kładzenia nowej).

• 5 months później...

Może ktoś jeszcze sie wypowie na temat blatów drewnianych i ogólnie drewna/forniru w łazience? Czy sprawdzą się fornirowana szafka podumywalkowa (blat na wszelki wypadek rozważam już kamienny lub z konglomeratu), kawałek fornirowanej zabudowy (szufladki, półka)? Planuję fornir jasny dąb lub dąb bielony.

Czy moze lepiej biały lakier zamiast forniru?