Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mayland

Recommended Posts

http://i54.tinypic.com/21d4i37.jpg

Deska testowa :)

Po jakim czasie od nałożenia tego tynku wyrównywałeś te zadziory?

Dziś robiłem coś takiego: Klej na ścianę cienka warstwa i pojechałem wałkiem takim pluszowym - z długim włosiem. Powstał bardzo ładny baranek. Po około 15-20 minutach zagładziłem zadziory szpachelką 10cm. Struktura wyszła mi zupełnie inna. Zastanawiam się jak by ta struktura wyglądała po jeszcze dłuższym czasie??

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://i54.tinypic.com/21d4i37.jpg

Deska testowa :)

Dokładnie taką samą strukturkę zrobiłem, ale u Ciebie wyszedł ładny równy kolor, a u mnie wyszły plamy. Nie wiem, czy to dlatego, że gruntowałem i grunt nierówno złapał, czy co?. A tak w ogóle to malujecie strukturkę przed bejcowaniem jakąś białą farbą?? A może to wina bejcy??

Dokładnie taką samą strukturkę zrobiłem, ale u Ciebie wyszedł ładny równy kolor, a u mnie wyszły plamy. Nie wiem, czy to dlatego, że gruntowałem i grunt nierówno złapał, czy co?. A tak w ogóle to malujecie strukturkę przed bejcowaniem jakąś białą farbą?? A może to wina bejcy??

Akurat na tej desce nie nakładałem gruntu wogóle, tylko pędzlem nałożyłem farbę, myślę że to zalety farby lateksowej. Na ścianach oczywiście będzie nałożony grunt śnieżki i dopiero na to farbę śnieżki. Mam nadzieję że nie popełniłeś błędu malując tynk jakimś gruntem podtynkowym typu uni grunt, do tego celu są Grunty podkładowe i raczej należy stosować grunt tej samej firmy co farby.

Po jakim czasie od nałożenia tego tynku wyrównywałeś te zadziory?

Dziś robiłem coś takiego: Klej na ścianę cienka warstwa i pojechałem wałkiem takim pluszowym - z długim włosiem. Powstał bardzo ładny baranek. Po około 15-20 minutach zagładziłem zadziory szpachelką 10cm. Struktura wyszła mi zupełnie inna. Zastanawiam się jak by ta struktura wyglądała po jeszcze dłuższym czasie??

:) A więc to po jakim czasie robisz zadziory zależy tylko od ciebie, od tego jak dużą powierzchnię tynku nakładasz na raz, jak grubo nakładasz tynk, i od tego czym robisz te zadziory. No wiadomo czas też ma znaczenie bo tynk zastyga. Ja najpierw nakładałem tynk na około 2m ściany dość grubo i jechałem od góry w dół małym wałkiem (12cm szer) szybko jednak zmieniłem technikę i nakładałem 1 metr ściany i w sumie od razu krótkimi ruchami w dół zaciągałem tynk robiąc zadziory, po czym zamaczałem sam wałek w zaprawie i poprawiałem tam gdzie chciałem więcej i większe zadziory, okazało się że im wałek był bardziej oblepiony zadziory wychodziły lepsze :) przeszlifowałem dopiero po konkretnym przeschnięciu.

No to teraz ja. ;]

Przy tym efekcie proponuje walek strukturalny czyli taki nietypowy,generalnie nie ma nazwy jest to walek do tynku z cekowa z taka folia.strukture powinno sie robic odrazu po nalozeniu tynku a zeby nie wysychal tynk na łaczenia bo w tedy bedza widoczne te łaczenia.Jeżeli chodzi o uni grunt (uni grunt nazwa zastrzeżona dla Atlas) rozwieje mit ktory krazu w srud ludzi on nie nadaje sie pod farby ze wzgledu na duze sterzebie szkła wodnego ktory powoduje slizganie sie farby i brak przyszepnosci powoduje odpadanie farby płatami.Proponuje stosowac grunty typowe pod farbe ktore sa produkowane przez producentow farb np.Śnieżka grunt akurat ja ten grunt zawsze stosuje i moim zdaniem jest jak narazie najlepszym gruntem lateksowym(tak na markinesie jedynym na rynku).Kolejnym mitem jest fakt ze niby Śnieżka ma slabe farby i tutaj was zaskocze puki co 16% rynku polskiego zajmuja wlasnie oni co najlepsze jedyna Polska firma na rynku ktora sie utrzymuje pozatym na medal wymyslili innowacje technologiczne dodatkow do farb i co jest w tym najlepsze za o wiele nizsza cene niz konkurecja.Jeżeli chodzi o Bejce do scian poplamic sciane jest bardzo latwo ze wgledu na to iż bejce te sa z reguly silnie transparentne tz. kazda roznica grubosci warstwy powoduje przyciemnienie tego miejsca dlatego tez w z zaleznosci od efektu nalezy uzyc takiego nazedzie a zeby roznomiernie rozetrzec bejce jezeli ma to byc w miere jednolity kolor proponuje gabke.

Jeżeli chodzi o uni grunt (uni grunt nazwa zastrzeżona dla Atlas) rozwieje mit ktory krazu w srud ludzi on nie nadaje sie pod farby ze wzgledu na duze sterzebie szkła wodnego ktory powoduje slizganie sie farby i brak przyszepnosci powoduje odpadanie farby płatami.

Podsumowując:

UNI GRUNT z ATLASA nie nadaje się pod farby typu śnieżka, dulux i te inne...

Kupiłem już Atlasa i co teraz.... ????

Pod żadne farby sie nie nadaje.Propozycja do sklepu i oddac ewentualnie istnieje mozliwosc rozcieczenia z woda z godnie z proporcja podana na opakowaniu a żeby zlikfidowac szklo wodne.Jest rewelasyjnym gruntem ale pod plytki czy pod gladz.

W pełni masz rację :) Ale ja i tak w żadnym razie pod żadną farbę bym uni gruntu nie kładł.

Przy tym efekcie proponuje walek strukturalny czyli taki nietypowy,generalnie nie ma nazwy jest to walek do tynku z cekowa z taka folia.strukture powinno sie robic odrazu po nalozeniu tynku a zeby nie wysychal tynk na łaczenia bo w tedy bedza widoczne te łaczenia

http://i56.tinypic.com/2nki0yo.jpg

http://i52.tinypic.com/3020z89.jpg

Takie wałki koszt około 17zł w popularnych marketach :) Ale osobiście nie próbowałem ich na tynku.

• 5 weeks później...

Jeszcze mam taka niepewnosc a propo efektu koncowego...sam tynk strukturalny typu baranek w koncowej postaci na scianie ma forme tzw "baranka" :) Pytanie czy takie dodstkowe uformowanie go w inny wzorek walkiem bedzie ladnie wygladalo? Masz moze jakas fotke przedstawiajaca ten przypadek?

Qrcze..to moj pierwszy raz gdy bede sie bral za "mokra robote" :-) i mam co krok watpliwosci... :>

PS. Fajny kontrast w ilosci twoich postow a moich...a rejestrowalismy sie na forum niemal w tym samym czasie :-)

Musze troszke sie sprezyc i ci dogonie... he he :-)

sek w tym ze zostaly mi 3 wory baranka i szukajac porad jak poprawnie go polozyc natknalem na na "To" miejsce, ktore jak kazdego spokojnie moge powiedziec, zauroczylo mozliwosciami i latwoscia :> w tworzeniu wzorkow na scianie...wiec tak chcialbym mimo wszystko cos z tego baranka jakims waqlkiem uformowac, ciekawe czy to wyjdzie :-?

PS. W postach, spoko spoko :-) u mnie wkrotce 3 z przodu...nie dogonisz mnie tak latwo :-P

;-)

dab baranek nie nadaje się do robienia innych tynków niż .....baranek.

Kiedyś próbowałem zrobić z niego jakieś wzorki ale efekt był mizerny .

Jest jednak jeden sposób na zrobienie z tego tynku w dodatku bardzo mocnego,a mianowicie suchy tynk trzeba przesiać przez sito (np durszlak do makaronu) aby pozbyć się kamyczków.

Jeśli to zrobisz to w ten sposób uzyskasz tynk o wiele lepszy od gotowców za 150-200 zł z jedną wadą że gorzej się go nakłada.

Edytowane przez eesti70

Witajcie strukturalniacy ;]

Uff,przebrnełam przez wszystkie stronice wątku. Jestem wlaśnie przed remontem, stąd pytań para do bardziej doświadczonych.

Na ścianach salonu mam sztruksik, glęboki na 3-4 mm, (w rozne strony, z przewaga pionow , łuków i krzywych) pomalowany jakaś zwykla akrylowka, całkiem fajny, ale już się przejadł. Więc pora na nowe struktury.

1. Czy można zagruntowac istniejącą strukturę np. unigruntem i na to naniesc, powiedzmy umiejetnie, Goldbanda? No troche babrania by bylo, bo rowki trzebaby no jakby pozapychac.

nie chce jakiejs duzej struktury, li tylko delikatna. Bo, moze sie myle, w ten sposob omineloby mnie skrobanie do wzglednie niezabkowanej powierzchni.

2. zostalo mi pol paczki Goldbanda sprzed 5 lat - czy sie nada, czy lepiej nowy?

Będę wdzięczna za fachowe rady;]

Edytowane przez mamamajki