Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mayland

Recommended Posts

mamamajki jeśli farba dobrze trzyma sie tego sztruksiku to nic nie trzeba robić przed zaciągnięciem tego na gładko .

Gruntuje się tynki,płyty gk czyli wszystkie chłonne podłoża ,a farba takim nie jest więc gruntowanie farby mija się z celem .

Co do tego starego goldbanda to zgadzam się z przedmówcą że lepiej go wyrzucić niż później żałować za głupie kilkadziesiąt zł.

Co do wyboru tynków to na tym forum jest ich wiele i nie powinno byc problemu ze znalezieniem czegoś odpowiedniego bo dziewczyny (głownie one robią cudeńka) napewno coś doradzą.

Samo zrobienie tynku nie jest wielką sztuką ( nie mówię tu o jakichś bajeranckich) .Sztuka jest umiejętne nadanie odpowiedniego koloru (cienie .brokaty itp)

Pozdrowionka

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Uwaga, kolejna szansa na zdobycie superwiertarki w konkursie !!!

Skomentuj artykuł opublikowany na stronie głównej Muratordom.pl. Inni już to zrobili. Autorzy najciekawszych wypowiedzi otrzymają superwiertarkihttp://forum.muratordom.pl/[email protected]

Na ciekawe komentarze czekamy tylko do środy. Tytuł artykułu wskazaliśmy w ostatnim newsletterze Muratordom nr 417.

Jeżeli jeszcze nie jesteś naszym subskrybentem, zapisz się ! (www.muratordom.pl/newsletter).

Ostatni już konkursowy newsletter z informacją, pod którym artykułem zamieścić komentarz by wygrać, wyślemy jeszcze tylko 4 listopada. Wskazówki szukaj TYLKO w newsletterze Muratordom.pl !

Szczegóły i regulamin na stronie konkursowej.

Pozdrawiamy

Redakcja Muratordom.pl

Gruntuje się tynki,płyty gk czyli wszystkie chłonne podłoża ,a farba takim nie jest więc gruntowanie farby mija się z celem .

Tutaj się nie zgodzie grunt nie tylko ogranicza chłonność podłoża ale również zwiększa przyczepność produktu do danej powierzchni oraz wyrównuję chłonność podłoża.

Druga sprawa jest taka ze nie powinno się stosować gruntów uniwersalnych czy tez gruntów pod farbę jako grunty pod tynki.

"sztruksik" tutaj nie wiem za bardzo co autor miał na myśli proponuje zastosowac na stara powierzchnie grunt sczepny z Foxa bądź farbę podglądową z Magnat style które zawierają drobinki kwarcu dzięki czemu powłoka staje się chropowata i ma wspaniale predyspozycje do położenia tynku.

• 3 weeks później...
Tutaj się nie zgodzie grunt nie tylko ogranicza chłonność podłoża ale również zwiększa przyczepność produktu do danej powierzchni oraz wyrównuję chłonność podłoża.

Druga sprawa jest taka ze nie powinno się stosować gruntów uniwersalnych czy tez gruntów pod farbę jako grunty pod tynki.

"sztruksik" tutaj nie wiem za bardzo co autor miał na myśli proponuje zastosowac na stara powierzchnie grunt sczepny z Foxa bądź farbę podglądową z Magnat style które zawierają drobinki kwarcu dzięki czemu powłoka staje się chropowata i ma wspaniale predyspozycje do położenia tynku.

Zdaje mi się że czytasz tylko to co chcesz . Od ponad 2 lat tworzę tynki strukturalne nie z gotowców lecz z produktów o wieeeeeele tańszych co nie znaczy że gorszych.

Jeśli proponujesz komuś grunt Foxa to odrazu zaproponuj tynk Fox w wiaderku 16 kg w cenie 180-200 zł ,który starczy na (zależnie od faktury ) 10-15 m2 .

To forum zostało stworzone przez wspaniałych ludzi ,którzy podobnie jak ja chcą zrobić remont za niewielkie pieniądze ,a w dodatku nie chcą mieć czegoś co ma pół miasta.

Piszę jeszcze raz ;jeśli podłoże jest mocne (np wspomniany wcześnie malowany sztruksik ) to nie trzeba go niczym gruntować bo gruntowanie farby nie ma sensu(chodzi mi o wyrównanie tego sztruksiku).Podłoża typu farba olejna też przed nałożeniem tynku (cały czas mówię o tynku wyrównującym) nie trzeba zdzierać ,a jedynie ponakłuwać np młotkiem i wtedy trzeba zagruntować gruntem typu unigrunt.

Jeśli ktoś chce położyć tynk strukturalny na malowaną ścianę ,na której farba dobrze się trzyma to trzeba zagruntować podłoże gruntem pod tynki cienkowarstwowe czyli taki jaki stosuje się na np elewacje pod kornika lub baranka. Jeśli ktoś ma dużo kasy to może kupić grunt np Fox ,który nie różni się absolutnie niczym od np Cerplasta .Chodzi mi o właściwości bo cenowo Fox kosztuje jeszcze raz tyle ,ale wtedy rady z tego forum na nic się nie zdadzą .

Edytowane przez eesti70
błąd

Witam,

wow..... coz moge powiedziec wow!!! wow!! wow!!

naprawdę super efekty uzyskujecie!!!

mam swoich faworytów, ale wszystkietynki sa b.ladne!

w naszym przedpokoju i salonie chcielismy najpierw klasc kamien elewacyjny, ale stwierdzilismy ze bedzie za ciezko, ze bedzie sie kurz osiadal, ze drogo tez to wyjdzie [material plus robocizna] i pomyslielismy o tynkach strukturalnych... i myslimy intensywnie o paskach - takich jak na zdjeciach ponizej.

pytanie moje - czego najlepiej uzyc jako "masy" do robienia takiego tynku?

sprawa obecnie wyglada tak ze na tej scianie jest boazeria, zerwiemy ja i nie wiemy do konca co podspodem zastaniemy. Ale podejrzewam, ze sciane trzeba bedzie moze troche wytynkowac, podrownac i potem rzucic ta "mase" i zrobic paski packą. Oprócz tego ze nie wiem do konca z czego zrobic "mase" - wybaczcie jesli to juz było wspomniane w tym wątku - to jeszcze nie wiem jak grube maja być rowki na pacce. Bo pewnie im szersze tym surowszy efekt się uzyska.

Co planujemy z tego zrobic?

W przedpokoju jedną ściane. To chyba najmniejszy pikuś.

Ale chcielibyśmy tez z tego wzoru zrobić kominek oraz takie 2 ścianki za tv.

potem będziemy to chcieli pomalować na jakiś kolorek.

różne opinie tutaj widziałam nt gruntu - ale wydaje mi się że lepiej takowy będzie zastosować na tą "masę" ... ? czy mam racje? i potem malowanie pędzlem, bo wałkiem to nie zawojuję za dużo.

http://img338.imageshack.us/img338/6939/paskiu.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/4192/scianal.jpg

http://img201.imageshack.us/img201/6504/budowa564jpg595.jpg

Dzięki wielkei za podpowiedzi!

witam, przeczytałam calość materiału i nie doczytałam się istotnej dla mnie info. czy przed położeniem strukturki konieczne jest wyrównanie ścian - moje mają "brzuchy i wklęśnięcia" - patrząc po całości ścian. Czy strukutrką zniweluje się te wizualne niedociągnięcia murarzy? pozdrawiam

• 1 month później...

:bye:

Jaki materiał służył do odlewu, klej gips czy co to to jest ???

naszybsza metoda to gips budowlany i gorąca woda , moża tez taniej troche ze zwykłego gipsu lub cementu próbowałem wielu rzeczy nawet gips tynkarski moze byc ale najlepsze efekty wyszły na gipsie budowlanym.:bye:

że jak????

Czyli do gipsu lejemy gorącą wodę (ile stopni???) całość mieszamy i do formy??

ja lałem poprostu cipła wode prosto z kranu aby przyspieszyc wiązanie zimna tez moze byc na poczatek bo jak sie leje goraca wode to trzeba sie szyko uwijac bo ekspresowo gips wiąze:stirthepot:

dokładnie te kupiłem na allegro

płytki maja dosc spore rozmiary 54cm na 19cm czyli 10 płytek na m2 wychodzi (mniej wiecej)

moja proporcja to po wielu próbach róznych materiałów

to 1,5kg gipsu i 1,1l wody na jedną płytke ale można mieszać cement,piasek z gipsem itp

mi konkretnie wyszło ma m2 ok18-20zł przycenie takich płytek w sklepie zaczyjnających sie od 40zł za paczke czyli 0.5 -0,6 m2 oszczędność jest oczywista ale dodaje że ja akurat wybrałem najdroższa forme produkcji ale i najszybszą czyli z gipsu budowlanego 5kg za 6,5zł w leroyu można dużo taniej to robic np z cementu lub zwykłego gipsu.