izat 29.07.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 ale śliczne paseczki!!! czym robiłaś? W kwestii patyny pytanie mam wczoraj oglądałam produkt foxa, 1 litr patyny (ponoć na 15-20 m2 wg producenta), kosztuje... 160 PLN... troszkę duzo... trochę tańszy jest werniks metaliczny - 189 zł/3 l przy podobenej wydajności. Znacie coś tańszego w ten deseń ? Kasiu paseczki są robione pacą zębatą chyba tak to się nazywa tą samą co nakładam tynk sprawdź sobie ceny patyn, bejc i werniksów w Leroy Merlin may, następnym razem trzeba będzie ukręcić tynk z pigmentem ale się omiącham mam dwa pigmenty FOX-a, skałę i słonia bodajże czy one się nadają do tego?? czy raczej te do farb a FOX tylko do bejc itp?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 29.07.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 te ceny sa z Leroya właśnie, tylko że dotyczą produktów Foxa... próbowałyście jakichś innych - niemarkowych albo mniej znanych? A czy ktoś próbował wyprodukować farbę strukturalną? w LM znalazłam produkt firmy Unicell http://www.unicell.com.pl/ nazywa się to Decormix, a wygląda jak pokruszony styropian po dodaniu do farby na ścianie uzyskuje się coś w rodzaju tzw. raufazy czy jak tam się ta tapeta do malowania nazywa Szukając tego decormixu, znalazłam info na www, że mają w ofercie też bejce, werniksy, pigmenty itp. Nie wiem jak cenowo ale ten decormix niedrogi jest (17 zł za opakowanie - na 15-25 zł/m2), więc może inne produkty są tańsze niz Fox. Nie wiem jak z jakością. Ktoś stosował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 29.07.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 ooo czyli nie jest tak źle skoro wyszło podobnie :D Leo, Wszystko Ci pięknie wyszło! pytanie czym to malować????????? bo chyba nie wałkiem ..... My nie daliśmy rady wałkiem... pędzlem, takim dosyć dużym i w większości trzeba było nim 'dziubać' w ścianę no i dumam nad kolorkiem chyba zrobię coś w guście Twojej żebyś w razie co poczuła się jak u siebie jakie farby stosujesz?? i jak?? Ja malowałam duluxem pt. Aksamitny burund. czekam na Twoje dalsze dzieła, żebym miała co zgapić Jak cierpliwości starczy (słaby net i ładowanie zdjęć trwa dramatycznie długo) to może dzisiaj się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 29.07.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 "Letko' nie było... Pokój, ciemny bo od północy, w dodatku zadaszony a ja sobie umyśliłam zieleń, taką zgniło-butelkową. W sklepie zakupiliśmy m.in: http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/041.jpg w kolejności: wałek do struktury, zielony pigment, perłowa bejca Primacol, werniks stare złoto tyż Primacol, gąbka do przecierania. Ponadto 25 kg kleju do kamienia i marmuru, padło na ten, bo jest biały, a nie chciałam malować ścian, tylko od razu bejcować, a jak białe pod spodem to ok 'Najsamwprzód' strukturka. Wyszła zupełnie inna niż zamierzona, ale jestem z tego powodu baaardzo zadowolona Żeby wyszła taka jak na zdjęciu to kleju trzeba nałożyć naprawdę bardzo cieniutko, paca musi szorować po ścianie, w innym przypadku wyjdzie moja elewacja i piękna ściana salonowa Arctica I wałek trzeba przyciskać bardzo delikatnie do ściany. Przy dużej powierzchni radzę od czasu do czasu wałek przemyć, bo inaczej robią się fanfrocle. Tak wygląda na surowo: http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC08898.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 29.07.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Następnie rozrobiłam w bejcy pigment, ZIELONY pigment. Dziwił mnie kolor, ale myślę sobie, na pewno na ścianie zzielenieje ta szara breja. Nie zzieleniała Zaczęło się nerwowe poszukiwanie alternatywy, czyli próbowanie wszystkich farb jakie mieliśmy w domu dodając je do bejcy. Nic się nie spodobało. W końcu przypomniałam sobie o beżowym pigmencie którego używałam w sypialni (ale do matowej bejcy), sporządziłam próbkę i spodobało się Poleciałam bejcować, nerwowo dosyć, bo niepewna efektów W miarę przesychania podobało się coraz bardziej. No, połowa pokoju zabejcowana, a co z drugą połową, która miała być trochę jaśniejsza - zielona. I znowu przypomniałam sobie o farbie caffe late, znowu z sypialni. Ale było za mdło, więc dodałam do niej trochę tego beżowego pigmentu. Ufff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 29.07.