Myszasta 13.02.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Marzy mi się drewniany blat przy umywalce, ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł. Jak trzeba o niego dbać, żeby uniknąć zacieków i żeby nie zaczął gnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 13.02.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 my się zdecydowaliśmy:) będzie stolarz za kilka dni to się dowiem cokładnie co za lakierem to pokryje i jakie to drewno. Zapomniałam ale obiecuję się z Tobą podzielić informacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 13.02.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Na taki blat to najlepiej zastosować drewno TEKOWE albo MACHOŃ .Jak już z naszych rodzimych lasów to dąb , grab buk ewentualnie świerk ale dobrze wysyszony . I pozostaje dobre zaimpregnowanie przed wilgocią . Lakier typu higroskopijnego ,co pod wpływem wilgoci się utwardza polecam HARTZ-LAK . Moje mebelki w łazience już 20 lat i nie ma żadnego śladu że coś się z drewnem dzieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszasta 14.02.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Dziękuję Wam. Bo słyszałam, że się odbarwia przy umywalce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 17.02.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Tak wygląda mój "kawał drewna" przy umywalcehttp://images24.fotosik.pl/144/4e86316eb6c036a0.jpgRówniez ciekawa jestem jak o nie dbać (merbau, impregnowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 17.02.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 hej, ja mam w każdej łazience blaty drewniane, a dokładniej jest to płyta oklejona fornirem naturalnym... jeden oklejony jest -wenge,drugi -drzewo różane, a trzeci bukowy, wszystkie są polakierowane, ja tylko uwazam by za mocno nie chlapac na nie, a jak juz to od razu wycieram. Pronto 2x w tygodniu Ten jest w głownej łazience..dzieci tu urzęduja, więc jest najmniej oszczędzany http://images30.fotosik.pl/160/523327bab4b4af4f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszasta 18.02.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Piękne I faktycznie nic się z nimi nie dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 29.02.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Na taki blat to najlepiej zastosować drewno TEKOWE albo MACHOŃ .Jak już z naszych rodzimych lasów to dąb , grab buk ewentualnie świerk ale dobrze wysyszony . I pozostaje dobre zaimpregnowanie przed wilgocią . Lakier typu higroskopijnego ,co pod wpływem wilgoci się utwardza polecam HARTZ-LAK . Moje mebelki w łazience już 20 lat i nie ma żadnego śladu że coś się z drewnem dzieje . szukałam właśnie lakieru wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 29.02.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 u nas bedzie merbau, olejowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dianap 04.04.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 mam problem bo nie wiem czym zaimpregnować blat w łazience - czy olejem czy lakierem? Kto impregnował proszę o poradę ! Blat jest fornir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 06.04.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Z czego masz ten blat?Np. w castoramie są impregnaty do kamienia, płytek nieszkliwionych, fug firm HG i Atlas, może zapytaj sprzedwcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 07.04.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 lakierem-olej nie zamknie otworów tak jak lakier. W castoramie maja specjalne do pomieszczen mokrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dianap 07.04.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 dzieki! kupiłam olej jaki polecił mi Pan w Castoramie ..jutro impregnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marb2002 19.07.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Chcemy zamontować w naszym mieszkanku do łazienki drewniany blat ( drewno bambusowe). W blacie będzie zamontowana umywalka. Czym takie drewno zabezpieczyć przed wodą i wilgocią? Z jednej strony polecali nam olejowanie z drugiej lakierowanie lakierem jachtowym. Ponoć olej nie łuszczy się jak lakier ale trzeba go często odnawiać.Natomiast nie wiem, co sądzić o tym lakierze jachtowym (z Castoramy) firmy Dulux lub V33? Czy przed lakierowaniem / olejowaniem warto dać jakąś warstwę podkładową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 19.07.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Ja bym to olejował raz przed zamontowaniem i pózniej po montażu wszystkich akcesoriów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 15.06.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 (edytowane) Szkoda, że wątek umarł śmiercia naturalna, bo teraz blaty są bardzo popularne Piękny blat ma Mario, z tego co pamiętam wymiary dł 96x 40x30 wys z drewna merbau Edytowane 20 Czerwca 2010 przez grazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_1982 05.05.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) Jak lepiej? I czym? Przed montażem, czy już po? ile razy? poproszę wszystkie przydatne informacje... Edytowane 5 Maja 2011 przez Kasia_1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALUTKA W 06.05.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 teakowi wilgoć nie szkodzi, ja bym olejowała bo imho bardziej mi sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akukuuu 06.05.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Ja mam wprawdzie merbau, a nie teak, ale właśnie olejowany i jestem bardzo zadowolona. Olej v33 super się sprawdza i fajnie pachnie:). Olejowany był raz przed montażem zostawały wtedy ślady po kroplach wody jak ich od razu nie wytarłam. Problem zniknął po 3 olejowaniu. Moim zdaniem lepiej wygląda olejowany, nie ma z nim żadnego problemu, olej pięknie podkreśla kolor no i o wiele łatwiej w przyszłości będzie usuwać ewentualne zarysowania ( bez potrzeby zdzierania całej warstwy lakieru i kładzenia nowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 01.11.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Może ktoś jeszcze sie wypowie na temat blatów drewnianych i ogólnie drewna/forniru w łazience? Czy sprawdzą się fornirowana szafka podumywalkowa (blat na wszelki wypadek rozważam już kamienny lub z konglomeratu), kawałek fornirowanej zabudowy (szufladki, półka)? Planuję fornir jasny dąb lub dąb bielony.Czy moze lepiej biały lakier zamiast forniru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts