Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mayland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich forumowiczów :) Jestem tu nowa, chęć zmiany w mieszkaniu doprowadziła do gorączkowych poszukiwań w internecie jakiś technik wykonania moich pomysłów i trafiłam na ta stronę z czego bardzo się cieszę. Jestem pod wrażeniem waszych umiejętności i pomysłów, aż chyba zabiorę się sama do tynkowania moich ścian:) nie wynajmując nikogo.

Mam tylko kilka pytań:

- czy mogę gruntować przed położeniem tynku ścianę która jest pomalowana wcześniej już farbą? (czy muszę niestety zedrzeć starą farbę?)

- jak kładziecie tynk to po kawałku na ścianę czy od razu całą ścianę? bo obawiam się tego że jak po kawałku będę kładła to zanim skończę drugi to ten pierwszy mi wyschnie (słyszałam że np. goldband dość szybko się wiąże) i jak nadam temu odpowiedni wzór? czy mam się nie obawiać bo tak szybko nie wysycha?

może najlepiej jak przedstawicie jak wy kładziecie to żeby było wszystko ok

pozdrawiam i czekam na odp.

Ja bym usunęła starą farbę i gruntowała ścianę. Tynk nie chce sie trzymać na farbach akrylowych i lateksowych. Odpada.

Co do nakładania tynku to musisz nakładać i odrazu nakładając robić wzór, póki tynk jest plastyczny. Ja nei dałabym rady wytynkować ściany i potem robić wzór.

dziękuję za odpowiedz. Trochę roboty będzie bo nie wiem jaka tam była farba ale to niewielka ściana także powinno pójść gładko:D

Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie w sypialni w zeszłym roku zeskrobałam farbę do gołego tynku bo tam były ze 3 warstwy farby i następnie pomalowaliśmy farbą zwykłą goły tynk to tam raczej już nie zeskrobie tej farby bo jest pod jej cienką warstwą tynk, to mogę tam tylko zagruntować i dalej robić swoje (kłaść tynk)?

blue77 zalecałbym przed położeniem tynku przemalować ścianę podkładem pod tynki cienkowarstwowe. Ja stosowałem do tego celu Atlas Cerplast to taka biała zawiesina akrylowa z dodatkiem piasku kwarcowego, ma doskonałą przyczepność do różnych podłoży no i gwarantuje, że tynk będzie się doskonale trzymał.

Dzięki za porady:) z pewnością je wykorzystam.

Dzisiaj zerwałam już tapetę w pokoju, który tez idzie do małych "poprawek" ale będzie on tylko malowany farbą bez dekoracji z tynku i ...:roll: właśnie czym najlepiej zakleić tzw. "wżery" w ścianie bo przy moczeniu tapety odeszła ona w niektórych miejscach z warstwami cieńko położonej wcześniej gładzi?

właśnie czym najlepiej zakleić tzw. "wżery" w ścianie bo przy moczeniu tapety odeszła ona w niektórych miejscach z warstwami cieńko położonej wcześniej gładzi?

Ehh... niektórzy to bardzo starają się, żeby takie wżery porobić :lol: :lol: :lol:

Gwoździk, pokaż przedpokój! :D Ja dzisiaj zabieram się za swój :roll:

lukas93cs, czym malowałeś swoje ściany?

właśnie czym najlepiej zakleić tzw. "wżery" w ścianie bo przy moczeniu tapety odeszła ona w niektórych miejscach z warstwami cieńko położonej wcześniej gładzi?

Ehh... niektórzy to bardzo starają się, żeby takie wżery porobić :lol: :lol: :lol:

Gwoździk, pokaż przedpokój! :D Ja dzisiaj zabieram się za swój :roll:

lukas93cs, czym malowałeś swoje ściany?

Witka ścian czerwona była malowana tylko bejcą perłową: 1 kolor jasno czerwony, 2 ciemno czerwony i lekko przetarty gompką

A ścian brązowa malowana była kolejności : 1 śnieżka jasno żółta 2 warstwy, 2 drzewo pomalowane bejcą perłową zabarwiona na ciemny brnąc, 3 werniks metaliczny złoto

http://www.fothost.pl/thumb/09/12/thumb_85e817d5.jpg http://www.fothost.pl/thumb/09/12/thumb_cd41d286.jpg http://www.fothost.pl/thumb/09/12/thumb_20347fda.jpg

http://www.fothost.pl/thumb/09/12/thumb_73b3c817.jpg

witam! ja zapytaniem do LeoAureus

gdzie mogę dostać taki lub inne wałki z wzorami? jak prezentowałaś na str. 2 forum. A i proszę o doradzenie jaka paca jest najlepsza metalowa, plastikowa, czy styropianowa?

pozdrawiam :) [/img]