Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mayland

Recommended Posts

Dziewczyny jestem w szoku waszych prac!!!! :o :oops:

Majster budowlaniec by się powstydził...naprawdę piękne są wasze dzieła!

Wraz z mężem jesteśmy w trakcie remontu i zostały ściany do wykończenia...

Patrząc na wasze prace aż się chce coś zrobić samemu.

Z postów wiem że robicie przecierki tynki z Goldband-a i kleju do kamieni/marmuru.

Mąż się pyta czy Knauf MP75 lub Rimat MPE się będą nadawać?

Ciekawią nas wzory z tynku,czy kupujecie gotowe już wycięte?Bo wpadliśmy na pomysł aby dany wzorek wydrukować sobie na drukarce i według niego wyciąć go w 2-3mm macie/rolce korkowej?...jest bardzo tania,elastyczna i tnie się super.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

efilo u nas w regionie nie ma dobrego majstra,a jak juz to jakiś dekorator "ala kocie ruchy" co kreci paluszkiem i nic nie robi a pieniadze bierze nie male.

Kurcze nie wiem do konca jak wykonac ta przecierke co jest pokazana na 3 stronie z tymi pieknymi kwiatkami z tynku.

Z czego ona jest zrobiona? i jakimi przykladowo narzedziami/materiałami...nie chodzi mi o jeden w jeden ale o technike jej wykonania.Przyznaje jest naprawde ladna...:wink:

Czytalam,czytalam i sie nie doczytalam co z czego :/

Pozdrawiam was moje mile...!!!!!!!!

Basiuniu321 - moje wzory wykonane w kuchni zrobiłem wlaśnie w ten sposób. trochę podziałałem w Gimpie, następnie na drukarce i przenioslem to na karton z pudełka czegoś tam. na par wzorów wystarczyło.

wzory były mało skomplikowane więc dałem rady sam.

teraz jestem na etapie robienia holu - oj jest trochę roboty :-?

Witam

Ten wątek jest piękny, dzięki. Właśnie jesteśmy tuz przed położeniem czegoś na ściany a struktura po Waszych zdjęciach jest cudna.

Mama problemy jednak z normalnym , ludzkim a raczej dziecięcym zrozumieniem tego co cytuje poniżej. Jak do tego się zabrać. Pomóżcie.

czyli ogolnie rzecz biorac:

1. umyc sciany Tak

2. zagruntowac(koniecznie?) Raczej tak.

3. naniesc tynk i w czasie schniecie modelowac np. walkiem z wypuklosciami porobic tzn chropowata powierzchnie? Niektóre struktury trzeba robić jak tynk jest świeży, a niektóre jak troszkę przeschnie.

3a. Zagruntować.

4. pomalowac zwykla farba?:p Jaką sobie życzysz.

jesli cos zle napisalem to poprawcie mnie bo jutro zaczynam remont :p

Powodzenia :)

Co to znaczy zagruntować?

Nanieść tynk i mazgaje na ścianę,to kumam.

Ale potem znów zagruntować, czyli co zrobić? Wzór się nie zmaże , wstyd się przyznać, ale nie rozumiem.

Dalej pomalować to też wiem jak.

Pomóżcie , plisssssssssssssssss

Co to znaczy zagruntować?

Kupić grunt (taka biała płynna emulsja) np w castoramie i pomalować tym ścianę.

Najtanszy jest Amigrunt (ja go stosowałem i jest ok / 10zł/5l) potem są jakieś Unigrunty itp.

wielkie dzieki.

Mayland i inne profesjonalne dziewczyny możecie napisać jak najtaniej zrobić taką strukturalną ścianę. Proszę o listę ( z linkami jak to możliwe) co mam kupić, bym mogła iść do sklepu i coś w naszym nowym domu zrobić sama.

Mayland jakiego kleju używasz? Czy on jest już zrobiony i od razu z pudełka czy wiaderka można go kłaść na ściany? Jak on schnie, czy zdążę jedną ścianę ( 2x3) najpierw walnąć klejem a potem wzorek zrobić.

Ile tego wszystkiego, tynku czy kleju, bejcy itd potrzeba na ścianę 2x3 m?

CZy bejca + pigment wystarczy aby ścianie nadać kolorytu czy trzeba farbę.

POMOCYYYYYYYYY

Proszę o pomoc jestem zielona i bardzo napalona na robotę

Ok już wiem jak to się robi :lol:

Przeczytałam ten wątek 4 razy i kumam o co w tym wszystkim chodzi. :D

Mam jednak pytanie.

Czy tynk/ klej kładziemy na ścianę suchą czy mokrą?

Czy do tynku/kleju mogę dodać pigment z kolorem?

Czy jak zrobię strukturę to mogę pomalować to bejcą wymieszaną z werniksem? Co dodać jeszcze by troszkę się świeciło?

CZy wystarczy dać farbę na strukturę a potem gąbką nadać połysk?

Czy muszę przed malowaniem na strukturę zagruntować ją?

Leo,

cudnie Ci to wyszło!!!

rewelka :)

bardzo mi się podoba

Dzięki, mnie też się podoba i strasznie się cieszę, że nie wyszło tak jak sobie umyśliłam :lol:

bejcę stosowałaś przecierkami czy raczej starałaś się po całości??

jak ją nakładałaś??

najpierw bejca z pigmentem a potem co??

Bejcę leciałam po całości, bo to podstawowy kolor :D Stąd ten biały klej pod spodem.

Ale leciałam gąbką, bardzo szybko i od razu całą ścianę, żeby nie porobiły się 'zakładki' które są okropne. Bejca z pigmentem i już :D Kuniec :D

LeoAureus powiedz jakiego kleju używałaś i czy strukturę z kleju trzeba było zagruntowac przed położeniem bejcy????? Na ile ściany starczy te 25 kg kleju?

Ale mnie tu dziś pełno :oops: :oops: :oops: ale jestem pojarana tymi ścianami?

Czy tynk/ klej kładziemy na ścianę suchą czy mokrą?
Ja zawsze przed położeniem kleju przecieram ścianę mokrą gąbką, wtedy klej wolniej wysycha i można bawić się ze strukturą.

Czy do tynku/kleju mogę dodać pigment z kolorem?

Możesz.

Czy jak zrobię strukturę to mogę pomalować to bejcą wymieszaną z werniksem? Co dodać jeszcze by troszkę się świeciło?

Możesz pomalować. Myślę, że bejca z werniksem będzie dostatecznie świeciła.

CZy wystarczy dać farbę na strukturę a potem gąbką nadać połysk?
Też można.

Czy muszę przed malowaniem na strukturę zagruntować ją?

Jeśli zagruntujesz przed bejcowaniem/malowaniem to ściana wypije mniej bejcy/farby/werniksu.

:D

LeoAureus powiedz jakiego kleju używałaś i czy strukturę z kleju trzeba było zagruntowac przed położeniem bejcy????? Na ile ściany starczy te 25 kg kleju?

Używałam kleju Cekol C-14. Tak, gruntowałam przed bejcą.

Nie wiem dokładnie na ile wystarczyło 25 kg, jakoś nie zwracałam na to uwagi. To pewnie zależy od tego jaką robisz strukturę, jeśli taką która wymaga grubszej warstwy kleju to pójdzie więcej (np. struktura uciu), na moją strukturę z kwiatkami poszło bardzo mało.

LeoAureus wielkie dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :D :D :D :D

Ja znalazłam taka stronkę, można podpatrzeć jak się robi niektóre mazidła, mnie się podoba Galeria Art nadawałaby się do korytarza u mnie :roll:

http://www.atm.edu.pl/efekty_dekoracyjne,Galeria_Art.xml

To nie opłaca się dodawac pigmentu do kleju/ tynku bo potem trzeba ponownie zagruntować a kolor wtedy sie zmieni . Dobrze jarzę???????? :oops: