Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mayland

Recommended Posts

Witam, mam nadzieje ze moja wypowiedz nei bedzie zasmiecala owego tematu bo widze ze wypowiadaja sie tutaj fachowcy (lub tez osoby majace o tym pojecie) a moje doswiadczenie jest minimalne zeby nie powiedziec znikome. Wracajac do tematu mam pytanko do osob bawiacych sie tynkami, jakiego materialu uzyc do uzyskania takiego efektu jak na zdjeciu (wiem ze narzedzia to packa ale eni wiem czy ma to byc tynk strukturalny, czy moze masa plynna czy tynk cienkowartstwowy czy tez tynk akrylowy ). Jesli zasmiecam glupimi pytaniami to z gory przepraszam .

Oto efekt jaki chcialbym uzyskac

http://republika.pl/blog_kj_3754436/4726602/tr/miniona_epoka.jpg

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziekuje za odpowiedz, w koncu mi ktos cos rozsadnego doradzil. Szczerze mowiac to chodzilo mi o ciut inny efekt aczkolwiek bardzo podobny , byc moze nawet ten sam ale wykonany inna reka (ciagniecie packi i odrywanie jej zeby powstaly male szczeliny) ale niestety nie potrafie wrzucic tego obrazka na forum.

A w jaki sposob uzyskac efekt dwoch kolorow, na roznych stronach wyczytalem rozne wersje

1 dodac do tynku pigment - samoczynnie w szczelinach bedzie kolor ciemniejszy a na uwypukleniach jasniejszy

2 pomalowac jedna farba a po wyschnieciiu druga farba pomalowac czesciowa miejsca np gabka

Rozwazalem takze kupic bejce ale nie wiem jaki ekekt uzyskam a chce jak najbardziej zblizony do piasku. moze jednak poilecacie uzyc bejcy . Jeszcze raz dzieki za szybka poprzednia odpowiedz

Ach zapomnialbym dodac wlasnie klade w tym momencie gladz na suficie maaasakra :-?

W kwestii kolorów to mam doświadczenie tylko z bejcą, tzn. używając bejcy w załamaniach kolor był ciemniejszy, tak więc ja bym poleciła bejcę :D

Farbą robiłam przecierki (jednym kolorem) ale takie mało wyraźne, bo struktura była to nie chciałam przedobrzyć :lol:

Podsumowując - wolę pracę z bejcą, ale inni może mają inne doświadczenia :wink:

Dziekuje za odpowiedz, w koncu mi ktos cos rozsadnego doradzil. .............

Posłuchaj LeoAureus, bo to jest najlepszy Doradca na tym forum jeśli chodzi o " nietypowe zacierki". Ja od dawna podglądam Jej posty i zamierzam w przyszłości skorzystać z Jej wiedzy na ten temat.

PS . Piszę "w przyszłości" - bo na razie są inne ważniejsze rzeczy na głowie.

PS 2. Leo - .....a co ze ścianą powstańczą???

Posłuchaj LeoAureus, bo to jest najlepszy Doradca na tym forum jeśli chodzi o " nietypowe zacierki".

Z akcentem na nietypowe :lol: Najlepszy na milion procent nie, ale dziękuję za uznanie :p

Ja od dawna podglądam Jej posty i zamierzam w przyszłości skorzystać z Jej wiedzy na ten temat.
Odgrażasz się, odgrażasz... :lol:

PS 2. Leo - .....a co ze ścianą powstańczą???

Czeka na wenę twórczą :D

Za to mam pomysła na jeden przedpokój, zaczerpnięty z jakiegoś serialu komediowego (znaczy pomysł, nie przedpokój), jak mi wyjdzie to pokażę :roll:

Aga - Żona Facia jeśli chodzi o mnie, to bardzo mi się podoba!

Odwaliłaś wielki kawał roboty!!!

To teraz napisz instrukcję żeby można było zgapić od Ciebie.

A kolory o rzadko kiedy wychodzą na zdjęciach takie jak są w rzeczywistości, przynajmniej u mnie :D

Świetnie, naprawdę świetnie.

To teraz napisz instrukcję żeby można było zgapić od Ciebie.

Oto instrukcja:

Ściana zrobiona tynkiem maszynowym, potem zagruntowana białą farbą (tak z pół roku temu :D ).

Położyliśmy na to tynk Knaufa Goldband.

Potem robiliśmy strukturę takim wałkiem

http://www.muratordom.pl/zdjecia/faktury_tynkow2_1_.jpeg

(moja uwaga: w każdym miejscu wygląda to inaczej :lol: w zależności od grubości nałożonego tynku)

Jak wyschło to najpierw zeszlifowałam papierem ściernym te wystające farfocle (kilka razy zdarzyło mi się przejechac rękami to nic przyjemnego).

Potem pomalowaliśmy ściany farbą lateksową NOBILESU lato piaskowe (bo takie zostało mi całe wiaderko). Ale nie podobało mi się za bardzo, bo było takie mdłe :-? Inna sprawa, że ten tynk bardzo "pił" tę farbę i w niektórych miejscach w ogóle nie było widac tej farby. Więc poprawiałam małym pędzelkiem.

Najpierw kupiłam WERNIKS dekoracyjny ZŁOTY PYŁ firmy PRIMACOL, ale na próbce stwierdziłam że mi się nie podoba.

Chodziło mi o to, żeby ta ściana błyszczała.

Chciałam kupic bejcę PRIMACOL. Niestety u nas w CASTO... nie było. Kupiłam Bejcę do ścian PERŁA (firmy FOX) i do tego barwnik (też FOXa) kolor kasztan nr 15. Na zasadzie uda się albo się nie uda.

Jak ją otworzyłam to wlałam 2 krople tego barwnika. Dokładnie wymieszałam. I zaczęłam robic. Nakładałam pędzlem tę bejcę na gąbkę (taka sama jak na tym zdjęciu :D )

http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/041.jpg

Przykładałam gąbkę do ściany i kolistymi ruchami nakładałam kolor. Tylko trzeba było uważac bo jak wchodziła ta bejca w szparki to brzydko wyglądało. Zaraz to zbierałam.

Fajnie to wygląda, że nie wszędzie jest tak samo równo, tak monotonnie. Każde miejsce jest inne. Tylko z czuciem trzeba to robic żeby nie wyszły placki jaśniejsze i ciemniejsze.

Bejca ma konsystencję lakieru do paznocki, fajnie ręce potem wyglądały :p .

Ten kolor bejcy przebija z tym żółtym Nobilesem a poza tym ściana się fajowo świeci.

Pomagał mi w tym wszystkim mąż, któremu w tym miejscu bardzo dziękuję :wink:

Zdjęcia tynków link do albumu na fotosiku zobaczę czy to działa :-?

http://agnow.fotosik.pl/albumy/503318.html

Zdjęcia nie oddają kolorów ale jestem zadowolona :)

proszę o ocenę :oops:

Prosisz o poradę (rozumiem w ocenie zdjęć) - więc moje zdanie jest takie:

Robotę łatwo ocenić. Jest wielka - bo naprawdę trzeba sporo popracować aby mieć takie ściany. Ja to już sprawdziłem !!!

Trudno jednak ocenić efekt patrząc na Twoje zdjęcia, bo na każdym są inaczej oświetlone (zdjęcie nr 6 pokazuje ścianę ciemniejszą - piękniejszą dla mnie, a zdjęcia nr 7 i 9 pokazują blady jej odcień (dla mnie blady - dla Ciebie być nie musi). Zdjęcie nr 3 pokazuje wykończoną ścianę a co pokazuje zdjęcie nr 4 ???

Ścianę w trakcie pracy czy efekt końcowy???