poszukiwana 01.04.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 dziś w Millenium zmiana Libor (3 mies.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 01.04.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 niestety ale cóż poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 02.04.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Nawiążę do wypowiedzi na temat spreadu vs spłat w walucie bez przeliczania na PLN. Pani na infolinii powiedziała prawdę, że Mille nie zrezygnowało ze spreadu w standarcie. Jednak jeśli spłacasz w walucie to możesz go uniknąć, bo koszt spreadu "realizuje się" w momencie spłaty raty. Jeśli da się spłacać kredyt walutą, to plus jest taki, że nie jesteśmy narażeni na wyższą różnicę między kursem kupna a sprzedaży stosowaną w banku (niż w NBP - na marginesie spread w NBP wynosi ok 2,5%, w bankach średnio 4,5%) oraz podwyższenia kursu przez bank na dzień spłaty. Ale dla nas spread będzie wtedy wynosił różnicę między kursem kupna waluty w banku w dniu wypłaty kredytu, a kursem kupna waluty w kantorze/innym banku w dniu, w którym go kupujemy. Pisałem o tym gdzieś, ale: w Mille libor i wibor zmieniany (aktualizowany) jest co kwartał i brany z ostatniego dnia roboczego poprzedniego kwartału - czyli dziś obowiązuje ten z 31 marca i będzie obowiązywał przez 3 miesiące. Marża w Mille zależy zwłaszcza od wkładu, ale też od kwoty kredytu (dwa przedziały - do 100k i powyżej 100k). Negocjacje wchodzą w grę teoretycznie zawsze, ale praktycznie jeśli ktoś nie jest vipem to od kwoty ok 350k wzwyż. Okres karencji do wypłaty ostatniej transzy jest standardem we wszystkich bankach. W większości z nich można wtedy kredyt nadpłacać, ale też nie widzę w tym sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.04.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 a mam pytanie czy ktoś może miał taką sytuację: weźmiemy pierwszą transzę na budowę domu wiadomo, że od razu nie wydamy wszystkich pieniędzy i część z nich chcielibyśmy włożyć na lokatę progresywną zresztą też w Millenium, niby pani w banku powiedziała, że tak można zrobić jak najbardziej tylko przed wypłatą kolejne transzy trzeba udokumentować już te pieniądze, że są wbudowane. Tylko ja zastanawiam się czy czasem bank nie zarzuci mi, że wykorzystuję kredyt nie zgodnie z umową? Chociaż z drugiej strony to nie inwestuję w jakiś fundusz tylko w lokatę progresywną z której w każdej chwili mogę wypłacić pieniądze. czekam na odp może ktoś tak zrobił? Możesz robić lokaty. Naturalne też jest, że nie wydaje się kasy w ciągu 3 dni od wypłaty transzy tylko to trwa. Nie masz obowiązku tracić na inflacji i innych zmianach. Chodzi tylko o to, żeby przed kolejną transzą to co masz zrobione na budowie odpowiadało sumie wypłaconych już wcześniej transz. Poza tym - z samego faktu pozostawienia kasy na koncie nic nie wynika, możesz w to miejsce wydawać inną kasę - mi się tak zdarza, nawet w momencie występowania o transzę mam lokaty. Kredyt nie oznacza, że masz mieć zero na koncie. To nie ich sprawa. A poza tym w Millennium najwięcej (jeśli nie chcesz blokować kasy na lokacie rocznej) dostaniesz pewnie na rachunku premia online - to prawie jak rachunek bieżący - możesz na niego cały czas wpłacać i wypłacać raz w miesiącu za darmo, a kolejne wypłaty za 5 zł. Oprocentowanie aktualnie 5.5% (przy kredycie hipotecznym i zobowiązaniu się do przelewania wynagrodzenia do millenet) Można to rozplanować odpowiednio. Tam sobie trzymaj kasę po wypłacie transzy. Jeśli kredyt w CHF to aktualnie nawet można zarobić więcej niż odsetki od kredytu wynoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 03.04.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Witam Po 35 dniach otrzymałam dziś decyzję z Millenium. I jestem w szoku. Ale .....może się nie znam więc zapytuję. LTV w moim przypadku wynosi 57% więc chyba nieźle. Zadeklarowałam że mam swój wkład własny w gotówce na poziomie niemal 1/3 wartości domu. I wiecie jaką decyzję otrzymałam ?? Że wypłata ostatniej transzy nastąpi po udokumentowaniu wydatkowania całych środków własnych. To chyba nie jest normalne ??? Już zdążyłam przez te 35 dni jak oni myśleli nad decyzją wydać (zapłacić ekipie)ponad 38 tysięcy.Więc nie mam tyle na koncie co przy składaniu wniosku. Poza tym nie mam teraz ochoty na dokumentowanie jak sobie tego życzą ( a oczywiście miało nie byc żadnych rachunków, faktur itp) co zrobiłam przez ten czas z kasą. Czy tak jest w każdym banku ??? Czy tylko może ja mam takie "szczęście " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 03.04.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 To, że Mille wypłaca ostatnią transzę po włożeniu w budowę deklarowanego i pokazanego (bo przecież trzeba pokazać, że ma się pieniądze na kącie czy mieszkanie do sprzedania, żeby bank uznał wkład własny) to jest standard. Z dokumentowaniem wydatków mamy tu dwie kwestie. Jeśli chodzi o rozliczanie transz kredytu - bank wymaga zdjęć i dziennika, ale jeśli chodzi o wydanie deklarowanego wkładu własnego, może poprosić o udokumentowanie. W przypadku, gdy ktoś buduje z kredytu a jako wkład deklaruje mieszkanie, w którym mieszka (zamierza je sprzedać), to można ustalić jako ostatnią transzę jakąś minimalną kwotę - czyli wypłacić prawie cały kredyt jednak przed sprzedażą mieszkania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 03.04.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Tak,ale...Ja na dziś mam: swoją działkę - 30 arów. Uzbrojoną. Wartą ponad 60.000.Do tego w trakcie budowy dom - czyli w fundametach ponad 50 tys. i ściany (jutro kończymy ten etap).Do tego zadeklarowałam 1 z mieszkań do sprzedaży. Bo mam obecnie 2 - połączone wewnętrznie. A do tego gotówka ( ponad 100 tys.)Czy to mało???? Ale nie chcę wydawac najpierw swojej kasy a dopiero potem bankowej.Po prostu drażni mnie zaglądanie mi do portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 04.04.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 My też w umowie dostaliśmy, że musimy udokumentować przed wypłatą ostatniej transzy wkład własny . U nas jest taka sytuacja, że jeszcze nic na działce nie było wbudowane tylko leżały materiały, rzeczoznawca wycenił je na 35 tyś i przed wypłatą ostatniej transzy mamy udokumentować te materiały czyli oczywiste, że jeśli są to materiały na ściany to przed wypłatą ostatniej transzy będą one już wbudowane. a Renia sprawdź jak masz zrobiony kosztorys przez rzeczoznawcę bo np. u nas pomimo, że mamy materiały to w cały kosztorysie mamy tylko 1% poniesionych już wydatków na dokumentację a w pozostałych punktach mamy 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 04.04.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 a udokumentowanie w Millenium to dziennik budowy i zdjęcia a nie faktury i to masz zapisane w umowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 04.04.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 My też w umowie dostaliśmy, że musimy udokumentować przed wypłatą ostatniej transzy wkład własny . U nas jest taka sytuacja, że jeszcze nic na działce nie było wbudowane tylko leżały materiały, rzeczoznawca wycenił je na 35 tyś i przed wypłatą ostatniej transzy mamy udokumentować te materiały czyli oczywiste, że jeśli są to materiały na ściany to przed wypłatą ostatniej transzy będą one już wbudowane. a Renia sprawdź jak masz zrobiony kosztorys przez rzeczoznawcę bo np. u nas pomimo, że mamy materiały to w cały kosztorysie mamy tylko 1% poniesionych już wydatków na dokumentację a w pozostałych punktach mamy 0 a udokumentowanie w Millenium to dziennik budowy i zdjęcia a nie faktury i to masz zapisane w umowie U mnie jest dokładnie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 04.04.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 To pewnie rzecz w tym że od czasu kiedy widział budowę rzeczoznawca - miesiąc - do dziś sporo się zmieniło.Na zestawieniu kosztów były to pozycje do poniesienia a obecnie ja te koszty juz poniosłam.Czyli jak rozumiem najlepiej się na tym wyjdzie jak się zrobi korektę tego naszego kosztorysu i jako udział własny wpisze się tylko działkę i fundamenty ze ścianami - bez gotówki????Dobrze myślę ?Już jestem skołnna zrezygnować i złożyć wniosek gdzie indziej. Ale czy to dobra decyzja ? Czy w innych bankach tez tak kombinują ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 04.04.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 To pewnie rzecz w tym że od czasu kiedy widział budowę rzeczoznawca - miesiąc - do dziś sporo się zmieniło. Na zestawieniu kosztów były to pozycje do poniesienia a obecnie ja te koszty juz poniosłam. czyli jak już je poniosłaś to na zdjęciach będzie to widoczne w kosztorysie był to koszt do poniesienia Ty przed wypłatą transzy już go poniosłaś więc oni zaliczą to już na poczet Twojego wkładu własnego. Ja jak dostałam umowę z Millenium też chyba z 5 razy pytałam się w jaki sposób będę musiała udokumentować ten wkład własny i pani w banku to samo mi powiedziała jeżeli na kosztorysie był to koszt do poniesienia a na zdjęciach widać, że jest to zrobione to wszystko w porządku co innego jakbyś wzięła transzę np.50 tyś z tego wydałabyś 30tyś a już złożyła dyspozycję o wypłatę następnej transzy to wtedy przyczepiliby się ale jeżeli weźmiesz 50 tyś a na zdjęciach i wg kosztorysu będzie wynikało, że wydałaś już 75tyś to te 25tyś nadwyżki zaliczą Ci już jako wkład własny Według mnie tak właśnie to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 07.04.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 To mam jeszcze jedno (?) pytanie.Czy kwoty transz i daty wypłaty transz wpisane we wniosku są wiążące czy da się potem to zmienić ?Przy kwocie 250.000 czy jest możliwa wypłata 1 transzy np. w wyskokości 120 tys a potem 130 tys ?Bo mam wrażenie że bankowi bardzo zależy na rozciągnięciu w czasie pomiędzy wypłatą pierwszej a ostatniej transzy.Jak to jest u Was ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 07.04.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 To mam jeszcze jedno (?) pytanie. Czy kwoty transz i daty wypłaty transz wpisane we wniosku są wiążące czy da się potem to zmienić ? Przy kwocie 250.000 czy jest możliwa wypłata 1 transzy np. w wyskokości 120 tys a potem 130 tys ? Bo mam wrażenie że bankowi bardzo zależy na rozciągnięciu w czasie pomiędzy wypłatą pierwszej a ostatniej transzy. Jak to jest u Was ???? Nie przypominam sobie, abym we wniosku wpisywał kwoty i daty wypłaty transz. Mam pełną dowolność, z zastrzeżeniem że transze powinny być wypłacone przed upływem 24 miesięcy od podpisania umowy. Jeśli chodzi o I transzę, to w praktyce nie może ona przekraczać 50% kwoty kredytu, więc w twoim przypadku nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 07.04.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 My bierzemy cały kredyt w kwocie 160 tyś i pierwszą transzę chcemy 79tyś ale dopiero gdzieś za dwa trzy tygodnie będziemy brali więc wtedy okaże się czy nie ma problemu chociaż pani w banku zapewniała, że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 07.04.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Dzięki za info.Ja dokumenty złożyłam w Expanderze i stąd wolę dopytać jeszcze na forum.Bo do analityka z Millenium nie mam dojścia.W moim wielkim mieście nie ma ani Expandera ani Millenium więc łatwiej mi tutaj pytać niż jechać kilkadziesiąt kiliometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 15.04.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 cześć Jeśli chodzi o Millenium i Expandera chyba zacznę im tworzyć czarne PR. Wniosek złożony 28 lutego, rzeczoznawca był 11 marca, decyzja - 31 marca i ....... dalej nic. Nie możemy podpisać umowy bo .... pani analityk (chyba tylko z nazwy) ciągle coś tam nie pasuje, a to mamy pokazać ile kasy wydaliśmy na budowę od złożenia wniosku- udokumentować rachunkami, a to ile dziś mamy na koncie bo nie wie co widział rzeczoznawca. Jak dla mnie to jakiś horror. Gdyby to dotyczyło osób którzy nie mają kasy i zdolność kredytową na tzw. styk to rozumiem, ale my mamy własną dużą działkę 30 ar, 1/3 kasy na budowę w gotówce, dochody powyżej progu podatkowego, zero innych kredytów i dalej źle. Czy tylko ja mam takiego pecha w banku Millenium czy komuś też się tak trafilo ???? Totalna niekompetencja. Tylko zastanawiam się czy ze strony banku czy zawala Expander. Stawiam na bank. Brrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 15.04.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 cześć Jeśli chodzi o Millenium i Expandera chyba zacznę im tworzyć czarne PR. Wniosek złożony 28 lutego, rzeczoznawca był 11 marca, decyzja - 31 marca i ....... dalej nic. Nie możemy podpisać umowy bo .... pani analityk (chyba tylko z nazwy) ciągle coś tam nie pasuje, a to mamy pokazać ile kasy wydaliśmy na budowę od złożenia wniosku- udokumentować rachunkami, a to ile dziś mamy na koncie bo nie wie co widział rzeczoznawca. Jak dla mnie to jakiś horror. Gdyby to dotyczyło osób którzy nie mają kasy i zdolność kredytową na tzw. styk to rozumiem, ale my mamy własną dużą działkę 30 ar, 1/3 kasy na budowę w gotówce, dochody powyżej progu podatkowego, zero innych kredytów i dalej źle. Czy tylko ja mam takiego pecha w banku Millenium czy komuś też się tak trafilo ???? Totalna niekompetencja. Tylko zastanawiam się czy ze strony banku czy zawala Expander. Stawiam na bank. Brrrr Dla mnie szokiem jest to co piszesz bo my wniosek złożyliśmy chyba ok 5 marca 14 był rzeczoznawca a 25 decyzja umowę podpisaliśmy 1 kwietnia, wszystko przebiegło bez zakłóceń, też od złożenia wniosku do czasu podpisania umowy wydaliśmy już trochę na budowę ze swoich pieniędzy ale nikt nas nie prosił o udokumentowanie tego a już tym bardziej nikt nie sprawdzał stan konta aktualnie, w decyzji a później w umowie mamy tylko zaznaczone, że przed wypłatą trzeciej transzy musimy udokumentować wniesienie wkładu własnego ale o tym to już pisałam wcześniej chyba tu rzeczywiście dużo zależy od profesjonalizmu osoby z którą mamy do czynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 15.04.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Moje przygody z Millennium już prawie należą do przeszłości, ale krótkie resumee:grudzien 2005 - zaczynamy rozglądać się za bankiem,który da nam malutki kredycik (40-50k) na remont góry domu. styczeń 2006 - to będzie millennium. najciekawsza oferta, PKO ma podobnie, ale tu przyjdzie ich rzeczoznawca ocenić nieruchomość, a pana którego wysyła Millennium znam, i ten nie robi przeszków - tzn. nie zaniża. styczeń 2006 - składam komplet (tak mi się wydaje) dokumentów. Pełnia szczęścia.koniec stycznia - połowa kwietnia 2006 - przepychanki z millennium, ciągle czegoś brakuje, ciągle jakieś wątpliwości analityków,ciągle jakieś utrudnienia, zaczynam się wściekać, a jedyne słowa od faceta w banku to "napisze im maila" i "zadzwonie jak coś będę wiedział" Doprowadzony do szewskiej pasji piszę 3-stronnicową skargę do centrali. 3 dni po wysyłce telefon z Banku "decyzja gotowa"...Dalej idzie z górki - dostaję kasę w jednej transzy, moj remont się przeciąga, piszę o przedłużenie okresu na wykazanie "spożytkowania" środków do końca listopada - nie robią problemów. Więc - generalnie załatwianie kredytu to katastrofa, podobnie jak kompetencja niektórych pracowników (sam jestem prawnikiem i coś o obrocie nieruchomościami, księgach wieczystych i kredytach wiem), ale później kiedy już klient jest "ich", to nie mogę na nic narzekać. Spłacam też regularnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 15.04.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 u2collectorCzyżbyś też podlegał pod ten sam region co ja ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts