szejens 13.02.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Ponieważ jestem akurat na etapie budowy ścian fundamentowych chciałbym zapytać Was jak izolowaliście fundamenty. pyt 1. Czy dawaliście izolację między ławą a ścianą fundamantowa pyt 2. Czy dysperbitem smarowaliście ścianę fundamentowa i na to szło ocieplenie i folia kubełkowa czy ocieplenie kładliście bezpośrednio na ścianę bez dysperbitu? pty 3. jeżeli dysperbit szedł na ścianę fundamentową to czy z obu stron czy tylko od zewnętrznej Jutro ekipa zaczyna murować więc prosiłbym o szybkią odpowiedź jakie sa Wasze doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.02.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 pyt 2. Czy dysperbitem smarowaliście ścianę fundamentowa i na to szło ocieplenie i folia kubełkowa czy ocieplenie kładliście bezpośrednio na ścianę bez dysperbitu? Z tego co pamiętam to się smaruje ścianę, a potem ocieplenie. Tak, żeby w razie przejścia wody/wilgoci przez ocieplenie, miała się na czym zatrzymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 13.02.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Czy dawaliście izolację między ławą a ścianą fundamantowa tak, 2 x papa na lepiku Czy dysperbitem smarowaliście ścianę fundamentowa i na to szło ocieplenie i folia kubełkowa czy ocieplenie kładliście bezpośrednio na ścianę bez dysperbitu? izolacji pionowej nie robiłem, uważam że jest to sztuka dla sztuki, zrobić dobrze jest strasznie trudno, a jak ma być zrobione tyle o ile to uważam że nie warto. ale u mnie grunt przepuszczalny [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.02.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 1. Tak 2. Tak, ale bez "cudownej folii" 3. Z obu stron i z góry Nie pasował mi ten niepomalowany pasek. (Moja działka to czasami akwen) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 13.02.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 3 razy tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 13.02.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ponieważ izolacji pionowej nie robiłem, uważam że jest to sztuka dla sztuki, zrobić dobrze jest strasznie trudno, a jak ma być zrobione tyle o ile to uważam że nie warto. [/b] to mogę wiedzieć po co to? Czy dawaliście izolację między ławą a ścianą fundamantowa tak, 2 x papa na lepiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 14.02.2008 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Dzięki za Wasze uwagi. Robimy 3 x tak. Włąnei ekipa zaczeła układać papę na ławie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukstein 14.02.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Witam. Podpinam się do tematu i chciałbym podzielić sie moimi doswiadczeniami związanymi zbudową i izolacją ściany fndamentowej w zimie .Niestety moja ekipa dała sie zwieść ciepłej pogodzie pod koniec listopada i zaizolowała nie wyschnietą jeszcze ścianę fundamentową dysperbitem , do tego rozcienczonym wodą , a na to od zewnatrz styropian z klejem i siatką nim dysperbit zdażył wyschnąć . Wieczorem po zakończeniu roboty spadł obfity snieg a nastepnie chwycił mróz - trzymał przez parę dni . Zasypaliśmy wykopy ale sciana wystaje do 1,20m nad ziemie.Efekt- dysperbit od wewnetrznej strony sciany odpada płatami wraz z zaprawą murarską -ta wypełniajaca wieksze przestrzenie między bloczkami (rapówki brak )juz odpadła zwłaszcza tam gdzie dostała więcej dysperbitu . Co ciekawe tam , gdzie chłopaki murowali zaprawa z wieksza iloscią plastyfikatora ( okazało się że rano jak betoniarka była zimna to dawali nawet 3x wiecej niż zalecane) to dysperbit w ogóle nie złapał i odpadł bez śladu . Dodatkowo wkurzył mnie fakt że przed zaizolowaniem rozmawiałem z szefem ekipy i jednoczęnie moim kierownikiem budowy o informacji na choboku z dysperbitem - nie stosować ponizej 5 st. ale odpowiedział że nawetlekki mróz mu nie szkodzi i jest o.k. Nie wspomniał mi że jest specjalny dysperbit do pracy w zimie . Jestem tą sytuacją załamany i teraz czekam na dłuższy okres ocieplenia żeby wszystko zeskrobac , zrobić rapówke i powtórnie zaizolować .3 miesiące w plecy . Nie wiem jak wygląda dysperbit pod styropianem ale obawiam sie że podobnie . Styropianu chyba nie zerwę a zrobię dobrą izolacje na zewnątrz . Grunt u mnie piaszczysty więc woda nie stoi , chodż pobliska rzeka może raz na paredziesiąt lat podlać ławy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 14.02.2008 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 To czekajcie bo się gubię. Wyczytałem że rapówka to forma tynku na ścianach fundamentowych. Czy zawsze sie ja kładzie czy to należy traktować jako opcję która jak bedzie to ok a jak nie to tez nic się nie stanie? to po pierwsze a po drugie jaka jest kolejność warstw bo do tej pory myślałem że powinna ona wygladać tak ściana fundamentowa - dysperbit - styropian - klej - siatka - folia kubełkowa Jeżeli się mylę proszę poprawcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 14.02.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Ja nie robiłem rapówki - raczej nic nie daje, a może odpadać jak zrobią niedokładnie. Co do Dysperbitu to można malować wilgotne fundamenty ale powłoka musi później wyschnąć. U mnie ekipa pomalowała fundamenty dwa razy rozcieńczonym Dysperbitem - nie podobało mi się i pomalowałem sam nie rozcieńczonym dwa razy czekając aż każda warstwa wyschnie i chyba się nie pomyliłem bo po jakimś czasie odkopując pewien fragment ławy izolowany przez ekipę niewiele z dysperbitu pozostało tam gdzie zrobiłem sam jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.02.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 ściana fundamentowa - dysperbit - styropian - klej - siatka - folia kubełkowa Jeżeli się mylę proszę poprawcie Chyba ten klej i siatka są zbędne. Na temat folii kubełkowej też krążą różne opinie. Patrz co niżej pisał Krzysztofik. Czyli powinno wystarczyć - dysperbit i styropian. Ewentualnie możesz go zabezpieczyć od zewnątrz zwykłą folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 14.02.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Jeśli styropian to klej siatka i ponowne smarowanie.Lepszy byłby styrodur, którego nie trzeba chronić przed wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 14.02.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 budulec1 napisał to mogę wiedzieć po co to? dziwi mnie że nie rozumiesz ja uważam że izolacja pozioma musi być co do pionowej izolacji uważam tak jak napisałem wyżej że jest to sztuka dla sztuki, takie mam zdanie czytając fachowe materiały na temat poprawnego wykonania izolacji pionowej doszedłem do wniosku że jeżeli mam coś robić aby tylko zrobić to lepiej nie robić wcale, proponuje poczytać o izolacji pionowej ścian, to jest wyższa szkoła jazdy boję się że wysmarowanie mazidłem ścian nie mieścić się w pojęciu dobrze wykonanej pionowej izolacji. Ale każdy robi tak jak mu pasuje. ja nie zrobiłem i śpię spokojnie jeżeli ktoś ma odmienne zdanie niech robi pionową izolację, najważniejsze że też będzie spał spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 14.02.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 dziwi mnie że nie rozumiesz ja uważam że izolacja pozioma musi być Oczywiście, że musi, ale w Twoim przypadku (u innych również) musi być pomiędzy ścianą fundamentową a ścianą parteru. Dawanie izolacji poziomej na ławie fundamentowej przy braku izolacji poziomej jest... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 14.02.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 budulec1 a o kapilarnym podciąganiu wilgoci z grunty słyszał? a wie na jaką wysokość potrafi tak kapilarnie wilgoć podejść ? może masz odmienne zdanie ale ja zrobiłem tak i śpię spokojnie, inny zrobi inaczej i też się w nocy zrywał nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 14.02.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 A ja mam inne pytanie do szanownego gremiumIzolacja pozioma – kiedyś robiłem tak. Papa podkładowa (na tekturze) wywinięta 3 razy na tzw agrafkę. Przestrzeń pomiędzy warstwami papy wypełniona lepikiem na gorąco – gdyż według starej zasady to lepik jest izolatorem a papa tylko zbrojeniem. W dzisiejszych czasach taka zabawa to absurd. Więc moje pytanie brzmi, – jeżeli zastosuje papę termozgrzewalną to lepiej jest ją złożyć na pól i położyć na ściance fundamentowej czy pociąć na paski szerokości wynikającej z szerokości muru (oczywiście z zakładem na beton posadzki) i pierwszą warstwę przygrzać do tych powierzchni a następnie przygrzać do niej 2 warstwę papy, – co radzicie? A może jednak wrócić do starych metod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 14.02.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 budulec1 a o kapilarnym podciąganiu wilgoci z grunty słyszał? a wie na jaką wysokość potrafi tak kapilarnie wilgoć podejść ? może masz odmienne zdanie ale ja zrobiłem tak i śpię spokojnie, inny zrobi inaczej i też się w nocy zrywał nie będzie. Dlatego napiałem, że konieczna tylko nie w tym miejscu. W tym miescu mogą układać jako wspomaganie zwolennicy izolacji pionowej. U Ciebie to pomorze jak umarłemu kadzidło. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom.Pakość 14.02.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Jeśli styropian to klej siatka i ponowne smarowanie. Lepszy byłby styrodur, którego nie trzeba chronić przed wodą. A to nie wpłynie negatywnie na styropian? Z tego co słyszałem po posmarowaniu fundamentów, trzeba poczekać aż mazidła wyschną i dopiero styropian. Chodzi tu podobno o odparowanie rozpuszczalników, aby nie rozpuściły styropianu. Więc jak damy jak piszesz izolację płynną na styropian, to może dojść do w/w. Dobrze rozumuję? Ja planuję tak: w poziomie: ława - papa termozgrzewalna (koniecznie) - bloczki bet. - papa termozgrz. - ściana nośna w pionie: ściana fund. - np. dysperbit czy jakiś inny roztwór - styropian - folia kubełkowa, Krzysztofik i tu pytanko z prośbą o odpowiedź: dlaczego nie folia?Pełni tu funkcję i hydroizolacyjną i dodatkowo zabezpiecza styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 14.02.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 ............. Krzysztofik i tu pytanko z prośbą o odpowiedź: dlaczego nie folia?Pełni tu funkcję i hydroizolacyjną i dodatkowo zabezpiecza styropian. Owszem folia ale nie kubełkowa i dokładnie połączona z izolacją na dole, w co nie wierze że sie uda. Generalnie, żadna izolacja pionowa nie jest dobra jeśli nie jest robiona z "sercem". Wypada wspomniec, że elementom betowym woda nie szkodzi i potrafią transportować wode do góry. Dlatego im więcej przgród poziomych, tym lepiej. Jeśli nie ma szczelnej izolacji pionowej, reszta istnieje bez sensu. Dlatego izolować należy dokładnym smarowaniem. Pamiętać należy iż woda to jeden z zywiołów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 15.02.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 temat wymiera albo nikt nie chce się ze mną zadawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts