cichoo 07.05.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Ja znawcą nie jestem robiłam raz przedpokój. Ale wiem, że zwykła emulsja pokryje w całości ścianę. Ja bym zrobiła to dwuetapowo np: najpierw zamalowała zwykłą emulsją a później bejcą zafarbowaną na jakis kolor zrobiła przecierkę... Jeżeli źle mówię - poproszę o korektę bo nie robię tego na codzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alterka 07.05.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Bardzo piękne i inspirujące Wasze dokonania. Zaraziłam się i też chcę zrobić coś na moich skromnych ścianach. Mam pytanko. Czy zamiast Goldbanda mogę użyć Rotbanda Knaufa, bo mam koło siebie Bricomarche i tam jest tylko Rotband. Chcę formować ręcznie ornamenty na strukturze na ściankach (może mi się uda...?). Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 12.05.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Super wyglądaję Wasze dzieła, ja przygodę z tynkami strukturalnymi dopiero bedę zaczynać, chciałabym spróbowac zrobić coś w stylu poniżej, czy ktoś mógłby mi podpowiedziec jak się do tego zabrać? bardzo proszę o ewentualne wskazówki doświadczone osoby http://images46.fotosik.pl/123/ea9a4673b09e2777med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 12.05.2009 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Wg mnie jest to rodzaj artystycznej ryciny. Nie bedzie łatwo to odtworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 13.05.2009 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Dzięki Mayland za odpowiedź. Ja kombinuję to sobie tak - najpierw struktura - tu własnie niewiem jaka, a później w tej strukturze wydłubac te kwiatki i z leksza pomalować, też niewiem czym. Pytanie, czy struktura jest tak długo mokra, ze zdążę podłubac w niej zanim wyschnie... Nie mam kompletnie doświadczenia w tych sprawach... Ostatnio tylko walnęłam "szablon" na ściane bez szablonu, z pędzelka, w stararym mieszkaniu, zeby zakryc maziaje mojego 3 letniego artysty ale to prostsza sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichoo 14.05.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 A moze po nałożeniu tynku rzucić obraz z rzutnika i po prostu ciekawsze linie wyżłobić "kalkując" ? Ja bym tak zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 15.05.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Dzięki Cichoo za pomysł,afktycznie można by tak zrobić.Tylko pytanie jak długo taki tynk schnie, czy po nałożeniu go naściane nie bedzie już zbyt suchu żeby w nim dłubać.I jaką farbką pomalować te kwiatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichoo 15.05.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 zastanawiam się, czy to faktycznie było robione w mokrym tynku i jak mocne są te wyżłobienia... na zdjęciu kiepsko widac- czy sa one regularne czy nie.. może w twardym lub lekko przyschniętym dłutko rzeźbiarskie nie narobi zbyt dużych postrzępień... ja bym chyba jakimś cienkim igłowym dłutem to robiła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiula_81 16.05.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Super wyglądaję Wasze dzieła, ja przygodę z tynkami strukturalnymi dopiero bedę zaczynać, chciałabym spróbowac zrobić coś w stylu poniżej, czy ktoś mógłby mi podpowiedziec jak się do tego zabrać? bardzo proszę o ewentualne wskazówki doświadczone osoby http://images46.fotosik.pl/123/ea9a4673b09e2777med.jpg http://forum.muratordom.pl/post2622296.htm?highlight=#2622296 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 17.05.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 u mnie ścianka wyszła jak poniżej;-0 W rzeczywistości kolor jest bardziej miedziany. Robiłem na razie tylko "próbną" ścianę w przedpokoju i chyba dalej będę coś kombinował. Po kolei:- grunt- klej do marmuru mapei- wzór zrobiony wałkiem-- grunt (następnego dnia)- farba akrylowa dekorala (jakaś ruda)- bejca satynowa z barwnikiem kasztan (przecierana zwykłą gąbką)- werniks miedziany (równiez przecierana gąbka) http://img38.imageshack.us/img38/4207/pict4516.jpg http://img32.imageshack.us/img32/8680/pict4538.jpg http://img194.imageshack.us/img194/4605/pict4550.jpg http://img194.imageshack.us/img194/1209/pict4555.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 18.05.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Uciu, dla mnie bąba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichoo 18.05.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 pięknie!! podoba mi sie bardzo - i ja bym tylko taką ścianę zostawiła w przedpokoju - resztę gładką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichoo 18.05.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 rozumiem, ze grunt został wymieszany z klejem do marmuru? Czy inaczej? Możesz po kolei bardziej szczegółowo napisac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 18.05.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 rozumiem, ze grunt został wymieszany z klejem do marmuru? Czy inaczej? Możesz po kolei bardziej szczegółowo napisac? 1 dzień: - sciana wydrapana, wymyta - przemalowana gruntem (jakiś amigrunt za 9zł z castoramy) 2 dzień: - położony klej do marmuru mapeia, odciśnięty wzór 3 dzień: - pomalowane gruntem, nastepnie przemalowane 2 razy farbą dekorala (jakaś ruda - kolor mogę podać wieczorem) 4 dzień: - pędzlem przemalowane bejcą zabarwioną barwnikiem kasztan (2 tubki na 1l bejcy) - malowane 2 razy i za każdym razem przecierane zwykłą gąbką z biedronki:-) tak by wiecej bejcy było we wgłębieniach. 5 dzień: - pędzlem przelamowane werniksem miedzianym (równiez przecierane gąbka) Tak to wyglądało po kolei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichoo 18.05.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Dzięki! Tyle już mi wystarczy. Ja żółtodziób lekki i to mi rozjaśniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eda79 18.05.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 rozumiem, ze grunt został wymieszany z klejem do marmuru? Czy inaczej? Możesz po kolei bardziej szczegółowo napisac? 1 dzień: - sciana wydrapana, wymyta - przemalowana gruntem (jakiś amigrunt za 9zł z castoramy) 2 dzień: - położony klej do marmuru mapeia, odciśnięty wzór 3 dzień: - pomalowane gruntem, nastepnie przemalowane 2 razy farbą dekorala (jakaś ruda - kolor mogę podać wieczorem) 4 dzień: - pędzlem przemalowane bejcą zabarwioną barwnikiem kasztan (2 tubki na 1l bejcy) - malowane 2 razy i za każdym razem przecierane zwykłą gąbką z biedronki:-) tak by wiecej bejcy było we wgłębieniach. 5 dzień: - pędzlem przelamowane werniksem miedzianym (równiez przecierane gąbka) Tak to wyglądało po kolei. a jaki to wałek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 18.05.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 a jaki to wałek??? taki jak ze zdjęcia LeoAureus (ona pokazywał w tym wątku ścianę w kolorze burgund zrobioną takim wałkiiem). W LeriyMerlin jest duży ich wybów. zdjęcie autorstwa Leo: http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/ZmianarozmiaruDSC07706.jpg zapomniałem dodać, że po tym jak klej z odciśniętym wzorem wyschnął ścianę przetarłem papierem ściernym by zlikwidować ostre krawędzie wzorów. Potem był grunt , farba itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 19.05.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 uciu jak dla mnie to re-we-la-cja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 19.05.2009 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Dla,mnie również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 19.05.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 dzięki;-) teraz planuje dalsze zmiany w mieszkanku i domku bo i materiału zostało i chęci są, tylko czasu brak:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts