LeoAureus 08.09.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 I tak dobrze, że możesz sobie poeksperymentować Ja to niecierpliwa jestem, od razu robię, bez próbowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 08.09.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Mayland, Leo - dzięki za podpowiedzi. Teraz mam pytanie odnośnie farb, którymi malujecie strukturę. Sprzedawca w sklepie z farbami powiedział mi dziś, że farba lateksowa jest bardzo gęsta i "wyrówna" delikatniejszą strukturę, więc nie ma co liczyć, że będzie widać efekt rzeźbienia.Czy macie takie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 09.09.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Nie miałam do czynienia z farbą lateksową, ale myślę, że jakbyś ją wcierała gąbką to nie powinna wyrównać struktury, ale czy wtedy spełni swoje ochronne zadanie?Zrób próbę na jakimś kawałku ściany. I może pokaż na jakiej strukturze chciałaś malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 09.09.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Ja dzis kupiłam akrylową farbę emulsyjną Koral białą i cytrynowy barwnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 10.09.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Ja dzis kupiłam akrylową farbę emulsyjną Koral białą i cytrynowy barwnik teraz się zastanawiam czy dobrą kupiłam czy czasem nie miała byc lateksowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 14.09.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 ok. Zrobiłam nową strukturę z samego Goldbandu , tym razem bez pigmentu i wyszło to tak.( jest czysta biała a na zdjęciu z jakimś różem przenikającym wyszło:x ) http://img41.imageshack.us/img41/4372/kaliszpom059.jpg Teraz moje pytanie , co dalej z tym zrobić. Czy dobrze kombinuję? Pomalować farbą białą , na to bejcę z odrobiną pigmentu ( przecierka) a potem werniks czy od razu przecierać wernisem tą farbę???????????? I jeszcze: Mam pigmenty: cytrynkę, zielony groszek i pomarańczowy. Werniks metaliczny: miedź i diamentino ze srebrnym brokatem. Białą farbę. Bejcę matową. Czy ma ktos jakis pomysł co z tego zrobić??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 14.09.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Fajnie wyszło, jaką metodą (narzędziem) robiłaś?Na Twoim miejscu darowałabym sobie białą farbę, ściana i tak jest biała.Najpierw zagruntowałabym.Potem poleciałabym od razu bejcą z pigmentem, albo bejcą z pigmentem i werniksem, w zależności od tego jaki efekt chciałabym uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 14.09.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Fajnie wyszło, jaką metodą (narzędziem) robiłaś? Na Twoim miejscu darowałabym sobie białą farbę, ściana i tak jest biała. Najpierw zagruntowałabym. Potem poleciałabym od razu bejcą z pigmentem, albo bejcą z pigmentem i werniksem, w zależności od tego jaki efekt chciałabym uzyskać. co do narzędzia to zwykła szpachelka, najpierw robiłam takie paćki rozciągnięte a następnie przyłożyłam do tynku i falistym ruchem ręki przeciągałam w dół ukosem, chyba po polskiemu wytłumaczyłam efekt chcę mieć świecący, w dzień nie za mocno, ale przy lampce owszem TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 16.09.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Chyba sama ze sobą piszę No nic spróbuję, może" ktosiek" się odezwie. Ile trzeba czekać, by na grunt ( na tynku strukturze już ) maźnąć bejcą? Ile pigmentu dodać do bejcy ( 1 litr) ???? Odliczać kropelki czy z pół butli? Ile tego werniksu tam dolać???????? Niby takie proste a tyle pytań jeszcze mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 16.09.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ktosiek się odzywa Musisz poczekać aż grunt wyschnie żeby bejcować. Teraz jest ciepło i sucho to powinien wyschnąc w parę godzin. Ja dodaję po trochę pigmentu i próbuję na tzw. próbnej ścianie jaki jest kolor. Jak za jasny dodaję jeszcze, itd. aż kolor mi się spodoba. Tak sprzed kompa to trudno Ci doradzić czy chlupnąć pół butelki pigmentu czy nie Musisz sama zadecydować widząc efekt. To samo z werniksem, możesz go dodać do bejcy a możesz na sam koniec polecieć samym werniksem, albo porobić takie smugi jak to robiła zdaje się Mayland na swojej strukturce. Możliwości jest sporo a Ty musisz wybrać taką jaka Ci odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 16.09.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ktosiek się odzywa Musisz poczekać aż grunt wyschnie żeby bejcować. Teraz jest ciepło i sucho to powinien wyschnąc w parę godzin. Ja dodaję po trochę pigmentu i próbuję na tzw. próbnej ścianie jaki jest kolor. Jak za jasny dodaję jeszcze, itd. aż kolor mi się spodoba. Tak sprzed kompa to trudno Ci doradzić czy chlupnąć pół butelki pigmentu czy nie Musisz sama zadecydować widząc efekt. To samo z werniksem, możesz go dodać do bejcy a możesz na sam koniec polecieć samym werniksem, albo porobić takie smugi jak to robiła zdaje się Mayland na swojej strukturce. Możliwości jest sporo a Ty musisz wybrać taką jaka Ci odpowiada dzięki "ktośku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kol.tomek 17.09.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Dołączę się do wątku. Jak jest z trwałością i wytrzymałością na odpryski, uszkodzenia takich efektów jak np u Agulki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 17.09.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Niektóre moje struktury mają dwa lata i żadnych odprysków nie ma. Ale też nie rzucam niczym o ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 17.09.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Uwaga oto moja pierwsza struktura ( testowa). Małż był w szoku, że tak wyszło:o Tato skomentował: kurz będzie się tylko zbierał http://img245.imageshack.us/img245/2842/kaliszpom055.jpg http://img14.imageshack.us/img14/905/kaliszpom054.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 18.09.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Ale cukierkowa ściana Ja kocham słodycze to mi się tak wzięło i skojarzyło, a to z powodu kolorków Widzę, że werniksem po wierzchu poleciałas smugami? Czy się mylę? Co do kurzu... u mnie kurz osadza się tylko na cegiełkach, a to dlatego że "fugi" są dosyć wystające. No i dlatego, że mam w domu cztery futra co mi ten kurz skutecznie do domu znoszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 18.09.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Ale cukierkowa ściana Ja kocham słodycze to mi się tak wzięło i skojarzyło, a to z powodu kolorków Widzę, że werniksem po wierzchu poleciałas smugami? Czy się mylę? Co do kurzu... u mnie kurz osadza się tylko na cegiełkach, a to dlatego że "fugi" są dosyć wystające. No i dlatego, że mam w domu cztery futra co mi ten kurz skutecznie do domu znoszą dokładnie jak piszesz, sama słodycz na szczęście to tylko próba, bo inaczej ciągle jeść by mi sie chciało patrząc na nią Werniksem poleciałam tak jak piszesz---------------- smugami Musze znaleźć jeszcze jakieś ściany do treningu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 21.09.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Kolor miał być ciemny bordo wyszło różowo , wyszło beeeeeeeeeeee , przeleciałam werniksem i tez jest beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee http://img22.imageshack.us/img22/7386/urodzinki006.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 21.09.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Trza było kolor wypróbować na jakiej ścianie U mnie na monitorze wygląda całkiem przyzwoicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
30Agulka 21.09.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Trza było kolor wypróbować na jakiej ścianie U mnie na monitorze wygląda całkiem przyzwoicie na szczęście to była ściana wielkości 1m2 , dzis już trochę lepiej to wygląda ( oswajam się ) , ale mogło byc ciut ciemniejsze na monitorze jest taka sama jak w realu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andy0304 21.09.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Witam serdecznie, przegladam ten temat juz od jakiegos czasu i zafascynowany waszymi pomysłami postanowiłem sam zrobic tynk strukturalny w przedpokoju, wykonałem go goldbandem i został pomalowany zwykła farbą emulsyjną, niestety kolor troche na zdjeciu nie wyszedł, w realu jest intensywnieszy i bardziej wyrazisty. http://img246.imageshack.us/img246/672/21538770.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts