kasia 23 18.04.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 To pewnie rzecz w tym że od czasu kiedy widział budowę rzeczoznawca - miesiąc - do dziś sporo się zmieniło. Na zestawieniu kosztów były to pozycje do poniesienia a obecnie ja te koszty juz poniosłam. Czyli jak rozumiem najlepiej się na tym wyjdzie jak się zrobi korektę tego naszego kosztorysu i jako udział własny wpisze się tylko działkę i fundamenty ze ścianami - bez gotówki???? Dobrze myślę ? Już jestem skołnna zrezygnować i złożyć wniosek gdzie indziej. Ale czy to dobra decyzja ? Czy w innych bankach tez tak kombinują ??? A jak to jest gdy jako wkład własny wykazujemy tylko działkę na której stanie dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 18.04.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Szczerze- nie wiem. Pewnie prościej. Ja nie rozmawiałam z pracownikiem banku i pewnie w tym jest problem. Osoba z Expandera nie była po prostu kompetentna. Co z tego że deklarowałam inną kwotę jako właśne zaangażowanie. Pewnie do banku to nie dotarło Bank teraz żąda ode mnie abym wszystko co widniało na wyciągu bankowym włożyła w budowę. A ja nie to miałam na myśli. oooooooo Sądzę że najlepiej będzie popytać w samym banku i to baaardzo dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 18.04.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 oj Renia współczuję Ci, chyba to ten doradca tak się zna na wszystkim i dlatego przeciąga Wam się ten kredyt, ja już nie raz przekonałam się, że jak człowiek sam wszystkiego dopilnuje to ma a pośrednicy to najgorsze co może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yapko 19.04.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 A czy udało się Wam zapisać dodatkowe opłaty w umowie czy raczej odwołują się do tabeli opłat i prowizji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 20.04.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 mam pytanie bo banki to niemoja profesja jak to jest z kredytem hipotecznym,chcemy wziasc z mezem na 100tys kredycik na budowe domu,dom by byl pod hipoteke.i teraz pytanie czyjezeli dom jest pod hipoteke to i dzialka ktora posiadamy takze?mamy spory kawalek ziemi i chcemy go pozniej sprzedac zeby splacic ten kredyt niesttey przez 5 lta musimy sobie czekac.a jak bank bedzie siedzial na dzialce to chyba raczej nieda rady sprzedac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 24.04.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mam jeszcze jedno pytanie. Jak jest korzystniej dla klienta - kiedy bank aktualizuje LIBOR co miesiąc czy tak jak robi to Millenium - co 3 miesiące ??? Może mnie ktoś oświecić ? Gdy pytałam o kredyt i składałam wniosek w lutym to oprocentowanie było 3,71, a teraz jak jest gotowa umowa to jest już 3,835 %. A kolega który ma w Multibanku i tam jest co miesiąc nadal ma 3,71 %. Hmmmmmm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 24.04.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 mam pytanie bo banki to niemoja profesja jak to jest z kredytem hipotecznym,chcemy wziasc z mezem na 100tys kredycik na budowe domu,dom by byl pod hipoteke.i teraz pytanie czyjezeli dom jest pod hipoteke to i dzialka ktora posiadamy takze?mamy spory kawalek ziemi i chcemy go pozniej sprzedac zeby splacic ten kredyt niesttey przez 5 lta musimy sobie czekac.a jak bank bedzie siedzial na dzialce to chyba raczej nieda rady sprzedac działka też, bo cała nieruchomość ma jedną księgę wieczystą zresztą dom bez ziemi byłby już ruchomością spytać najlepiej w konkretnym banku, jak oni rozwiązują tego typu problemy jest bowiem możliwość wydzielenia części nieruchomości i wyłączenia jej spod hipoteki banku (i tym samym sprzedania bez konieczności zwrotu kredytu), jednak każdy bank ma własne przepisy i umowy regulujące wówczas kwestię kredytu (np. oprocentowanie może wzrosnąć, bo Wasz wkład własny zmaleje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 24.04.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 mysweetbabys chyba najlepiej byłoby podzielić działkę i założyć drugą księgę wieczystą, a hipotekę założyć tylko na tej z domem Co do Millenium i splaty we frankach - to nieprawda że trzeba się zdecydować raz na zawsze. Można to zmieniać w trakcie trwania umowy. Oczywiście nie co miesiąc. Najbardziej opłacalne dla osób nie zarabiających w złotówkach i mających dostęp do taniej waluty (właściciel kantoru ). Zakładany jest specjalny rachunek walutowy z którego potrącana jest rata. Można też wtedy spekulować i kupować walute nie w dniu spłaty kredytu ale wtedy gdy np. jest hossa na giełdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 24.04.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mam jeszcze jedno pytanie. Jak jest korzystniej dla klienta - kiedy bank aktualizuje LIBOR co miesiąc czy tak jak robi to Millenium - co 3 miesiące ??? Może mnie ktoś oświecić ? Aktualnie oferta Millenium jest atrakcyjniejsza. No chyba że Libor zacząłby drastycznie spadać. Raczej w to nie wierzę. Ale wtedy to nie byłoby powodu do zmartwień Genralnie nie jest to jakiś strasznie istotny czynnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 01.08.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Odgrzewam stary wątek Potrzebuję odpowiedzi na pytanie, na które dostałem sprzeczne informacje od pracownika millennium oraz infolinii. Przymierzam się do wybrania ostatniej transzy (kredyt we frankach), zostało mi do wzięcia załóżmy 10tys.zł (zgodnie z umową), ale wg millennetu jest ok 6tys. franków. Co zrobi teraz millennium: a. wypłaci 10tys zł. b. wypłaci xx zł czyli 6tys. franków razy aktualny kurs czyli 6000x2,71=16260zł W oddziale banku twierdzą że "a", na infolinii że "b" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 01.08.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 millennium kwotę kredytu określa w umowie w złotówkach (o ile nie masz jakiejś wyjątkowej).to jest stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.08.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 wypłaci 10 tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 05.08.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 to zależy czy kwota kredytu jest określona we frankach czy w złotówkach.Jak były rozliczane poprzednie transze?My mamy kredyt we frankach 360 tys zł co dawało w 2007 r ok 150 tys franków, pierwsze dwie transze były po dość niskim kursie, ostatnie 16 tys franków które zostało było przeliczone po "dobrym kursie" dzięki czemu nie straciliśmy na wypłacie kredytu.Jeśli masz zagwarantowaną kwotę kredytu w zł to dostaniesz te 10 tys, jeśli we frankach to dostaniesz ilość franków które pozostały w przeliczeniu na zł, jednakże nie więcej niż kwota kredytu w zł z dnia podpisania umowy, tak przynajmniej jest w nordei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.08.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Izulku masz kredyt w Millenium? Doczytałam że w nordei. Ja pisze o Millenium. Właśnie jestem po złożeniu wniosku na ostatnią transzę dlatego mam świeże informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 05.08.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 NIe, mam właśnie w nordei i tam jest tak jak opisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.08.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 No tak. Pytanie było o Millenium dlatego nie dzieliłam sytuacji na kredyt z wysokością w CHF i w PLN bo tam ci dają kwotę w złotych a przy każdej transzy wypłacają zgodnie z kursem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 05.08.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 czyli w Millenium jest zagwarantowana stała kwota kredytu w złotówkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.08.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 dokładnie. bierzesz kwote w złotówkach i wszystkie transze składają ci się na tą sumę. a nie wiesz ile weźmiesz CHF - to zależy od kursu w dniu wypłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 05.08.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 NO tak, w takim wypadku Twoja odpowiedź jest jak najbardziej prawidłowa mojej proszę nie czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.08.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Ależ nie. Bardzo dobrze że to szczegółowo opisałaś bo ktoś kto by nie doczytał że to tylko w Millenium mógłby odnieść do swojego kredytu dajmy na to w PKO a tam z tego co pamiętam jest tak jak u Ciebie A tak każdy się zastanowi jak to u niego konkretnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts