Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ciśnienie wody w instalacji C.O. ??

wojcik99

Recommended Posts

Witam!

Pytam o to bo każdy który przyjdzie to mowi co innego.

"Jakie powinno być ciśnienie w instalacji c.o. na zimnej wodzie"?

Piec miałowy z nadmuchem

Ogrzewanie podłogowe + grzejniki

Grzejnik na ok 3 m w najwyzszym punkcie.

Na poczatku miałem na zimniej trzymać 1 Bar

Potem przyszedl zanjomy i powiedział ze 0,3 teraz mam pomiedzy ale nurtuje mnie to strasznie.

Jak powinno być?

Piec miałowy z nadmuchem

Ogrzewanie podłogowe + grzejniki

Grzejnik na ok 3 m w najwyzszym punkcie

Jeśli przepisy się nie zmieniły, to kocioł na paliwo stałe powinien pracowac w instalacji otwartej, czyli ciśnienu atmosferycznym. Wówczas instalacja wewnetrzna, o ile ma byc zamknięta, powinna byc zasilana poprzez wymiennik ciepła.

W kotłach gazowych, jak koledzy piszą 1,2 na początek jest w sam raz, ale Ty masz kocioł na paliwo stałe, więc upwenij się, jak to powinno byc ?

Przyznam, że nie wiem, jakie przepisy obowiązują obecnie.

No to musisz z tym uważać - przepisy nie zezwalają na taką instalację przy kotle miałowym. A skoro przepisy nie zezwalają, to i producent może się na Ciebie wypiąć w razie awarii kotła czy innego elementu instalacji - po prostu powie że był nieprawidłowo używany/zainstalowany.

jedno nie wyklucza drugiego - po stronie kotła może być otwarta a po stronie CO zamknięta :-)

Na zimnej mam 1-1,2 bara, na ciepłej dochodzi do 1,8 ; piec na paliwo stałe.

PS

Autor wątku pytał o ciśnienie ! Ludzie czy wy potraficie czytać ? Jak nie potraficie pomóc i podać prostej odpowiedzi na proste pytanie to po ... cztery litery te dywagacje. Założyć wątek o tym albo odgrzebać jakiś starszy zamiast tworzyć na siłę.

No to teraz Ty poczytaj ze zrozumieniem. Człowiek pyta: jakie ciśnienie w instalacji zamkniętej będzie prawidłowe. Odpowiedź: prawidłowe będzie takie jak w instrukcji do kotła - czyli zalecane przez producenta. A jakie jest zalecane przez producenta kotła? Grawitacyjne, bo kocioł jest do instalacji otwartej. Więc nieważne jakie ciśnienie masz w instalacji zamkniętej - jest ono nieprawidłowe z punktu widzenia eksploatacji kotła! (oczywiście mowa cały czas o ewentualnych zagadnieniach gwarancyjnych).

Natomiast jeśli chodzi o praktykę - skoro kocioł jest projektowany na ciśnienie grawitacyjne, to pewnie takie jest dla niego dobre. Ale na pewno kotły są testowane też przy wyższych ciśnieniach.

No to teraz Ty poczytaj ze zrozumieniem. Człowiek pyta: jakie ciśnienie w instalacji zamkniętej będzie prawidłowe. Odpowiedź: prawidłowe będzie takie jak w instrukcji do kotła - czyli zalecane przez producenta. A jakie jest zalecane przez producenta kotła? Grawitacyjne, bo kocioł jest do instalacji otwartej.

a jakie to ciśnienie grawitacyjne i ile wynosi?

Nieścisłość, pisząc grawitacyjne miałem na mysli ciśnienie hydrostatyczne - tj zależne od wysokości słupa cieczy. 1 bar to jest ok. 10 metrów słupa wody. Czyli jesli najwyższy punkt w instalacji otwartej jest na 3 metrach, to ciśnienie będzie 0.3 bar. Widziałem że producenci kotłów węglowych podają max. ciśnienie pracy kotła na około 1.5 bar.

Czyli:

- w typowej instalacji otwartej będzie ciśnienie ok 0.5 bar

- 1.8 bar przekracza dopuszczalne ciśnienie dla kotła więc nie jestem pewien czy można je zalecać.

Pozdrawiam

RG

Autor wątku pytał o ciśnienie ! Ludzie czy wy potraficie czytać ? Jak nie potraficie pomóc i podać prostej odpowiedzi na proste pytanie to po ... cztery litery te dywagacje. Założyć wątek o tym albo odgrzebać jakiś starszy zamiast tworzyć na siłę.

Zdenerwowałeś się.

A mu tylko uświadomilismy autorowi wątku, że jego rozwiązanie jest niewłaściwe, a przy splocie okoliczności może być niebezpieczne.

Bo generalnie kotły na paliwo stałe źle znoszą zmiany ciśnienia, nie są projektowane do takiego reżimu pracy.

A co sie bedzie działo w kotle miałowym, gdy np. stana pompy obiegowe czynnika w instalacji ? Kocioł nie zgaśnie, bo to nie jest gaz, czy nawet podajnik groszku, który automatycznie da sie zatrzymać.

A cisnienie będzie sobie w kotle rosło, bo nie będzie czemu odebrać ciepła od wody, która akurat zaczyna sie gotowac, bądź już się w kotle gotuje...... ?

To są może i słuszne dywagacje, ale jednak dywagacje.

Kolego kosmo77 - zauważ, że dopiero teraz udzieliłeś jakiejś odpowiedzi w temacie - twoje wcześniejsze wypowiedzi tego nie wniosły. Jeśli człowiek pyta - to znaczy że nie wie i go to nurtuje, a instalacji w ciągu nocy i tak nie przebuduje na otwartą. Podaj odpowiedź, potem uświadamiaj bo tylko zamęt się powiększa.

Może nie ma instrukcji do kotła, może nie potrafi przeliczyć kPa na bary ? Bo kto dzisiaj robi otwarte instalacje ? Jaki ułamek procenta ? Ja sam mam zamkniętą, chociaż się zarzekałem bo wbrew przepisom. Ale mam wężownicę schładzającą i praktycznie już podłączony UPS - to tak na marginesie podtrzymania dywagacji o ciśnieniu (które wyraźnie się podnosi wraz ze wzrostem temperatury...dyskusji)

artureski....... nie bierz tego do siebie tak na serio :-)).

W końcu też mogłes w tamtym poscie napisać, że maż wężownicę i podłączonego UPS-a i że świadomie zrobiłeś zamkniętą na stałym.

Gdyby nie my, to pomyśl co by się stało, gdyby wojcik99 nastawił 1,2 atm na zimnym, a przecież nie wiemy, czy ma wężownicę, UPS-a i do jakiej temperatury doprowadza wodę w swoim CO ?

No dobra.......wystarczy......rano o 5.30 pobudka :-).

Dobranoc.

Witam, ja też nie znam na pamięć instrukcji do kotła ani jeszcze godzinę temu nie umiałem policzyć ile barów na metr wody. Ale ponieważ ciśnienie w dyskusji wzrosło, to się wysiliłem i znalazłem wnioski - które w sumie są logiczną konsekwencją tego że kocioł jest przeznaczony do pracy w instalacji otwartej, co też było podane na początku.

Nikogo nie namawiam na natychmiastową zmianę instalacji ani nie straszę wybuchem - bo to podpada pod dywagacje. Ale rezygnacja z gwarancji na własne życzenie tudzież eksploatacja kotła z przekroczeniem parametrów - to są raczej konkrety.