dany172 01.06.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Witam. I ja tynkuję z wami .Położyłem strukturę z cekolu na jednej ścianie i zastanawiam się właśnie czym to pomalować.W mojej wiosce mogę zamówić coś od tikkurili ale nie wiem czym mam to wykończyć .Pozostałe 3 ściany są pomalowane bardzo jasnym odcieniem szarości.Zaproponujcie mi coś,mam na to położyć lateks i jakąś bejcę?Tak to wygląda,oświetlenie LED będzie oczywiście we wnęce za matowym szkłem. http://iv.pl/images/39519433723305914894.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 03.06.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 A mógłbyś zrobić fotkę w dzień, bez oświetlenia i z bliższej odległości?? tak abym mógł zobaczyć strukturę tego tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dany172 03.06.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 W dzień i z bliższej odległości wygląda to tak. http://iv.pl/images/73903462912314093553.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 03.06.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 No to powiem Ci że wygląda to naprawdę extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dany172 03.06.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 I mnie się podoba,tylko co z nim dalej robić?.Może mnie ktoś ukierunkować z osób które mają jakieś doświadczenie w malowaniu tynków strukturalnych?Proszę .Wnętrze w jasnym szarym to może bejca perłowa.Nie widziałem jej w realu,uzyskam dzięki niej matowe wykończenie?Chcę uzyskać efekt raczej rustykalnego wnętrza.Kusi mnie jeszcze pomalować te belki na biało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 09.06.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 dany172 bejce występują o różnym wykończeniu (mat też jest). Ja używam bejcy fox (dostępna w castoramie). Do tego kup barwnik aby uzyskać właściwy kolor, wymieszaj i maluj W razie niepowodzenia/niezadowolenia z efektu można wszystko przykryć farbą i zacząć od nowa. Tego nie da się zepsuć. Co do belek, to może zastosować efekt przecierania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dany172 09.06.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Czyli ta bejca jest biała i mogę dodać do niej zwykły pigment aby uzyskać satysfakcjonujący mnie kolor?Trzeba się wybrać do dużego miasta i wstąpić do marketu budowlanego.Jak nie zobaczę na próbce to nie wybiorę.Tu jest ciekawa strona ale nie mam odwagi aby wybrać kolor z ekranu http://tikkurila.pl/files/2900/broszura_Taika_maly.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkrab 11.06.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Najpierw pomaluj ścianę na wybrany kolor jakąś farbą, rozcieńczoną wodą w stosunku 1:1. Dzięki temu nie "zalejesz" konturów tynku. Bejca jest transparentna, po dodaniu barwnika uzyskuje się ciekawe efekty, gdy przetrzesz ją po farbie. Przeglądnij ten wątek od początku - wiele można się dowiedzieć i łatwiej zdecydować się na wybór. Choć przy 50 stronach to może być problem http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon12.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gonti 14.06.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam. W związku z pytaniami dotyczącymi stosowania bejc wykonałem zdjęcia próbek obrazujących kolejne etapy malowania. Bejca jest podstawowym pokryciem do przecierania tynków strukturalnych (u różnych producentów produkt o tych samych właściwościach może mieć różną nazwę). Ma charakter farby transparentnej tzn. kryjącej przy kolejnych warstwach częściowo. Konsekwencje tej właściwości są dwojakie. Po pierwsze podłoże powinno być białe (wszelkie „brudy” nie zostaną pokryte) lub zabarwione w masie na określony kolor. Po drugie ciekawie wygląda kładzenie kilku warstw bejcy o tym samym kolorze lub o innych kolorach.Zdjęcia 1-3: barwienie trzema różnymi kolorami przy pomocy przecierki wykonanej gąbką. http://images35.fotosik.pl/730/80f9692c5f7b1507med.jpg http://images50.fotosik.pl/927/052e2311581e35bamed.jpg http://images45.fotosik.pl/929/ac09e9dfc11dcb49med.jpg Zdjęcia 4-5: barwienie analogicznymi kolorami jak poprzednio jednak od drugiej warstwy bejca była nakładana przy pomocy japonki. Japonka pozostawia więcej barwnika w zagłębieniach przez co wybarwienie staje się bardziej kontrastowe. http://images40.fotosik.pl/909/6edf96949de278d7med.jpg http://images37.fotosik.pl/880/1afd8bc9ea757b2cmed.jpgW przedstawionych przykładach można oczywiście zatrzymać się na każdym etapie, a zabarwione struktury możemy „wzmocnić” np. werniksem lub patyną. Przecierając gąbką cienkimi warstwami minimalizujemy ryzyko przygotowania zbyt ciemnej lub zbyt jasnej bejcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igorek1980 26.06.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 reszta fotek w tym albumie http://igorek1980.fotosik.pl/albumy/806868.html to efekt końcowy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda_grazyna 28.06.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Witam wszystkich serdecznie- od kliku dni czytam ten watek z zaciekawieniem, bo na dniach chcemy remontować kuchnie i przedpokój i chcemy zrobić tynk strukturalny. I mam wiele pytań do znawców tematu, bo chcemy w kuchni zrobić takie ściany. http://images40.fotosik.pl/938/3de1e4529cb1bd4emed.jpg Mieszkamy w starej kamienicy i są to ściany niestety nie równe i w dodatku bardzo wysokie. Moje pytanko, bo próbowaliśmy wyliczyć ile nam pójdzie gotowego tynku knauf i wyszło nam grubo ponad 350kg przy 42 m2. Czy to nie za dużo? I moje pytanie kolejne jaka farbe wystarczy by uzyskać kolor jak na zdjęciu? Teraz pragnę zapytac o przedpokój, bo chcemy zrobić ściany takim wałkiem jak jedna z koleżanek na tym wątku przedstawiła http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/041.jpg i w w momencie kiedy zagruntujemy ściany, położymy tynk strukturalny i znów zagruntujemy, to czym pomalować wystarczy sama bejcą czy werniksem? chciałabym uzyskać kolor a'la stare złoto bądź miedz i by to tak właśnie błyszczało. Dziś rozglądaliśmy się jak to cenowo wszystko wygląda w OBI Za wszystkie dobre rady pięknie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 30.06.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Jeśli chcecie użyć gotowego tynku, to musicie wziąć poprawkę na wydajność materiału na m2, jaka jest zawsze podawana na opakowaniach - zwłaszcza, że (jak sama podkreśliłaś) ściany są nierówne. Do wydajności z opakowania trzeba dołożyć lekko 30% więcej. Poza tym, gotowe struktury są bardzo drogie - przynajmniej, dla mnie są bardzo drogie. Dlatego, ja zrezygnowałam z gotowców. Szczerze mówiąc, wolę włożyć w ściany więcej pracy niż kasy - a bałagan i tak jest taki sam. Co do koloru pigmentu, by uzyskać "kolor jak na zdjęciu" nic nie doradzę - monitory z lekka oszukują. Bejca jest bezbarwna - trzeba do niej dodać pigment, by pozyskać odpowiedni kolor. Werniks dodaje "błysku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda_grazyna 01.07.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 mając na mysli gotową tynk, myślałam o gipsową zaprawe tynkarską więc będzie rozrabiać sami, bo wiadomo gotowy tynk to kupe kasy kosztuje. kupimy w składzie budowlanym. Kupiłam werniks - stare złoto, czy powinnam jeszcze cos kupic by otrzymac własnie kolor stare złoto. jakaś farbę? czy sam werniks wystarczy by połozyć i otrzymam kolor + błysk?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ismen76 13.07.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 (edytowane) Witam Wszystkich Wczoraj wieczorem znalazłam to forum i dotarłam do połowy wątku z opadniętą szczęką - potem padłam tylko na poduszkę Podziwiam Wasze zamiłowanie do improwizacji i chciałabym uzyskać poradę. Chcę na jednej ze ścian położyć sobie tynk dekoracyjny, a w zasadzie jego tańszy substytut Cekol ..jak widać na powyższych zdjęciach "dany" dał radę i jest to możliwe Chcę uzyskać podobną strukturę jak on ..ale jeśli wyjdzie mi coś jak "Gonti" - też będzie dla mnie OK, ale problem pojawia się u mnie później. Chcę na tak przygotowanym "tle" zrobić jakby płaskorzeźbę - drzewo. I teraz pytanie: czy na suche tło z Cekolu przyklei mi się struktura drzewa -(też z Cekolu) czy muszę się uwijać i formować to drzewo jeszcze na mokrym tle? Nie chcę aby odpadło ..coś czytałam o zasadzie "mokre na mokre" ale czy to się tyczyło Cekolu czy gotowych tynków strukturalnym to nie wiem. Będę wdzięczna za odpowiedź Edytowane 13 Lipca 2011 przez ismen76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ismen76 15.07.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 aloo.. czy wszyscy wyjechali na wakacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dany172 15.07.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Cekol przyklei się do suchego cekolu bez problemu . Jeżeli masz plan wykonać to drzewo za pomocą szablonu to inaczej nie da się tego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 16.07.2011 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Najlepszą przyczepność do podłoża gwarantuje GRUNT KRZEMIANOWY. Mozna nim pomalować malowane farbami ściany i na to dać strukture. Podobno trzyma nawet na szkle Więc żadne tam unigrunty itp. tylko grunt krzemianowy jak ktos ma wątpliwości o niestabilość podłoża np. stare tynki, powłoki farb itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ismen76 16.07.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 (edytowane) Dzięki wielkie dany ..ufff kamień z serca. Mayland nie obawiam się, że cekol mi odpadnie od ściany tylko, że od tła z cololu przyklejone drzewo, ale dobrze, że podsuwasz mi pomysł gruntu, bo właśnie szukałam czegoś dobrego ..skoro twierdzisz, że wszystko się tego trzyma, to na pewno skorzystam Właśnie miałam dylemat czy farby kłaść już jak będzie przyklejone drzewo czy malować tło osobno a drzewo osobno - teraz już mam odpowiedz, dzięki Co do sposobu nałożenia tego drzewka to nadal kombinuję ..chcę aby było mocno strukturalne coś jak w tym linku - zwróćcie uwagę na 30-tą sekundę filmiku i nie mam pojęcia jak by to wyszło szablonem, ale ja wymyśliłam coś takiego: Do utworzenia pnia rozrobić odrobinkę gęstszą masę, włożyć ( tylko się nie śmiejcie ) w rękaw cukierniczy do formowania np. bez i jadąc od dołu nakładać na ścianę po kawałku ok. 50cm. Następnie jeśli kora drzewka wyjdzie zbyt gładka przyłożyć folię i formować większe i mniejsze bruzdy pilnując aby pień (później poszczególne gałązki) nie spłaszczyły się, a kora nadal miała strukturę mocno odstającą tj. do 3cm. Liście/korona to już prosta sprawa ..nałożyć kilka warstw w jednym miejscu formując mocne nierówności jak widać w linku. Co Wy na to, da się tak? ..jeśli ma ktoś inny pomysł to śmiało proszę piszcie ..z chęcią poczytam. Edytowane 16 Lipca 2011 przez ismen76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apson 09.08.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Pytanie:Czy struktura przed nałożeniem bejcy musi być pomalowana na biało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 09.08.2011 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Pytanie: Czy struktura przed nałożeniem bejcy musi być pomalowana na biało? Nie musi być pomalowana ale pamietaj, ze bejca to pokrycie półtransparętne i podłoże będzie prześwitywać, miejscami może bardzo. Jeśli o taki efekt chodzi to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts