Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzwi z garażu do domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tym się zgadzam w 100%

System alarmowy....obowiązkowo musi być....tu też się zgadzam w 100%

Drzwi antywłamaniowe,hmm....nie wiem, jeszcze się zastanowię.

A główne drzwi wejściowe do domu robisz antywłamaniowe? Jak tak to może jednak zrobić zwykłe tańsze skoro przez garaż zostawiasz łatwą drogę wejścia.

Jeżeli chodzi o przepisy, sprawę zabezpieczenia przeciwożarowego drzwi do garażu to sprawę jednoznacznie wyjaśnia Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002 "w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" Dziennik Ustaw nr 02.750.690 Rozdział 8.paragraf 281 (z późniejszymi zmianami)

Wymagania p.poż. odnośnie drzwi nie dotyczą garażu w budynku jednorodzinnym. Czyli drzwi można wstawiać jakie się chce, a jeżeli w projekcie ktoś takowe wstawił to znaczy, że się nie zna albo jest przewrażliwiony.

Oczywiście jeżeli ktoś chce takie drzwi, to jego wola.

podłączam się pod temat, bo potrzebuję solidne drzwi łączące z jednej strony garaż z domem, a z drugiej z kotłownią. Bardziej zalezy mi na "antywłamaniowości" niż na izolacji cieplnej i akustycznej...

Praktycznie miałem już wybrane drzwi z boryszewa, ale niestety okazalo sie, że robią je w wymiarach 80/90, a te od strony domu są u mnie węższe, potrzebuje 70-ki.

Czy potraficie polecić jakiegoś producenta, który ma dealera w woj mazowieckim, i robi dobre stalowe drzwi w okleinie w rozmiarze 70? Budżet ok 1000 PLN :)

• 1 year później...
Jeżeli chodzi o przepisy, sprawę zabezpieczenia przeciwożarowego drzwi do garażu to sprawę jednoznacznie wyjaśnia Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002 "w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" Dziennik Ustaw nr 02.750.690 Rozdział 8.paragraf 281 (z późniejszymi zmianami)

Wymagania p.poż. odnośnie drzwi nie dotyczą garażu w budynku jednorodzinnym. Czyli drzwi można wstawiać jakie się chce, a jeżeli w projekcie ktoś takowe wstawił to znaczy, że się nie zna albo jest przewrażliwiony.

Oczywiście jeżeli ktoś chce takie drzwi, to jego wola.

Witam, czy w tej sprawie wszystko wygląda bez zmian? Czy drzwi z garażu do wiatrołapu mogą być dowolne?

Wg mnie także warto uwzględnić przy wyborze drzwi garażowo domowych różnicę temperatur. Może ona wynieść nawet 14st C. Jeśli są one drewniane to mogą z czasem się wypaczyć.

W ofercie http://drzwidana.pl/ są takie drzwi ale kosztują dużo więcej gdyż są specjalnie wzmacniane, gwarancja 3 lata, możliwa opcja z chowanym progiem.

czego to ludzie nie naopaowiadają żeby z kaski ich wyskubać

zamiast drzwi antywłamaniowych i Ppoż z garażu proponuje dodatkowy rygiel na drzwi od wewnątrz bramy i system alarmowy z powiadomieniem nie ma bezpiecznych drzwi i okien których sie nie da otworzyć

a czy taki dodatkowy rygiel dostane za darmo ?

czy alarm z powiadomieniem tez jest gratis

ja ktos tu zaowazyl ruznica miedzy zwyklymi drzwaimi a antywlamaniowymi to 150 zloty wiec chyba tyle samo co rygiel a napewno taniec niz alarm ( hyba ze alarma jest w calym domu to tylko czujka jest potrzebna dodatkowa )

Zastanawiam się czy te Wasze drzwi ( z Biedronek... )będą pasować do innych w mieszkaniu. Nie wiem jakie macie układy pomieszczeń ale u mnie są one widoczne prawie z każdego miejsca na parterze i wybrałem takie które będą pasować do innych. Może innym to nie przeszkadza ale mnie akurat tak.

Zastanawiam się czy te Wasze drzwi ( z Biedronek... )będą pasować do innych w mieszkaniu. Nie wiem jakie macie układy pomieszczeń ale u mnie są one widoczne prawie z każdego miejsca na parterze i wybrałem takie które będą pasować do innych. Może innym to nie przeszkadza ale mnie akurat tak.

Ja mam akurat przejście garaż/kotłownia i dopiero z kotłowni do hollu. Tak więc mogą być nawet wyplatane z wikliny :D

A czy jest sens montować mocniejsze drzwi jeżeli włamywacz będzie miał i tak sporo czasu, aby je rozpracować. Będzie siedział spokojnie w garażu i przy nich majstrował, aby otworzyć...??

Najbardziej zależy mi na ich szczelności. A do tego są metalowe z ładną okleiną (czy malowaniem). Pewnie i tak ich nie będę zamykał. A jeżeli są w cenie tanich pokojowych to może warto?

ważne jest umocowanie framugi wielu pracowników czasem poprostu łata pianką i potem gipsują, takie drzwi polecą po 3-4 kopnięciach więc uwaga! trzeba je betonować w framugach
a nie lepiej zastosować kotwy? Czy to nie będzie trwalsze aniżeli doklejanie? Nie wiem czy połączenie metal - beton jest aż tak trwałe, aby wytrzymać kilka kopniaków.

• 1 month później...
  • 2 years później...
  • 3 weeks później...