darzur 19.02.2008 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Jeżeli gaz ziemny jest dostępny to faktycznie warto się zastanowić, bo wychodzi troche taniej. Natomiast w sytuacji kiedy go nie ma to wszystkie inne porównywalne komfortem źródła są droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 19.02.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Jeżeli gaz ziemny jest dostępny to faktycznie warto się zastanowić, bo wychodzi troche taniej. Natomiast w sytuacji kiedy go nie ma to wszystkie inne porównywalne komfortem źródła są droższe. jeśli chodzi o koszty bieżące: GZ: ok 16 gr/kWh (teoretycznie, jeśli nie kantują na azocie) prąd nocny: ok 30 gr/kWh, może gdzieś bywa taniej drastyczna różnica na korzyść prądu jest w inwestycji - instalacja z kotłownią i gazem to prawie 3x instalacja na prąd. (ok 12 tys : ok 35 tys pln) wniosek - w energooszczędnym domu nie ma sensu przepłacać 20 parę tys za instalację gazową bo zwróci się za 10-15 lat jeśli w ogóle. Gaz drożeje szybciej niż prąd w zabytkowym budynku czyli kłopotach z ociepleniem... hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 19.02.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Jeżeli gaz ziemny jest dostępny to faktycznie warto się zastanowić, bo wychodzi troche taniej. Natomiast w sytuacji kiedy go nie ma to wszystkie inne porównywalne komfortem źródła są droższe. jeśli chodzi o koszty bieżące: GZ: ok 16 gr/kWh (teoretycznie, jeśli nie kantują na azocie) prąd nocny: ok 30 gr/kWh, może gdzieś bywa taniej Witam No chyba wszędzie taniej i to sporo . U mnie 23 gr pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.02.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Mam gaz ziemny na działce i nie zdecydowałem się na jego podłączenie - będę grzał prądem. przeczytaj sobie pierwszy post z tego wątku: http://forum.muratordom.pl/energia-elektryczna-zalamka,t123224.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darzur 19.02.2008 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 GZ: ok 16 gr/kWh (teoretycznie, jeśli nie kantują na azocie) prąd nocny: ok 30 gr/kWh, może gdzieś bywa taniej drastyczna różnica na korzyść prądu jest w inwestycji - instalacja z kotłownią i gazem to prawie 3x instalacja na prąd. (ok 12 tys : ok 35 tys pln) w zabytkowym budynku czyli kłopotach z ociepleniem... hm... U mnie wygląda to trochę inaczej. GZ: ok. 5,50 PLN/100MJ (GZ-50, 36MJ/m3, sprawność całkowitą instalacji przyjąłem na poz. 85%) prąd: ok. 6,80 PLN/100MJ (tylko taryfa nocna, piece akumulacyjne) Prąd jest drożej ale nie drastycznie. Różnica w kosztach instalacji to pewnie ok. 10 kPLN więc nie jest źle - a mam niesamowitą łatwość sterowania. Co do ocieplenia to chcę zrobić termos w środku (bo na zewnątrz ocieplić nie mogę) - powinno być w miarę OK, przy zastosowaniu reku do wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 19.02.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Też robię termos i też ocieplenie od wewnątrz....i też rekuperację. Na podłodze 12 cm styro, ściany 22 cm styro, nad głową 30 cm wełny. Ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne - myślę, że moje 95 m2 zrobię za 10 tysi plus z 5 konwektorów Dimplex lub Noirot. Koza. Okna supertermo (w tym 50% fixy). Wszystko. Kiedyś zastanawiałem się nas akumulacyjnymi piecami. Coś mnie jednak oświeciło by "spożytkować" akumulator jakim jest jastrych. Po pierwsze taniej, a po drugie w opiniii wielu forumowiczów - bardziej komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darzur 19.02.2008 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Też robię termos i też ocieplenie od wewnątrz....i też rekuperację. Na podłodze 12 cm styro, ściany 22 cm styro, nad głową 30 cm wełny. Ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne - myślę, że moje 95 m2 zrobię za 10 tysi plus z 5 konwektorów Dimplex lub Noirot. Koza. Okna supertermo (w tym 50% fixy). Wszystko. Kiedyś zastanawiałem się nas akumulacyjnymi piecami. Coś mnie jednak oświeciło by "spożytkować" akumulator jakim jest jastrych. Po pierwsze taniej, a po drugie w opiniii wielu forumowiczów - bardziej komfortowo. Ja nie mam możliwości zrobienia akumulacyjnej podłogówki, narazie nie wiem czy strop wogóle wytrzyma jakąkolwiek wylewkę - robię mieszkanie na piętrze. Podłogi ocieplać nie zamierzam, bo pode mną będzie mieszkał sąsiad, który też zimą musi ogrzewać. Tak więc temperatura poniżej mnie będzie zimą oscylowała w okolicach 20-22C, co będzie mnie dodatkowo dogrzewało. Na ściany i sufity chcę dać 12-15cm płyt z wełny, oczywiście nowe okna i to powinno już w miarę przyzwoicie trzymać ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.02.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Darzur ... błąd który popełniasz obecnie to szacunkowe przeliczenia cen nośników energii w Twoim regionie.Według mnie wygląda to tak: GZ50 1kWh = 0.1519 złT.nocna 1 kWh= 0.2447 zł brutto 90m2 x 80 kWh/m2/rok = 7200 kWh /rok/dom 7200 x 0,1519 = 1093 zł7200 x 0,2447 = 1761 zł Opłąty abonamentowe to ok 70 zł rocznie.Różnica 668 zł. Nie wszędzie musisz mieć piece dynamiczne, statyczne też się przydadzą jako podstawowe (systemowe) ogrzewanie. Dynamiczne w pomieszczeniach rzadziej użytkowanych.Ja bym szedł w prąd. Gaz to dla mnie dodatkowe ryzyko nie warte 700 zł rocznie.P.S. Sam mam obecnie gaz, ale ogrzewałem wcześniej prądem i propanem w innych lokalizacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.02.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Inną sprawą wartą przemyślenia jest wspólny kocioł gazowy dla 2 mieszkań z podzielnikami ciepła. To już 180 m2 i inaczej wtedy nalezy spojrzeć na inwestycje. Bo nici z bezpieczeństwa jeśli sąsiad podłaczy gaz A ... piece akumulacyjne zawsze możesz zabrać do nowego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darzur 20.02.2008 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Według mnie wygląda to tak: GZ50 1kWh = 0.1519 zł T.nocna 1 kWh= 0.2447 zł Różnica 668 zł. Nie wszędzie musisz mieć piece dynamiczne, statyczne też się przydadzą jako podstawowe (systemowe) ogrzewanie. Dynamiczne w pomieszczeniach rzadziej użytkowanych. P.S. Sam mam obecnie gaz, ale ogrzewałem wcześniej prądem i propanem w innych lokalizacjach. Z ceną prądu się zgadzam (bo to nawet nie trzeba nic liczyć). Co do GZ to wyszedł Ci taniej niż mi - to zapewne kwestia założeń (u mnie 0.85 sprawność instalacji, 36MJ/m3). Wiadomo, że może się to wahać i tak naprawdę pewny byłbym tylko wtedy gdybym miał taką instalację i widział zużycie. Tak czy inaczej nie warto, zwłaszcza że musiałbym ciągnąć dłuugi gazociąg do mojej posesji. A dlaczego piszesz, że dynamiczne w żadziej użytkowanych pomieszczeniach?? Chciałbym korzystać tylko i wyłacznie z dynamicznych we wszyskich pomieszczeniach i nie grzać I taryfą wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.02.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Ja nie uwzględniałem sprawności. Podałem tylko ceny z cennika. Odnośnie statycznych. Wyobrażmy sobie salon gdzie przebywamy stale lub często. Można tam wstawić statyczny i tak go wyregulować aby dawał stale temp. 21C. (musi być odpowiednio duży). Pozostałe pomieszczenia z dynamicznymi aby czasami móc zmniejszyć temperaturę ( i zaoszczędzić). Pozwoli to obniżyć koszty inwestycji... sam musisz przemyśleć czy warto (styatyczny ok 50% mniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 20.02.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Może to coś (choć już trąci myszką) przybliży temat ogrzewania i wszelkich niuansów z tym związanychhttp://www.kotly.pl/ogrzewanie.php pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.02.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 I dochodzi frajda z tłumaczeniem znajomym że ogrzewasz prądem i masz tak niskie rachunki. Wielu kopara opadnie jak porównają to ze swoimi Tego nie da się wycenić Jak to mówią w MAsterCard - to jest bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 20.02.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 A to już może bardziej aktualnehttp://www.instalacjebudowlane.pl/3742-23-40.htmpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.02.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Ten węgiel coś mi się nie zgadza. Ceny > 400 zł za tonę dają większe ceny kWh. I trzeba pamiętać o wątpliwej jakości węgla oraz o oszustwach w jego dystrybucji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darzur 20.02.2008 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Zakładam użycie wyłącznie pieców z rozładowaniem dynamicznym. Często ponad połowę doby spędza się poza domem więc nie chciałbym wtedy niepotrzebnie grzać. Tygodniowy sterownik pogodowy jest jak najbardziej wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.02.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 I dochodzi frajda z tłumaczeniem znajomym że ogrzewasz prądem i masz tak niskie rachunki. a masz 100% pewności że będą niskie? w tym cały szkopuł... może dałoby się założyć 2 liczniki : jeden dla gości żeby sie móc pochwalić i ten na który pójdzie prąd z ogrzewania - żeby po cichu płacić krocie ale żeby nikt nie wiedział i nie śmiał się z Ciebie za Twoimi plecami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.02.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 I dochodzi frajda z tłumaczeniem znajomym że ogrzewasz prądem i masz tak niskie rachunki. a masz 100% pewności że będą niskie? w tym cały szkopuł... może dałoby się założyć 2 liczniki : jeden dla gości żeby sie móc pochwalić i ten na który pójdzie prąd z ogrzewania - żeby po cichu płacić krocie ale żeby nikt nie wiedział i nie śmiał się z Ciebie za Twoimi plecami... będą trochę wyższe niż gazowe. O stały procent. Użytkownik takiego ogrzewania musi być swiadom tego co robi i racjonalnie pożytkować energię. Ten co jest nieświadom to nawet przy paleniu "kaloszami" będzie narzekał że drogo i trudno ... Z punktu widzenia ekologii prąd nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Ale dla tych 90m2 bym się zdecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.02.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Mam gaz ziemny na działce i nie zdecydowałem się na jego podłączenie - będę grzał prądem. przeczytaj sobie pierwszy post z tego wątku: http://forum.muratordom.pl/energia-elektryczna-zalamka,t123224.htm Poczytałem coś takiego: http://biznes.interia.pl/news/ta-podwyzka-nas-dobije,1062741 Poza tym widzę regularnie rachunki ogrzewających gazem. Jak mi przyjdzie oszczędzać to napalę w kominku. Gaz to sobie do samochodu założyłem i w 4 miesiące oszczędzam tyle że starczy na rok grzania domu prądem A mam jeszcze dwa auta bez gazu Zamiast gazu wolałbym już spalać mazut lub glicerynę odpadową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 21.02.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Ciekawe jak to wpłynie na rynek samochodów na gaz ziemny ... 30% podwyżki spowoduje że prąd w 2 taryfie będzie droższy tylko o ok 3 gr więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts