Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kredyt w millenium

pepe28

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W banku PEKAO SA o zmianie oprocentowania dowiadywaliśmy się z comiesięcznych zawiadomien o spłacie najbliższej raty, tuż przed płaceniem... nie było żadnego indywidualnego pisma, tylko "proszę zabezpieczyć środki na koncie w kwocie (.......)"- przez ostatnie miesiące kwota ta ulegała podwyższeniu...

przecież o tym czy marża jest stała przez cały okres kredytowania mamy w umowie, na to chyba najbarzdziej powinniśmy zwracać uwagę. Takie jest moje zdanie, marżę spłacamy przez cały okres kredytowania a prowizję płacimy tylko jeden raz tak samo jest z wyceną i pozostałymi kosztami kredytu

Ewkast

Cześć

Ja rozpocząłem ten post bo mnie millenium rozczarował i ty zastanów sie

bo ratę teraz wyliczą ci małą a za 6 miesięcy będziesz miała taką jak ja, albo większą.Także sie zastanów chyba że zarabiasz dużo i cię to nie przeraza.

Oprocentowania teraz rosną wibory i inne ukryte sztuczki banków dla nas laików niezrozumiałe

Ewkast

Cześć

Ja rozpocząłem ten post bo mnie millenium rozczarował i ty zastanów sie

bo ratę teraz wyliczą ci małą a za 6 miesięcy będziesz miała taką jak ja, albo większą.Także sie zastanów chyba że zarabiasz dużo i cię to nie przeraza.

Oprocentowania teraz rosną wibory i inne ukryte sztuczki banków dla nas laików niezrozumiałe

przecież to jest oczywiste w każdym banku rata będzie wzrastała jeżeli WIBOR idzie w górę tego nie unikniesz

Byłem w Millennium i mam pewne wątpliwości... może ja czegoś nie rozumiem, albo ktoś chce mi wmówić że czarne jest białe :p

Doradca przeprowadził symulację, z której wynikały następujące dane:

oprocentowanie: 3,56% (SR+0,8% marży)

kwota kredytu: 200.000,00 zł (kredyt w CHF)

Okres kredytowania: 300 miesięcy

I najważniejsze - rata kredytu: 1.113,23 zł (rata nie zawiera ubezpieczeń)

I tu moja wątpliwość... liczyłem różnymi kalkulatorami i mnie wychodzi rata około 1.050 zł (uwzględniając spread). Zawsze wydawało mi się że matematyki nie da się oszukać... policzyłem więc jakie musiałoby być oprocentowanie aby rata wyszła taka jak w symulacji. Wyszło mi, że taka rata będzie przy oprocentowaniu wyższym o 0,5% czyli 4,06%.

Zapytałem o to doradcę, a ten stwierdził że te kalkulatory nie liczą dobrze, bo nie uwzględniają wszystkich parametrów... :o

Co o tym myślicie?

Witam. Też stoję przed wyborem kredytu zastanawiam się jeszcze nad ofertą City Bank Handlowy, wygląda ciekawie zwłaszcza co do marż, prowizji itd. Milenium też doradcy polecają, ale obawiam się że nie robią tego z dobrej woli tylko większej marży od tegoż banku akurat w tym momencie.

Ważnym dla mnie jest wcześniejsza spłata kredytu: brany na 18 lat w kwocie 110000 zł, mam zamiar spłacić to w ciągu 5-6 lat i mam pytanie czy lepiej jest brać raty równe czy malejące, kiedy najmniej zapłacę odsetek bankowi ( w skali całego czasu trwania kredytu przy wcześniejszych nadpłatach). Proszę o podpowiedź

Acha nie należy tak się cieszyć brakiem prowizji przy nadpłatach, gdyż prawdopodobnie wówczas wymagany jest aneks do umowy koszt min. 100 zł

Witam

Ja też jak narazie jestem zdecydowana na Millenium, ale...

Mam pytanie. Czy w innych bankach też stosują zasadę, że do czasu wybrania ostatniej transzy kredytu spłacamy tylko odsetki - bez kapitału ?

Nie wiem czy to tylko w tym banku czy wszyscy tak mają. Bo jeśli między wybraniem 1 transzy i ostatniej upłynie np rok, to nic nie zyskuję przez ten czas. Mało tego - spłacam co m-c kilkaset złotych. Hmm.

pozdrawiam

Renata :-?

• 1 month później...
Cześć

Jak narazie Millenium nie sprawuje się dobrze.

Na wizyte rzeczoznawcy czekałam 3 tygodnie.

Minął już miesiąc (wniosek złożony 28 lutego) i decyzji brak.

Poczekam jeszcze 1 tydzień i składam do innego banku.

Faktycznie niezbyt się starają... W moim przypadku, od złożenia wniosku do podpisania umowy kredytowej upłynęło 16 dni :)

Moim zdaniem zamiast polecać lub nie polecać konkretnego banku, lepiej przeanalizować parametry kredytu jakie oferuje na tle innych ofert. Wczoraj pisałem o tym w wątku "Opłacalność refinansu". Tu część tekstu przytoczę.

Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na:

1) jakie są - prowizja i inne opłaty płacone bankowi na dzień dobry,

2) jaka jest wysokość oprocentowania kredytu w skali rocznej, w tym jaka konkretnie jest marża banku,

3) od czego zależy zmiana oprocentowania (zmianę powinna wywoływać wyłącznie zmiana któregoś Liboru (Wiboru) i to powinno być jasno napisane w umowie),

4) jakie są konsekwencje wcześniejszej spłaty kredytu - czy jest jakaś prowizja, a jeśli tak, to przez ile lat obowiązuje,

5) jakie są prognozy zmiany Liboru (Wiboru) na najbliższe lata (tego konkretnie, który ma być wstawiony do umowy).

W przypadku kredytów walutowych ważne są jeszcze:

6) jaki jest spread (czyli różnica między kursem kupna obcej waluty w PLN a jej sprzedaży) stosowany przez bank (politykę w tym zakresie bank może oczywiście zmienić, ale można sprawdzić jaki stosował w ostatnich latach),

7) jakie są prognozy zmiany kursu danej waluty.

Inne sprawy są mniej istotne.

Ad1. Są banki oferujące kredyty hipoteczne z zerową prowizją i zerowymi wszelkimi opłatami na dzień dobry.

Ad2. Marża 1,5 punktu procentowego nie jest czymś nadzwyczajnym. Można znaleźć ofertę z marżą 1,3 lub może nawet niższą.

Ad.3. Niestety Wibory i Libory poleciały w górę w ostatnich kilku-, kilkunastu miesiącach. A dlatego, że gospodarka światowa przeżywa lekki kryzys, a w Polsce inflacja wzrosła i przekracza teraz 4%. I to przekłada się na wyższe odsetki płacone od kredytów praktycznie we wszystkich bankach, bo jest regułą, że stopa oprocentowania kredytu jest sumą marży banku i Wiboru lub Liboru.

Ad.4. Są banki oferujące kredyty, których wcześniejsze spłacenie nie wiąże się z żadną prowizją. Często jeśli zerowa jest prowizja na dzień dobry, to występuje prowizja za wcześniejszą spłatę lub odwrotnie.

Ad.6. Wysokości spreadu są różne w różnych bankach - niestety żaden bank nie rezygnuje z tej ukrytej formy marży kredytów walutowych.

Radzę każdemu kredytobiorcy jedno - przed podpisaniem umowy kredytowej, zwłaszcza kredytu hipotecznego, należy wypytać bank bardzo dokładnie o sposób obliczania rat kapitału i odsetek, aby każdą zmianę harmonogramu spłat kredytu można było samemu dokładnie wyliczyć. I podobnie, aby samodzielnie wyliczyć wszystko inne związane z kredytem, tj. aby zrozumieć na czym polegają np. konsekwencje spraedu przy kredycie walutowym. Tego trzeba się po prostu nauczyć, ale zapewniam, że tylko raz na całe życie. A wtedy gdy bank przyśle nowy harmonogram spłat kredytu, to tylko się go sprawdza w ciągu paru minut, a nie jest on niespodzianką.

Flexus- czy marża Banku- mam tu na myśli Millenium zależy tylko od wysokości wkładu własnego, czy można ją negocjować niezależnie od tego.

Słyszałem również, że w Millenium nie ma z góry ustalonej wysokości transzy i etapu budowy jaki powinienem zakończyć aby przyznano mi kolejną transzę. Po prostu w chwili gdy potrzebuję dodatkowe środki idę do banku, przedstawiam dziennik budowy i zdjęcia i uzysluję kolejną transzę. Czy to prawda?

W wielu bankach jest tak, że na początku określasz, co zrobisz za daną kwotę i tyle otrzymujesz kasy. Jeśli coś nie wyjdzie i jej zbraknie to niestety nie dostanie się kolejnej transzy.

MY dziś jedziemy do Millenium podpisać umowę po trzech tygodniach od złożenia wniosku, myślę, że szybko udało nam się załatwić ten kredyt. Co do transz to rzeczywiście sam decydujesz ile chcesz wziąć pieniędzy tylko że pierwsza transza nie może przekroczyć 50% kredytu, jeżeli kwota kredytu przekroczy 50% to wtedy jest kontrola inwestycji, ale to my decydujemy ile chcemy wziąć pieniędzy

a mam pytanie czy ktoś może miał taką sytuację: weźmiemy pierwszą transzę na budowę domu wiadomo, że od razu nie wydamy wszystkich pieniędzy i część z nich chcielibyśmy włożyć na lokatę progresywną zresztą też w Millenium, niby pani w banku powiedziała, że tak można zrobić jak najbardziej tylko przed wypłatą kolejne transzy trzeba udokumentować już te pieniądze, że są wbudowane. Tylko ja zastanawiam się czy czasem bank nie zarzuci mi, że wykorzystuję kredyt nie zgodnie z umową? Chociaż z drugiej strony to nie inwestuję w jakiś fundusz tylko w lokatę progresywną z której w każdej chwili mogę wypłacić pieniądze. czekam na odp może ktoś tak zrobił?