Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne - gdzie popełniam błąd??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość ZW
Jeżeli gaz ziemny jest dostępny to faktycznie warto się zastanowić, bo wychodzi troche taniej. Natomiast w sytuacji kiedy go nie ma to wszystkie inne porównywalne komfortem źródła są droższe.

jeśli chodzi o koszty bieżące:

GZ: ok 16 gr/kWh (teoretycznie, jeśli nie kantują na azocie)

prąd nocny: ok 30 gr/kWh, może gdzieś bywa taniej

drastyczna różnica na korzyść prądu jest w inwestycji - instalacja z kotłownią i gazem to prawie 3x instalacja na prąd. (ok 12 tys : ok 35 tys pln)

wniosek - w energooszczędnym domu nie ma sensu przepłacać 20 parę tys za instalację gazową bo zwróci się za 10-15 lat jeśli w ogóle. Gaz drożeje szybciej niż prąd

w zabytkowym budynku czyli kłopotach z ociepleniem... hm...

Jeżeli gaz ziemny jest dostępny to faktycznie warto się zastanowić, bo wychodzi troche taniej. Natomiast w sytuacji kiedy go nie ma to wszystkie inne porównywalne komfortem źródła są droższe.

jeśli chodzi o koszty bieżące:

Witam

No chyba wszędzie taniej i to sporo . U mnie 23 gr :lol:

pozdrawiam

drastyczna różnica na korzyść prądu jest w inwestycji - instalacja z kotłownią i gazem to prawie 3x instalacja na prąd. (ok 12 tys : ok 35 tys pln)

w zabytkowym budynku czyli kłopotach z ociepleniem... hm...

U mnie wygląda to trochę inaczej.

GZ: ok. 5,50 PLN/100MJ (GZ-50, 36MJ/m3, sprawność całkowitą instalacji przyjąłem na poz. 85%)

prąd: ok. 6,80 PLN/100MJ (tylko taryfa nocna, piece akumulacyjne)

Prąd jest drożej ale nie drastycznie. Różnica w kosztach instalacji to pewnie ok. 10 kPLN więc nie jest źle - a mam niesamowitą łatwość sterowania.

Co do ocieplenia to chcę zrobić termos w środku (bo na zewnątrz ocieplić nie mogę) - powinno być w miarę OK, przy zastosowaniu reku do wentylacji.

Też robię termos i też ocieplenie od wewnątrz....i też rekuperację.

Na podłodze 12 cm styro, ściany 22 cm styro, nad głową 30 cm wełny.

Ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne - myślę, że moje 95 m2 zrobię za 10 tysi plus z 5 konwektorów Dimplex lub Noirot. Koza. Okna supertermo (w tym 50% fixy). Wszystko.

Kiedyś zastanawiałem się nas akumulacyjnymi piecami. Coś mnie jednak oświeciło by "spożytkować" akumulator jakim jest jastrych. Po pierwsze taniej, a po drugie w opiniii wielu forumowiczów - bardziej komfortowo.

8)

Też robię termos i też ocieplenie od wewnątrz....i też rekuperację.

Na podłodze 12 cm styro, ściany 22 cm styro, nad głową 30 cm wełny.

Ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne - myślę, że moje 95 m2 zrobię za 10 tysi plus z 5 konwektorów Dimplex lub Noirot. Koza. Okna supertermo (w tym 50% fixy). Wszystko.

Kiedyś zastanawiałem się nas akumulacyjnymi piecami. Coś mnie jednak oświeciło by "spożytkować" akumulator jakim jest jastrych. Po pierwsze taniej, a po drugie w opiniii wielu forumowiczów - bardziej komfortowo.

8)

Ja nie mam możliwości zrobienia akumulacyjnej podłogówki, narazie nie wiem czy strop wogóle wytrzyma jakąkolwiek wylewkę - robię mieszkanie na piętrze. Podłogi ocieplać nie zamierzam, bo pode mną będzie mieszkał sąsiad, który też zimą musi ogrzewać. Tak więc temperatura poniżej mnie będzie zimą oscylowała w okolicach 20-22C, co będzie mnie dodatkowo dogrzewało. Na ściany i sufity chcę dać 12-15cm płyt z wełny, oczywiście nowe okna i to powinno już w miarę przyzwoicie trzymać ciepło.

Darzur ... błąd który popełniasz obecnie to szacunkowe przeliczenia cen nośników energii w Twoim regionie.

Według mnie wygląda to tak:

GZ50 1kWh = 0.1519 zł

T.nocna 1 kWh= 0.2447 zł

brutto

90m2 x 80 kWh/m2/rok = 7200 kWh /rok/dom

7200 x 0,1519 = 1093 zł

7200 x 0,2447 = 1761 zł

Opłąty abonamentowe to ok 70 zł rocznie.

Różnica 668 zł.

Nie wszędzie musisz mieć piece dynamiczne, statyczne też się przydadzą jako podstawowe (systemowe) ogrzewanie. Dynamiczne w pomieszczeniach rzadziej użytkowanych.

Ja bym szedł w prąd. Gaz to dla mnie dodatkowe ryzyko nie warte 700 zł rocznie.

P.S. Sam mam obecnie gaz, ale ogrzewałem wcześniej prądem i propanem w innych lokalizacjach.

Inną sprawą wartą przemyślenia jest wspólny kocioł gazowy dla 2 mieszkań z podzielnikami ciepła. To już 180 m2 i inaczej wtedy nalezy spojrzeć na inwestycje.

Bo nici z bezpieczeństwa jeśli sąsiad podłaczy gaz :(

A ... piece akumulacyjne zawsze możesz zabrać do nowego domku :)

Według mnie wygląda to tak:

GZ50 1kWh = 0.1519 zł

T.nocna 1 kWh= 0.2447 zł

Różnica 668 zł.

Nie wszędzie musisz mieć piece dynamiczne, statyczne też się przydadzą jako podstawowe (systemowe) ogrzewanie. Dynamiczne w pomieszczeniach rzadziej użytkowanych.

P.S. Sam mam obecnie gaz, ale ogrzewałem wcześniej prądem i propanem w innych lokalizacjach.

Z ceną prądu się zgadzam (bo to nawet nie trzeba nic liczyć). Co do GZ to wyszedł Ci taniej niż mi - to zapewne kwestia założeń (u mnie 0.85 sprawność instalacji, 36MJ/m3). Wiadomo, że może się to wahać i tak naprawdę pewny byłbym tylko wtedy gdybym miał taką instalację i widział zużycie. Tak czy inaczej nie warto, zwłaszcza że musiałbym ciągnąć dłuugi gazociąg do mojej posesji. A dlaczego piszesz, że dynamiczne w żadziej użytkowanych pomieszczeniach?? Chciałbym korzystać tylko i wyłacznie z dynamicznych we wszyskich pomieszczeniach i nie grzać I taryfą wcale.

Ja nie uwzględniałem sprawności. Podałem tylko ceny z cennika.

Odnośnie statycznych. Wyobrażmy sobie salon gdzie przebywamy stale lub często. Można tam wstawić statyczny i tak go wyregulować aby dawał stale temp. 21C. (musi być odpowiednio duży). Pozostałe pomieszczenia z dynamicznymi aby czasami móc zmniejszyć temperaturę ( i zaoszczędzić).

Pozwoli to obniżyć koszty inwestycji... sam musisz przemyśleć czy warto (styatyczny ok 50% mniej)

I dochodzi frajda z tłumaczeniem znajomym że ogrzewasz prądem i masz tak niskie rachunki.

a masz 100% pewności że będą niskie? w tym cały szkopuł... może dałoby się założyć 2 liczniki : jeden dla gości żeby sie móc pochwalić i ten na który pójdzie prąd z ogrzewania - żeby po cichu płacić krocie ale żeby nikt nie wiedział i nie śmiał się z Ciebie za Twoimi plecami... ;)

I dochodzi frajda z tłumaczeniem znajomym że ogrzewasz prądem i masz tak niskie rachunki.

a masz 100% pewności że będą niskie? w tym cały szkopuł... może dałoby się założyć 2 liczniki : jeden dla gości żeby sie móc pochwalić i ten na który pójdzie prąd z ogrzewania - żeby po cichu płacić krocie ale żeby nikt nie wiedział i nie śmiał się z Ciebie za Twoimi plecami... ;)

będą trochę wyższe niż gazowe. O stały procent. Użytkownik takiego ogrzewania musi być swiadom tego co robi i racjonalnie pożytkować energię.

Ten co jest nieświadom to nawet przy paleniu "kaloszami" będzie narzekał że drogo i trudno ...

Z punktu widzenia ekologii prąd nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Ale dla tych 90m2 bym się zdecydował.

Mam gaz ziemny na działce i nie zdecydowałem się na jego podłączenie - będę grzał prądem.

przeczytaj sobie pierwszy post z tego wątku:

http://forum.muratordom.pl/energia-elektryczna-zalamka,t123224.htm

Poczytałem coś takiego: http://biznes.interia.pl/news/ta-podwyzka-nas-dobije,1062741

Poza tym widzę regularnie rachunki ogrzewających gazem. Jak mi przyjdzie oszczędzać to napalę w kominku. Gaz to sobie do samochodu założyłem i w 4 miesiące oszczędzam tyle że starczy na rok grzania domu prądem :-) A mam jeszcze dwa auta bez gazu :-(

Zamiast gazu wolałbym już spalać mazut lub glicerynę odpadową.