Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja wilgociowa fundamentów

Recommended Posts

http://www.izolacja.marbet.com.pl/index.php?str=4&ido=39&lang=pl

(Nie dotykałem tego ale to chyba to samo co styrodur)

A izolacja pozioma poziomu "0" będzie "dachem" dla tego co poniżej - a jeśli chodzi o link to powyżej.

KB na urlopie? :wink:

http://www.muratordom.pl/images/icopal_art_spons_12d.jpg

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za podjęcie tematu :wink: Z kierownikiem jest taki problem że mieszka obecnie 300 km od nas, mieszkamy we Wrocławiu a budujemy się pod Krakowem. Niestety nie wszystko da się przedyskutować przez telefon. Zresztą tak jak pisałam nie jesteśmy przekonani do wersji kierownika ze zwykłym styropianem.

Na stronie marbetu wyczytaliśmy własnie że przy drenażu stosuje sie płyty izodren + geowłóknina, ale po rozeznaniu w hurtowniach wygląda na to że nikt tego nie stosuje w ten sposób.

Co do zabezpieczenia od góry izolacji + folii problem jest taki, że ściany piwnicy nie są tak samo głęboko na całym obwodzie, miejscami wystają ok. metra lub nawet więcej nad ziemię. Wydaje mi sie, że te części nie powinny być okryte folią, trzeba ją niżej przyciąć, a izolacja termiczna pójdzie oczywiście wyżej. Boimy się jednak dostawania się wody między styropian a folię...

Niektórzy producenci styropianów ekstrudowanych, np DOW nie zalecają dawania już żadnej folii na warstwę ocieplenia. Może tak zrobić?

Niektórzy producenci styropianów ekstrudowanych, np DOW nie zalecają dawania już żadnej folii na warstwę ocieplenia. Może tak zrobić?

nie to, że nie zalecają, tylko jest to zbędne

izoluj ścianę czym chcesz, nawet papą termo, a styrodur, czy też np hydromax bez niczego, oczywi scie pod cokół wystający z ziemi trzeba zaciągnąć klejem z siatką, a pod to najlepiej "zarysować" powierzchnię ocieplenia

• 2 years później...
Mam pytanie co do izolacji fundamentów. Mój wykonawca chce robić hydroizolacje (dysperbit, styrodur, folia) w 5 dni od wylania ścian fundmentowych (beton b25). Nie wiem czy to ma sens teraz jak one sa mokrusieńkie bo leje cały czas + takie zupełnie świeże jeszcze :(. POMOCY!