Piotr28KR 08.12.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam, wcześniejsze wpisy odlegają troche datą, ale podtrzymam dyskusje.Ponieważ w końcówce roku 2009 cena za CAŁOŚĆ instalacji c.o. miedzianej jest tylko delikatnie wyższa niż plastikowej to ja zdecydowałem sie na miedzianą wiec w tym przypadku grawitacyjną wiec dalej - otwartą. zalety:zero strachu przy braku prądu ( dodatkowo przykład zimnych domów pazdziernik2009 - atak zimy), bezpieczeństwo i niezawodność instalacji (bo ta tkwi w prostocie), bezproblemowe opróżnienie instalacji (w przypadku plastiku po podłodze wrecz niemożliwe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.12.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 ale dyskusji na jaki temat? BTW każdy nowoczesny kocioł (w tym na paliwo stałe) potrzebuje prądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr28KR 08.12.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Dyskusja w temacie klimaci przewaga otwartego obiegu nad zamkniętym, cyrkulacji grawitacyjnej co.Moja kotłownia będzie w pełni zautomatyzowana, ale pozostawiam sobie możliwości ogrzania domu i bez pradu: instalacja grawitacyjna z takim piecem:http://www.defro.pl/index.php/kotly-nowa-linia/akm-lux-nowa-linia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.12.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Dyskusja w temacie klimaci przewaga otwartego obiegu nad zamkniętym, cyrkulacji grawitacyjnej co. Moja kotłownia będzie w pełni zautomatyzowana, ale pozostawiam sobie możliwości ogrzania domu i bez pradu: instalacja grawitacyjna z takim piecem: http://www.defro.pl/index.php/kotly-nowa-linia/akm-lux-nowa-linia[/quot Szczerze mówiąc to "dziadostwo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr28KR 08.12.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 jak dziadostwo to jakieś doświadczenia albo argumenty poprosze, napisałem że moja kotłownia BęDZIE wiec wszystko jest jeszcze do przestrojenia (ostatni dzwonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 08.12.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Piotr28KR: widzę że od niedawna na forum, więc wyjaśniam że porady mariankossy możesz pomijać bo pieprzy jak mało kto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 08.12.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Piotr28KR: widzę że od niedawna na forum, więc wyjaśniam że porady mariankossy możesz pomijać bo pieprzy jak mało kto. To było dobre Pozdrawiam, użytkownik kotła na paliwa stałe z instalacją zamkniętą. Poleciałem aż do kotłowni, by wnieść coś do tematu, by nie zostać zganionym Na naczyniu przeponowym jest budzik- czerwona wskazówka nastawiona na 0,8 bara. Czarna wskazuje teraz przy 55 stopniach na kotle jakieś 1,5 bara. Jak dojdzie do czerwonej kreski na skali, to hydraulik kazał wiać z chałupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.12.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Dyskusja w temacie klimaci przewaga otwartego obiegu nad zamkniętym, cyrkulacji grawitacyjnej co. Moja kotłownia będzie w pełni zautomatyzowana, ale pozostawiam sobie możliwości ogrzania domu i bez pradu: instalacja grawitacyjna z takim piecem: http://www.defro.pl/index.php/kotly-nowa-linia/akm-lux-nowa-linia i ten kocioł będzie naprawdę pracował grawitacyjnie? Powodzenia... Rozmawiałeś o tym z jakimś instalatorem?A możesz wyjaśnić dlaczego chcesz żeby było grawitacyjnie? Masz częste wyłączenia prądu w okolicy? czy z oszczędności? Prąd i tak będzie potrzebny żeby pracował podajnik i dmuchawa. Co do mariankossy.... faktycznie jego opinie są, delikatnie rzecz ujmując, mocno kontrowersyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr28KR 09.12.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Defro akm jest przystosowany do palenia na dodatkowym ruszcie (załadunek reczny), ja chce mieć taką OPCJE. Automatycznie jak najbardziej, ale u nas na podchalu dość czesto jest zanik napięcia (2godz co 2miesiące, a raz na pół roku do 8 godzin - renowacja lini, wcześniej informują . W sumie o to chodzi, żeby podczas załadunku ręcznego (oszczędność- dechy pobudowlane, troche z drzewa z dużego sadu, ) i takiej awaryjnej sytuacji (brak prądu) nie trzeba było wygaszać piecyka - jako tako grawitacja powinna pociągnąć. p.s. pazdziernik 2009 - atak zimy - podchale marzło 2 dni bez prąd. Cymojcie sie ciepło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 09.12.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Momy ciepło No , trochę się rozgrzałem pozdro dla górali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts