Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ciśnienie wody w instalacji C.O. ??

wojcik99

Recommended Posts

Witam, wcześniejsze wpisy odlegają troche datą, ale podtrzymam dyskusje.

Ponieważ w końcówce roku 2009 cena za CAŁOŚĆ instalacji c.o. miedzianej jest tylko delikatnie wyższa niż plastikowej to ja zdecydowałem sie na miedzianą wiec w tym przypadku grawitacyjną wiec dalej - otwartą. zalety:

zero strachu przy braku prądu ( dodatkowo przykład zimnych domów pazdziernik2009 - atak zimy), bezpieczeństwo i niezawodność instalacji (bo ta tkwi w prostocie), bezproblemowe opróżnienie instalacji (w przypadku plastiku po podłodze wrecz niemożliwe).

Dyskusja w temacie klimaci przewaga otwartego obiegu nad zamkniętym, cyrkulacji grawitacyjnej co.

Moja kotłownia będzie w pełni zautomatyzowana, ale pozostawiam sobie możliwości ogrzania domu i bez pradu: instalacja grawitacyjna z takim piecem:

http://www.defro.pl/index.php/kotly-nowa-linia/akm-lux-nowa-linia

Dyskusja w temacie klimaci przewaga otwartego obiegu nad zamkniętym, cyrkulacji grawitacyjnej co.

Moja kotłownia będzie w pełni zautomatyzowana, ale pozostawiam sobie możliwości ogrzania domu i bez pradu: instalacja grawitacyjna z takim piecem:

http://www.defro.pl/index.php/kotly-nowa-linia/akm-lux-nowa-linia[/quot

Szczerze mówiąc to "dziadostwo" :roll:

Piotr28KR: widzę że od niedawna na forum, więc wyjaśniam że porady mariankossy możesz pomijać bo pieprzy jak mało kto.

To było dobre :lol:

Pozdrawiam,

użytkownik kotła na paliwa stałe z instalacją zamkniętą.

Poleciałem aż do kotłowni, by wnieść coś do tematu, by nie zostać zganionym :wink:

Na naczyniu przeponowym jest budzik- czerwona wskazówka nastawiona na 0,8 bara. Czarna wskazuje teraz przy 55 stopniach na kotle jakieś 1,5 bara.

Jak dojdzie do czerwonej kreski na skali, to hydraulik kazał wiać z chałupy :wink:

http://www.defro.pl/index.php/kotly-nowa-linia/akm-lux-nowa-linia

i ten kocioł będzie naprawdę pracował grawitacyjnie? Powodzenia... Rozmawiałeś o tym z jakimś instalatorem?A możesz wyjaśnić dlaczego chcesz żeby było grawitacyjnie? Masz częste wyłączenia prądu w okolicy? czy z oszczędności?

Prąd i tak będzie potrzebny żeby pracował podajnik i dmuchawa.

Co do mariankossy.... faktycznie jego opinie są, delikatnie rzecz ujmując, mocno kontrowersyjne :lol:

Defro akm jest przystosowany do palenia na dodatkowym ruszcie (załadunek reczny), ja chce mieć taką OPCJE. Automatycznie jak najbardziej, ale u nas na podchalu dość czesto jest zanik napięcia (2godz co 2miesiące, a raz na pół roku do 8 godzin - renowacja lini, wcześniej informują ;). W sumie o to chodzi, żeby podczas załadunku ręcznego (oszczędność- dechy pobudowlane, troche z drzewa z dużego sadu, ) i takiej awaryjnej sytuacji (brak prądu) nie trzeba było wygaszać piecyka - jako tako grawitacja powinna pociągnąć.

p.s. pazdziernik 2009 - atak zimy - podchale marzło 2 dni bez prąd.

Cymojcie sie ciepło! :p