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Zdjęcia robione wieczorem, sztuczne oświetlenie, ściana ciemniejsza, tutaj mocno za ruda wyszła: (przepraszam za dużą ilość zdjęć, ale nie mogłam się zdecydować które wybrać) http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC08900.jpg http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC08918.jpg Ściana jaśniejsza: http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC08911.jpg I robione w świetle dziennym, ale też nie do końca oddające rzeczywistość, czego żałuję. Ściana ciemniejsza: http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC08934.jpg http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC08939.jpg Chyba najbardziej zbliżony kolor: http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC08943.jpg http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC08944.jpg I kwiatuszek na jasnym tle (tutaj tło wyszło zbyt białe) http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC08941.jpg Muszę jeszcze zrobić zdjęcie jak całość wygląda, ale to jak powieszę zasłonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 29.07.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Leo, cudnie Ci to wyszło!!! rewelka bardzo mi się podoba bejcę stosowałaś przecierkami czy raczej starałaś się po całości?? jak ją nakładałaś?? najpierw bejca z pigmentem a potem co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.07.2008 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Dziewczyny Wasze prace to juz nie amatorszczyzna ale profesjonalne tynki Mi sie podoba to, że wzór wyszedł CI bardzo ładnie. Szczerze mówiąc nie lubię pacy z szablonami. Zawsze mi sie coś przesunie, odklei i sie wkurzam. Nie mam dobrego sposobu na te szablony. A muszę skończyć łazienkę na góze i wymyśliłam sobie tam wzór z szablonu (który muszę też sobie zrobić) miasto nocą. Z tym, ze bedzi emalowany na płasko nie 3D. Do teo mam litery 3D ze styroduru Zobaczymy co z tego wyjdzie. Płytki mam całkiem gładkie, neutralne, spokojne. Nad płytkami kawałek ściany i tam mam to malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 30.07.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Leo, cudnie Ci to wyszło!!! rewelka bardzo mi się podoba Dzięki, mnie też się podoba i strasznie się cieszę, że nie wyszło tak jak sobie umyśliłam bejcę stosowałaś przecierkami czy raczej starałaś się po całości?? jak ją nakładałaś?? najpierw bejca z pigmentem a potem co?? Bejcę leciałam po całości, bo to podstawowy kolor Stąd ten biały klej pod spodem. Ale leciałam gąbką, bardzo szybko i od razu całą ścianę, żeby nie porobiły się 'zakładki' które są okropne. Bejca z pigmentem i już Kuniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 30.07.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Dziewczyny Wasze prace to juz nie amatorszczyzna ale profesjonalne tynki Dziękujemy!!! Ale to chyba nazbyt pochlebna opinia Szczerze mówiąc nie lubię pacy z szablonami. Zawsze mi sie coś przesunie, odklei i sie wkurzam. Nie mam dobrego sposobu na te szablony. U mnie nie przesuwa się, może dlatego że robimy to w dwie osoby, tutaj akurat ja trzymałam szablon przy ścianie a chłop nakładał szpachelką klej. Szło szybciutko i sprawnie. Po wyschnięciu musiałam tylko trochę papierem ściernym i trochę pilnikiem zaokrąglić płatki kwiatków, żeby nie były takie 'kwadratowe'. A muszę skończyć łazienkę na góze i wymyśliłam sobie tam wzór z szablonu (który muszę też sobie zrobić) miasto nocą. Z tym, ze bedzi emalowany na płasko nie 3D. A ja właśnie buszuję w necie w poszukiwaniu fajnych szablonów, bo chyba złapałam szablonowego bakcyla Podobają mi się takie duuużo ponad metr, drogie są Powiedz, jak sama zrobisz szablon??? Do teo mam litery 3D ze styroduru Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nic z tego nie rozumiem, ani 3D ani styrodur Kiedy będziesz robiła? Kiedy będzie można obejrzeć efekty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.07.2008 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Styrodur to taki twardszy styropian. Litery 3D to litery trójwymiarowe. Są lakierowane. Zamawiałam je w agencji reklamowej. Robili mi napis na zamówienie w dowolnej wielkości i kolorze. Z takich samychj liter robią reklamy i duze napisy. Styrodur jest lekki i dobrze sie w nim wycina takie rzeczy. Potem ładnei kryje sie go farbami lub lakierem. Moje litery są grube 2cm czy po przyklejeniu do sciany tyle bedą odstawać Sposób na szablon najprostszy to powiekszyć na kserokopiarce dowolny motyw do wybranego rozmiaru i potem wyciąć go w kawałku plastiku np. w okładce ze skoroszytu z plastiku Jest poddatna i łatwo sie w niej wycina. Mozna też kupić folie do laminatora grubszą. Przeźroczysta i łatwo skopiować wzór z papieru. Kilka foli można skleić taśmą klejacą do dużego formatu To chyba najtańszy sposób na szablon jaki znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 30.07.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 mnie też nęca te szablony, ale czy taka folia do laminowania nie jest za "wiotka"? i czym wyciąć wzór? normalnie nożyczkami? może takimi małymi do paznokci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 30.07.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 ja swego czasu też się napaliłam na szablony ...... kupiłam dwa mojego wzrostu, ale leżą nie jestem w stanie sobie z nimi poradzić niestety struktury są dużo łatwiejsze dzisiaj machnęłam kolejną ściankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.07.2008 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 mnie też nęca te szablony, ale czy taka folia do laminowania nie jest za "wiotka"? i czym wyciąć wzór? normalnie nożyczkami? może takimi małymi do paznokci? Są różne grubości folii do laminatorów. Niektóre sa dość grube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 30.07.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 ok, będę szukać grubszych a teraz bardzo proszę o instrukcję na ścianę naklejam szablon, ewentualnie zatrudniam "trzymacza", jakąś masą (cekolem? ) wypełniam wzór. Tak? Od razu odklejam szblon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.07.2008 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 No tak bo jeśli ma byc wypełniony tynkiem to nie odejdzie po wyschnieciu tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 30.07.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 zastanawiałam się, czy jak zdejmę od razu szablon to mi to wypukłe nie odpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 31.07.2008 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Tynk nie moze byc rzadki. Raczej tępawy, tak mi sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwo_kot 31.07.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 LeoAureus jak zrobiłaś te kwiatki na scianie? Są rewelacyjne!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 31.07.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 mayland, na zlocie zastanawiałam sie dlaczego dostałas dyplom? ale dopiero teraz znalazłam Twój wątek. I sama osobiście wręczyłabym Ci dwa dyplomy. Odwaliłaś kawał dobrej roboty i zachęciłaś innych do pracy:) Pokazałaś ,że nie jest to talie trudne jak sie wydaje. Po przestudiowaniu wszystkich wpisów nie mogę sie doczekać etapu malowania ścian.. Nie dam zarobić malarzom :) Dziękuję Tobie i wszystkim którzy pokazują tutaj swoje cuda. Jak się chce to można. Uwierzyłam w siebie i mam nadzieję ,że dam radę. Oczywiście pochwalę się efektami końcowymi , ale dopiero w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts