Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne - gdzie popełniam błąd??

Recommended Posts

Witam,

W związku z tym, że w tym roku będę robił generalny remont mieszkania zastanawiam się czym je ogrzać. Mieszkanie to 90m2 górna kondygnacja zabytkowej leśniczówki. W tej chwili bez żadnej instalacji CO, bez docieplenia itd, itp. Problemem jest to, że nie ma tam żadnej kotłowni więc niestety odpadają kotły na paliwa stałe. Do wyboru pozostają mi GZ, GP, OO i prąd. W zasadzie do teraz byłem przekonany, że prąd jest skreślony na starcie ze względu na koszty eksploatacyjne. Jednak wczoraj usiadłem, zrobiłem prosty arkusik i policzyłem koszt 1GJ z każdego z tych źródeł. Nie uwzględniając nawet sprawności kotłów (bo piece elektryczne mają 100%) okazało się, że prąd w taryfie G12 kosztuje prawie tyle samo co GZ, OO jest ok. 25% droższy a GP jest 65% droższy. Jako że kłóci mi się to trochę z logiką, prosiłbym o wskazanie gdzie popełniam błąd?? Zakładam oczywiście korzystanie wyłącznie z taryfy nocnej z piecami akumulacyjnymi dynamicznymi sterowanymi pogodowo. Jeżeli natomiast te relacje cen są prawidłowe to jaki sens ma ogrzewanie instalacją CO i np. GZ?? Trochę się w tym pogubiłem...

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja liczyłem tak:

metr sześcienny gazu GZ 35 kosztuje mnie 1,03 zł

1 kWh w mojej "normalnej" taryfie kosztuje mnie 0,40 zł

1 metr sześcienny GZ 35 to 28,8 MJ

1 kWh to 3,6 MJ

Czyli koszt 1 MJ wynosi odpowiednio 0,035 zł dla gazu GZ 35 i 0,111 dla prądu, pomijam sprawność urządzeń gazowych i elektrycznych.

Dla 90 mkw przy bardzo dobrym i świadomym dociepleniu prąd jest mimo to dobrym rozwiązaniem bo unika się stosunkowo dużych kosztów instalacji CO.

Przy większych powierzchniach moim zdaniem prąd już sie nie opłaca i warto zrobić instalację CO przy założeniu dostępu gazu ziemnego. Nie zajmowałem się propanem, olejem opałowym - podobno sa drogie ale tego nie sprawdzałem.

Ja liczyłem tak:

1 metr sześcienny GZ 35 to 28,8 MJ

1 kWh to 3,6 MJ

Ja policzyłem to dla dostępnego u mnie GZ-50 (1,60PLN/m3, 31MJ/m3) oraz prądu w taryfie nocnej (0,2PLN/kWh). Wyszło mi, że 100MJ z GZ to 5PLN a z G12 5,30 - nie uwzględniałem sprawności kotła, ale kondensacyjne mają dość wysoką. Tak czy inaczej po doliczeniu innych kosztów cena wyjdzie pewnie taka sama.

Ja ceny gazu i prądu liczyłem metodą "kwota do zapłaty/ilość m3 lub kWh".

Uśrednia to opłaty stałe, abonamenty itp.

Sprawdziłem to jeszcze raz i wyszło mi 0,405 zł za kWh i 0,98 zł za m3. Poprzednie wartości miałem spisane z wcześniejszych faktur.

Pomijając watek ekonomiczny moim zdaniem piece akumulacyjne nie sa najwygodniejsze - wieczorem, gdy się siedzi w domu i "mieszka" temperatura chyba spada a wtedy powinna być najbardziej komfortowa.

Pomijając watek ekonomiczny moim zdaniem piece akumulacyjne nie sa najwygodniejsze - wieczorem, gdy się siedzi w domu i "mieszka" temperatura chyba spada a wtedy powinna być najbardziej komfortowa.

Hmm.. sądziłem, że prawidłowo dobrane są w stanie utrzymać stałą temperaturę przez cały okres bezprądowy... Muszę jeszcze trochę poczytać..

Jest pewne zróżnicowanie cen w poszczególnych rejonach, więc przedstawię te relacje w centrum.

Cena 1m3 gazu GZ 50 1,39zł/m3 (bez opłat stałych taryfa W3), wartość opałowa 35MJ/m3 co odpowiada 9,72 kWh. Przy sprawności kotła 94% otrzymujemy 9,14kWh.

Energia cieplna z gazu kosztuje nas 1,39 : 9,14 = 0,152zł/kWh

Cena energii elektrycznej w taryfie G12 w poprzednim okresie rozliczeniowym (teraz nie wiem jak jest po podwyżce) wynosiła 0,27zł/kWh

Relacja ceny energii elektrycznej do ceny energii z gazu ziemnego wynosi 0,27 / 0,152 = 1,78.

To znaczy, że ogrzewanie prądem (tylko w taryfie G12) jest o 78% droższe od ogrzewania gazem ziemnym.

W bardziej szczegółowych obliczeniach trzeba uwzglednić warość abonamentu taryfy W3, co daje rocznie kwotę ca 360zł.

Pozdrawiam

Ja liczyłem tak:

idzie grzać prądem w II taryfie - 23grosze - sprawność - 99 %

gaz - sprawność rzeczywista - 85 %

czy cene gazu podałeś z przesyłem itd.? bo u mnie coś wychodzi koło 1,50

no i na koniec - prąd masz stałej jakości - z gazem różnie

no i gaz co chwila chcą nam zakręcać

Już znalazłem. Do prądu policzyłem ceny netto. Po uwzględnieniu VATu faktycznie prąd wychodzi jednak drożej... Wszystko jeszcze do przemyślenia..

kocioł gazowy kondensat to z instalacją, przyłączem itd jak nic 10 000

kocioł elektryczny to 2000

gaz to koszty przeglądów, kominiarza itd

no i jeszcze sprawa bezpieczeństwa - prądem trudno sie zaczadzić

Tu się nie zgodzę. Żeby korzystać z taryfy G12 potrzebowałbym pieców akumulacyjnych dynamicznych. Mam 5 pomieszczeń wie pewnie wyszłoby 5 pieców i do tego sterowanie. Koszty pewnie porównywalne w instalacją C.O.

Tu się nie zgodzę. Żeby korzystać z taryfy G12 potrzebowałbym pieców akumulacyjnych dynamicznych. Mam 5 pomieszczeń wie pewnie wyszłoby 5 pieców i do tego sterowanie. Koszty pewnie porównywalne w instalacją C.O.

to ja mam zwykły kocioł elektryczny i podłogówke :-)

to ja mam zwykły kocioł elektryczny i podłogówke :-)

No tak, ale w takiej sytuacji musisz grzać cały czas a nie w nocnej taryfie. Wtedy prąd wychodzi już strasznie drogo.. :)

no grzeje tylko w II taryfie - nie wiem skąd taki wniosek, ze powinienem cały czas grzać - mam piec i podłogówke wodną - nie kabelki...

Ja liczyłem tak:

idzie grzać prądem w II taryfie - 23grosze - sprawność - 99 %

gaz - sprawność rzeczywista - 85 %

czy cene gazu podałeś z przesyłem itd.? bo u mnie coś wychodzi koło 1,50

no i na koniec - prąd masz stałej jakości - z gazem różnie

no i gaz co chwila chcą nam zakręcać

a no fakt :)

no grzeje tylko w II taryfie - nie wiem skąd taki wniosek, ze powinienem cały czas grzać - mam piec i podłogówke wodną - nie kabelki...

Sądziłem, że do tego nadają się tylko piece akumulacyjne. Rozumiem, że masz w instalacji zbiornika akumulacyjny??

BTW. Faktycznie porównanie prądu z GZ wychodzi różnie, częściej na niekorzyść prądu. Ale w stosunku do OO i GP prąd wychodzi już sporo taniej. Skąd więc taka popularność zwłaszcza gazu płynnego??

To juz temat troche zamkniety ale chcialem dopisac cos dla innych, ktorzy beda go czytac w przyszlosci. Ogrzewanie elektryczne jest wzglednie oplacalne jezeli:

a) ogrzewanie jest potrzebne wtedy kiedy przebywamy w pomieszczeniach i (najczesniej) nie spimy - czyli zwykle kiedy jest drozsza energia.

b) jezeli sa stosowane nowoczesne piece elektryczne, ktore potrafia regulowac skumulowane wczesniej cieplo - z tego co slyszalem sa drogie, ale warto sprawdzic

c) ogrzewanie podlogowe (elektryczne i wodne) jest sensowne jezeli pod ta podloga jest pomieszczenie urzytkowane - nie oplaca sie grzac ziemi, bo bez wzgledu na to ile styropianu bedzie dane to bardzo duzo ciepla zostanie oddana na podgrzanie ziemi.

d) Jezeli sa elektrownie atomowe i firmy nie zdzieraja od ludzi za przesyl.

Pozdrawiam

Sądziłem, że do tego nadają się tylko piece akumulacyjne. Rozumiem, że masz w instalacji zbiornika akumulacyjny??

oczywiście, że nie mam żadnego zbiornika

ciepło akumuluje podłoga...

To juz temat troche zamkniety ale chcialem dopisac cos dla innych, ktorzy beda go czytac w przyszlosci. Ogrzewanie elektryczne jest wzglednie oplacalne jezeli:

c) ogrzewanie podlogowe (elektryczne i wodne) jest sensowne jezeli pod ta podloga jest pomieszczenie urzytkowane - nie oplaca sie grzac ziemi, bo bez wzgledu na to ile styropianu bedzie dane to bardzo duzo ciepla zostanie oddana na podgrzanie ziemi.

co za bzdury.... to samo przecież można powiedzieć o ścianach....